lauantai 13. syyskuuta 2008

Kertakäyttöinen elämäni Alzheimerien hallitusaikana

Mantelipuumetsikön vihreä papukaija on jäänyt yksin. Oli jäähyväisten aika ja vanhimman kuningattaren hovielämästä kertova 45 minuuttia peräkkäin. Minäkö olin se kuninkaallinen, joka hankki perimän lapsilleen satamajätkäseikkailusta. Ainakin olen elänyt perheessä ja suvussa kuin hovissa. Paljon tätejä, enoja, serkkuja ympärillä. Sitten kun vanhempieni rakkaustarina alkoi, tulivat kuvioihin sisarukset, joista Raamatun mukaan käytetään nimeä perilliset.

Minulla on 2 veljeä ja 5 siskoa, joista yksi on kuollut. Se opetti perimyksestä Alzheimerien laatimia lakeja noudattaen. Ehdinkö enää tässä elämässä syödä illallista yhdelle yksikseni, katettuna niille poissaoleville ystäville, joiden kanssa olisin halunnut vielä syödä yhdessä neljän lajin menun ja juoda viinit kristallilaseista?

Omaishoitajana on turha odottaa arvostusta. Se tulee lakisääteisenä Alzheimerien allekirjoituksella ja Kelan aatelisarvolla "Varhennettu Vanhus" osamaksuerien seuratessa mukana, että maksa, perkele, varhennusvähennystä omaishoidosta kertyneestä eläkkeestä loppuikäsi. "Tenavat terävänä" pieni poika pitää vastasyntynyttä sylissään ja toteaa: Vuoden kuluttua se jo kiroilee. On kiroilevia siiliä ja koko vittulanväki hokee tunnussanaa, mistä on kotoisin. Minäkin voin käyttää alatyyliä, sainhan tyttöjen kanssa saunassa oppitunnin, mitä he jo arvelivat aikuisista kysyessään minulta sellaisia asioita, joita ei vanhemmilta kehdannut kysyä. Nyt ollaan jo huolestuneita asennoista, joita pitäisi opettaa koulussa. Mitä kuuluu ihmisenä kasvamiseen 16-vuotiaaksi kulkijaksi. Kuuntelen Titanicin syntytarinaa ja sinne meni neitsytmatkallaan meren syvyyteen. Valtionlaiva kuin Titanic ja luotsaajina liikemiesten rahoittamat Alzheimerit narusta ja hihasta vedettyinä sätkyukkoina.

Nyt vauhtia stailaukseen, mutta laatuvirheiden korjaaminen odotuttaa, että tarpeelliset tavarat voisi laittaa paikalleen. Ei tiennyt lopputarkastaja palauttaessaan ompelijalle korjattavaksi neulalla merkitsemänsä virheen, että neulat otettiin vain pois ja annettiin mennä niine virheineen. Minulle ei vältä sekunda, kun en ostanut sikaa säkissä vaan uusia vitriinejä alihankkijan tehtaan paketissa.

Ei kommentteja: