maanantai 1. syyskuuta 2008

Mayday, mayday

Osoite on tallessa, pitkä hiljaisuus välillämme. Muistatko minut? Mitä sinulle kuuluu? Ei tarvinnut tehdä sinunkauppoja uudelleen. Kuuma linja on ollut kunnossa, vaikka viestejä välillämme ei vaihdettu. Muistan, kuka lähettää hätämerkkejä, vaikka allekirjoitus olisi pelkkä "M".

Nyt oli minun vuoroni saada ilmoitus "sähköpostilla". Oli osoite, mutta puhelimessa en osannut tavata saksalaisia aakkosia. Äännetäänhän ne erilailla kuin suomalaiset aakkoset. Luukusta tuli logo ja osoite oli tuntematon. Posti tuo koneella kirjoitetun, naisen käsialalla täydennetyn, postimerkillä varustetun kirjeen.

Nyt tiedän, mitä sinulle kuuluu. Mitä ajatuksia vaihdoimme ennen Berliinin muurin rakentamista. Olit Suomessa, kun muuri erotti idän ja lännen. Olit kuitenkin tällä puolen ja vapaa unelmoimaan ja toteuttamaan haaveitasi. Muurin purkamiseen varauduttiin Berliinissä varastoimalla riisiä kuukausikaupalla. Mukana ollut kertoi siitä lomalla käydessään.

50 vuotta sinulta sain, josta jälkipolvi ilmoittaa, ettei enää tarvitse odottaa. Siinä on jälkikäteen tullut yhteenveto "zu Hause Pflegen" - ajatuksesta. Tämän päivän ministerin esimerkin mukaan otin kävelysauvat metsäretkelle.

Nyt sama ministeri Kehittyvien maakuntien Suomessa puhuu kodinhoitajien antamasta avusta lapsiperheisiin. Sitä tarvitsee jo 1-lapsinen perhe. Kodinhoitajien koulutus tähtäsi suurperheiden auttamiseksi, mutta ajatus hukkui matkalla, kun apua saivat vain sisäpiiriin kuuluvat. Heillä oli työkiireitä eikä presidenttiäkään voinut häiritä perheitä ja lapsia koskevilla kysymyksillä. Kuinka he selviävät, kun äiditkin tarvittiin ansiotyöhön. Lapsista tuli avainkaulalapsia.

Talonmies odotteli ulko-ovella, kun tulin työstä kotiin. Taas olivat tytöt tehneet kaikenlaista pahaa päivän aikana. "Pitää viedä pennut putkaan päiväksi, että voit isin kanssa juopotella rauhassa kotona." Lapset aikuistuivat ennen ensimmäisiä "pukkihyppyjään". Kuinka kertoa tytöille miehestä, joka isänä liehuu perheessä eikä koskaan aikuistu. On namusetiä ja kaikenlaisia hyväksikäyttäjiä. Ehkä kotona saatu malli kuitenkin opetti miehestä oleellisen. Arkipyhät poistettiin tai siirrettiin viikonloppuun vietettäväksi päällekkäin. Kaksi tai useampia kärpäsiä yhdellä iskulla.

Minulla on oma sunnuntai omakohtaisena kokemuksena. Bedestan halvatun sunnuntai. Minulla ei ollut ketään ja kuitenkin oli yksi. Ystävä, joka selvisi meren, tunturin ja ajan haasteista tai yksi ylitse muiden, joka antoi näin tapahtua. "Suomalaisen sydämeen ei mahdu kahta ämmää" -oikeinkirjoitussääntö, sen opin äidinkielentunnilla.

Ei kommentteja: