lauantai 20. syyskuuta 2008

Hautausmaakerho

Ympyrä sulkeutuu kokoontumiseen hautausmaalla. Siitä ei tule vielä hautausmaakerhoa. Se on ainutkertainen sukutapaaminen. Projektikokeilussa on ollut monenlaista omaishoitajilla testattua mallia. Raha on tullut avuksi. Omaishoitajastatus on vain niillä 10 %:lla omaishoitajista, jotka saavat omaishoidontukea.

Naapuri näki hakemuskaavakkeen Alzheimer-potilaan hoitajan pöydällä ja tokaisi: "Sinä aiot repiä rahaa ukkosi sairauden kustannuksella." Jäi hakemus viemättä ja kadehtiminen oli turhaa. Omaishoitajat ovat päässeet Guinnessin ennätysten kirjaan kaikessa hoidettavan hyväksi tekemässään työssä. Siksi päättäjien lait ja kateellisten sanomiset voi jättää omaan arvoonsa. Rakkaudella ei ole hintaa. Sen arvoa ei pörssikurssit heilauta.

Katsoin Teemalta hautausmaalla viikottain kokoontuvasta kerhosta, jolla oli hyväksytyt säännöt. Herzl-vuoren akatemialla on hautausmaakerho. Epävirallisen organisaation vertaistukiryhmä-kirjeketju toimi samalla periaatteella. Yritysakatemia antoi mahdollisuuden oppilastyönä tehdä potentiaalisten ongelmien ja mahdollisuuksien analyysin inhimillisten voimavarojen kehittämiseksi. Mahdollisuus osallistua "Kertomukset kirjaksi" - verkkokurssille. Mutta jos YEAT-koulutus olisi järjestetty Lahdessa, olisi paikkana ollut ammattikorkeakoulu.

Akateemisten kurssinjohtaja oli antanut minulle osoitteen osallistua ammattikorkean oppilastyönä järjestettyyn lievästi dementoituneiden päivätoimintaan omaishoitajana. Siksi olen iloinnut ketjukirjeen kirjoittajista. Meitä oli suljettussa ryhmässä 11 kirjoittajaa. Omaishoitajalle ryhmässä pysyminen 4 vuotta x 5,4 työaikalakia noudattavan 21,6 miestyövuotta x 11 = 237,6 omaishoitajavuotta, puolitettuja suruja, tuplaantuneita iloja.

Suurin ihme oli 13-vuotiaan autistisen tytön ilmoitus kirjoittamalla, että hän osaa lukea. Oli ollut niin vaikeasti hoidettava, että luultiin, ettei tyttö mitään ymmärrä. Se loukkasi tyttöä eniten, kun häntä pidettiin tyhmänä. Minulle tuli sama oivallus, etten ollut niin tyhmä, ettenkö osaisi kirjoittaa verkossa. Kirjeet koneelle ja tulostettuna osanottajille taidepaketissa oli hyvää harjoitusta opetella verkkokirjoitustaitoja. Oikeata kertausta, kun vielä itselleni saan taidepaketin aikaan.

Hautausmaakerho kokoontui ja jokainen vei retkituolin mukanaan. Yhdessä he keskustelivat, karkoittivat yksinäisyyttä, lausuivat runoja ja aterioivat. Sitä kirjoittajatkin jakoivat toisilleen, mikä auttoi itseketäkin jaksamaan. Hautausmaan kerholaiset olivat selvinneet juutalaisten joukkotuhosta. Muistelunaiheena getossa asuminen ja omaisten katoaminen. Omaishoito on ihmissuhdesairaus, josta kuitenkin on mahdollisuus selvitä, kun tietää, mistä on selvinnyt.

Laki lietsoo hysteriaa, kun säätää uusia säästökohteita ja siinä on tehokkaaksi testattu keino juutalaisten tuhoamiseksi. Ei ole mitään uutta auringon alla ihmisten käydessä toistensa kimppuun keinoja kaihtamatta. Kuka on tämän joukkohysterian kapellimestari? Kenen naamion takaa paljastuvat julmaa jumalaa leikkivän kasvot? Guinnessin ennätysten kirjan ensimmäisestä painoksesta sai lukea nopeimmasta linnusta, joka oli vedonlyönnin kohde. Omaishoitajan selviäminen tervejärkisenä urakastaan aloittaa Guinnessin ennätysten kirjassa uuden luvun hölmöläisestä ja hölmöläisen hevosesta niin suomalaisella tavalla. Missä on sisu, sauna ja Sibelius, kun kaikki kilpailuedut kohdistuvat veronalennuksiin ja ostovoiman lisäämiseen.

Liebe Maire, sinulta ei ole mitään puuttunut eikä mitään tule puuttumaan. Et tarvitse lähteä koluamaan tavarataivaita. Sinuhe on päivän puheenaihe. Sinuhen kasvattiäiti hypisteli kuparilevyjä ja toivoi olevansa rikas. Sinuhekin tapasi rakkaansa Kuolleitten laaksossa, kun vei vanhempansa tuonpuoleiselle matkalle. Naisen tähden oli menettänyt vanhempiensa hautapaikan. Tätä aikaa elämme parhaillaan, että omaishoidon kautta ei voi tapahtua sukupolvenvaihdos. Siitä pitävät huolen suku, kunta ja yhteiskunta. Kaikki on kaupan toisten omakin venäläisille uusrikkaille. Kunta naapurina, tiekunta isäntänä ja uusrikkaat kunnanmökkiläiset edunsaajana aloittivat "Tiekartan Länsirannalla". Sitä toteutetaan Israelissa, mutta se on myös totta Vihtaniemellä.


Ei kommentteja: