keskiviikko 5. maaliskuuta 2008

Valomerkki

Kuulostelen viikkoja sitten saamaani valomerkkiä. Johtaako se johonkin uuteen vaiheeseen? 
- Teijän vieraitten auto on vieraspaikalla meijän rapun eissä, kuulen naapurin voivotusta vastatessani puhelimeen. Sisar oli juuri ehtinyt ovesta sisään. 
- Meijän vieraat vievät autonsa pois, välitän siskolle viestin. Niin he kiltisti ajavat autonsa kauemmaksi, ettei se häiritse naapuria. Kaikille asunnoille oli varattu mittaripaikka autoja varten. Kahta vieraspaikaa hallitsi veteraani kuin omiaan oman varsinaisen paikan lisäksi. Meille ei saanut tulla vieraat autolla pihaan. 

Veteraani lähti aamulla klo neljän kieppeillä viemään vaimoaan pankille siivoamaan. Oli täysi palvelu rouvalle. Auto oven eteen, pitkät valot suuntautuivat isän makuuhuoneen ikkunaan ja kohta kaasutellen kunniakierros ikkunan alta takaisin lähtöpaikkaan tai suoraan kylälle. Poika tuli armeijasta viikonlopuksi kotiin, silloin riitti ympäriajoa yöt läpeensä. Mirja seisoi rapullaan varsiluuta kädessään. "Siitä ette laske mäkeä." Perhepäivähoitaja järjesti lapsille liukumäen nyppylältä Mirjan ovelle. Kulkureitti tuli liukkaaksi ja Mirja kaatui ja loukkasi itsensä hakiessaan postia. Suurensin kuvan ja näin kirkkaan valon Mirjan rappusella. Siellä hän viipyy entisessä elementissään. 

Perhepäivähoito oli sosiaalijohtajan erikoissuojelussa. Vanhusten kotona hoito oli omaishoidontukirahaa jaettaessa tietokonevirhe niin kuin hän sen minulle ilmoitti. "Tietokone on yhtä tyhmä kuin käyttäjänsä", tukki hänen suunsa. Olen saanut kyllikseni kaikista laillisista "missä risu, siinä vipu, missä laukku, siinä loukku"-varoituksista, joilla emojänis opetti poikiaan lähettäessään maailmaan. 

Silloin alkoi kuulua Jugoslaviasta huhuja aseellisista yhteenotoista. Vitsit oli vähissä, kun milosevitsit olivat vastaamassa teoistaan vankilassa. Valta on vaihtunut kiinalaisessa helvetissä, kun sotkeutuivat taloyhtiössä omaan näppäryyteensä. Saivat rahat kirjekuoressa henkilökohtaisesti kuin edustajat Tehyltä 30 euroa. Hullut ei huomaa, jos viisaat eivät virka mittää. 

Kauko-ohjauksella isännöitsijä on vaihtunut, aikani tilintarkastajat eronneet, hallituksen puheenjohtajan paikalle ei ole vapaaehtoisia vastuunkantajia. Olen ollut myrskynsilmässä ja nyt paluumatkalla sieltä verkkokirjoitustaitoisena tähän päivään. Miksi neljännen käskyn noudattaminen on niin vaikeaa: Isän ja äidin kunnioittaminen ja piäsnuatikoihen totteleminen. 
Milloin te näitte apua tarvitsevia ja mitä teitte, jos näitte? Jokainen vastaa näihin kysymyksiin omakohtaisesti aikanaan, lainlaatijakin. Loppuun asti selustan varmistelu ei enää auta, vaikka olisi käyty viimeinen oikeusaste ilman valamiehien eriäviä mielipiteitä. Viimeinen roskapostina kulkeva "LargePenis" etsii omistajaansa. Löytämättä kokoistansa kohdetta, johon voisi sovitella kiinnittyäkseen. Lasten suusta kuultua tekstiä lainatakseni vaimojen nimistä: Päivällä kiusasi Helle ja yöllä Vilu. Penseydestä varoitetaan, kun ei tiedä, onko kuuma vai kylmä.

Ei kommentteja: