maanantai 29. syyskuuta 2008

Elinikäinen oppiminen

Toteutuuko eilinikäinen oppiminen elämän aikana muuten kuin juhlapuheissa ja sananmukaisesti odottamattomalla ja kauheimmalla tavalla. Kouluun tunkeutuu koulutoveri paukkuraudan kanssa suunnitelmineen, että nyt koulunkäynti loppuu. Tietotekniikan maailman valloitus on antanut uudestaan näytteen, mihin ollaan menossa politiikan sanellessa suunnan. Olen saanut tarpeekseni, mutta miksi niin moni muukin.

Vanha Simeon odotti lupauksen täyttymystä temppelissä ja hän sai nähdä odottamansa. Julma jumala ahmii omat lapsensa ja vaanii lisää uhreja. Isälle lankesi kirkkonäytelmässä Simeonin rooli. Kirkkokaapuun puettuna hän piti hetken sylissään maailman pelastajaa. Sota-aikana isäni muistiin oli syöpynyt ajatus: Kunpa teitä olisi paljon kuolemaan taistelukentillä.

Vieläkin olen kaksintaistelun kannalla Mukkulan tammien alla. Siviiliuhreilta vältytään, jos kukaan ei tule seuraamaan, kuinka kaksi kahjoa haluavat päästä hengestään. Sodankäynnillä on haluttu saada paljon aikaan vahinkoa ihmisille hävittämällä heidän kotinsa, tappamalla ja ottamalla vangiksi omiin tarkoituksiin. Yliopiston huippu on saavutettu, kun säädetään elinikäisenoppimisen lait.

Jos yrität oppia verkkokirjoitustaidon maksaaksesi netin kautta laskusi, on koneen hankinta aika suuri kulu. Ainakin kiinteänä kuukausimaksuna ja maaseudulla, kun yhteyksiä luvataan vasta kymmenen vuoden kuluttua. On säädettävä oppimisikäraja (61 v > 64 v). Itselleni aktiivista osallistumista rajoittamaan olen pyytänyt ikärajaa suojakseni hillitsemään menohaluja. Projektikiinnostusta ei ole noteerattu muuten kuin lähettämällä loppuarviointi täytettäväksi.

Hymiöllä voin kuitata, miltä minusta tuntuu. Suu kaksikymmentä yli kahdeksan yhdellä kuvalla kerrottuna. Kaikki on opittu; tulemaan ja menemään, mutta kuka on oppinut olemaan muualla kuin kymmeniä vuosia pakolaisleirillä. Suomalaisittain opetetaan odottamaan kiltisti jonoissa vuoroa sairaudenhoitoon tai lakisääteisiä etuuksia valitusportaasta toiseen. On odotettava avustuspakettia taivalta, kun oman elannon eteen työntekeminen on estetty tullen mennen. Sen ovat saaneet aikaan ne viimeiset villitsijät, joita vielä pitäisi valita lisää meitä opettamaan.

Selkokielinen varoitus sekavissa yhtiökokouksissa: Älä tule meitä opettamaan! En näyttäydy enää kutsuttuna ja vielä vähemmän kutsumattomana asianosaisena, olette oppineet itse ja saaneet viisaat sydämet. Teot puhuvat puolestaan; hyvä kello kauas kuuluu, paha vielä kauemmaksi.

Ei kommentteja: