maanantai 12. toukokuuta 2008

Äidinsydän

"Sinussa on puutarha, nopeasti kukkinut", sanoi Tommy minulle ja katsoi ohitseni. Tyhjennän parveketta remonttimiesten tulla loppukesällä. Se on miehitetty Getsemane, arameaksi gat semane 'oliivikuurna'. Äidinsydän saa diplomin toisella kotimaisella, kun suomeksi ei ole diplomiksi asti sanoja eikä sanojalla äidinsydäntä. 

Kirjurien ja tulkkien antamat konekieliset diplomit eivät mene läpi näyttötutkintomestarin tarkastelussa. Ainoa "hylätty" arvosana uusittavaksi. Mutta kuinka voin uusia tai korjata toisten puolestani kirjoittamaa yritysstrategiaa. Palautan tehtävän: 
- En ota vastuuta kouluttajani toimiessa kirjurina ja tulkkina, miten hän minun kompetenssini tulkitsee. 
Kuinka elämä olisi jatkunut 60-luvulta, jos hoitotyö olisi vain luostrilaitoksen nunnien tehtävä tai opettajat eläisivät köyhyydessä, nöyryydessä ja naimattomuudessa parhaat vuotensa. Ja 75 - vuotiaana valtio passittaisi eläkkeelle. 

Minä pyytäisin Jumalaa lähettämään minut maailman pahimpaan paikkaan ja löytäisin itseni Kairon kaatopaikalta, miljoonien eläessä kaatopaikan antimilla. Opettajana opettaisin lapsia lukemaan. Se on ainoa tie päästä kaatopaikalta pois. Pitäisi pyytää aviomiehiltä lupaus, että viikkoon eivät hakkaa akkaa. Että vaimo ja lasten äiti ei tulisi kuritetuksi pyhässä tehtävässään. Mitä sitten, kun viikko on kulunut. Pyydän uuden lupauksen. Pienin askelin päästäisiin pois perheväkivallasta meidän hyvinvointivaltion kaatopaikoilla vartioitujen, rikkaiden asuntoalueiden ulkopuolella, jossa taivas on vain kattona pankkikriisin kolkutellessa pankinpääjohtajan ovella.

Ei kommentteja: