keskiviikko 24. syyskuuta 2008

Öllin isän oppivuodet ja johtaja Kolli Oponen

Herään tähän aamuun ahdistuneena elisen päivän väistämättömistä tapahtumista Kauhajoella. Minulle on latomeret ja Pohjanmaan lakeudet näkemättä. Kun en ole voinut siellä käydä, onko sen tapahtumat globaaleja onnettomuuksia, jotka jäävät huomisen draaman alle. Radiopsykiatrini tekee diagnoosin minulle kuunnellessani vastausta kysymykseen: "Mikä meidät tekee hulluksi?" "Sanojen ja puheiden kaksois- ja kolmoismerkitys!" Se tekee meidät lakisääteisesti hulluksi. Mutta hän jatkaa, että jos kehon- ja kapulakieli meidät sairastuttaa, niin elettynä tästä tulee draamaa. Nyt Jokelassa ja Kauhajoella on ollut kenraaliharjoitusten aika.

Teatterissa olen saanut melkein sydärin, kun esiin on vedetty pyssyt ja paukkupatruunoilla ammuttu kohti. Miksi juutalaiset huutavat nähdessään unta takaa-ajettuina? Miksi isäni säikkyi kovia ääniä ja kärsi tietäessään sukulainaisten olevan sairaana? Hän ei ollut myöskään ilahtunut, kun kaupunkilaispojat toivat pyssyt mummolaan ja ampuivat rikki pullot ja seinät maalitauluina. Viimeisen kerran hän asettui puolelleni, kun olimme tulleet maalle saunomaan. Rantaan oli parkkeerannut pari kaljaveikkoa. Pyysin heitä poistumaan. Silloin tutumpi uhkasi lyödä minua. Isä kuuli äänekkään sananvaihdon. Hän tuli ulos katsomaan, mikä perinnönjako on taas käynnissä. Tilanne rauhoittui 9-kymppisen isännän ilmestyttyä näkyviin.

Rumpsa-Jussin veli vahti marjamiehiä rannoillaan ja työnsi veneet vesille. Selvitti juovuksissa puukkojen kanssa välejään kavereiden kanssa. Kaupunginviskaali vei viekkaudella omaisuuden. Jos isäni olisi ollut agressiivinen, olisin minä hankkinut pyssyt tunkeilijoiden häätämiseksi. Mutta hän lähetti minut lakimiehen luokse laatimaan lahjakirjoja lapsuuskodin siirtämisestä lapsilleen. Mutta nyt tilanteeseen sotkeutuikin yhteiskunta saadakseen isäni pitkän elämän ajalta elatusmaksuna isäni lapsilleen säästämän perinnön. Tämä on se toinen draama rauhanomaisessa sukupolvenvaihdoksessa, jota yritän viimeiseen asti toteuttaa. Sinä aamuna muuttui kaikki ja elämäntarina alkaa.

Ei kommentteja: