sunnuntai 16. maaliskuuta 2008

Isä, katso, tyttäresi 1941

Aamulla olin kylässä Betaniassa. Seurasin tapahtumia, joista olen sanatarkasti kirjoittanut SUURIA SANOJA pieniä askelia -julkaisussa. Kalmanhaju leijailee ympärillä. Itselleni on tuullut valinnanvapaus. Haistan, mitä haluan, vain paratiisintuoksua. 

Milloinka täällä on tuuletettu, sisäänpurjehtija mesoo tullessaan pyörätuolissa istuvan kotiin. Samoin hän aukoo ikkunoita sairaalan potilashuoneeseen pauhulla purjehtiessaan. Hän kiirehti kuolemaa tuntiessaan kalmanhajun, olihan hän hautausurakoitsijan apulainen. Kerroin omaisille kuoleman sanansaattajasta. He sanoivat, ettei hänen tarvitse pahoittaa potilaan mieltä käynnillään. Minusta tuli sijaiskärsijä hautajaisten jälkeen. Menetin hajuastini. Kaikki haisee pahemmalle, mitä enemmän tonkii. 

Mielipidettä on kysytty Matilta juupas-eipäs-jupakoissa, joita tulee tilaamatta tekstiviestinä ja roskapostina. Nykäskylän Matin kieli tuottaa kuvaavan sanan sisällöstä. Matinlänkyrät on uusiosana ämmänlängille, joita naiset käyttivät kantaessaan kahta vesiämpäriä niskansa varassa. Matinlänkyrät on poliittinen meriitti ehdokkaalle seuraavissa eduskuntavaaleissa. Valta ja maine vetää puoleensa kuin mehiläispesän hunaja karhuja pistoista huolimatta. Matin käsittelyn kautta nuoret naiset ovat ottaneet opikseen. Vanha on muovattu mustine silmineen sopivaksi rahoittajaksi. On meillä neuvoa antavat neuvonantajat. Poliittinen uskottavuus hävisi sen siliän tien. 

Hiljaisen viikon vuorosanat kuuli isä kesällä 1941. Tuli rintamalta kaatuneiden sotilaiden arkkujen kanssa saman kuorma-auton lavalla. Käyn sankarihaudoilla heitä tervehtimässä kuin kummisetiä. Kotona oli hommat hoidettu, isoisä lapsenvahtina liikuntakyvyttömänä sängyssä. Oli hänellä silmät päässä ja ääni tallella. Minua kapaloitua hän piti hellästi käsissään kuin pandakarhu pientä poikastaan. Häneltä sain veret seisauttavan tehtävän, vaikka joku arveli sen olleen taikuutta tai noituutta. 

Setä oli varmuuden vuoksi vangittu punaisena. Ei poltettu kuitenkaan roviolla noitana, vaan kuoli nälkään ja sairauteen 29-v syntyperänsä mukaan. Sain muistaa viemällä hänen nimellään muistolaatan isovanhempien hautakiveen. Minun punaisuus on peräisin Kimi Räikkösen ferraritallista. Hyydyin tietokoneen ääressä kuin Kimi lähtöruutuun teknisten ongelmien edessä. Korjataan ongelmat ja ollaan maailman nopein kansa oikeissa asioissa perinteen mukaan. Kiinalaisesta helvetistä kuuluu kummia. Piinaajat eivät vietä piinaviikkoa. Se on meille piinatuille etuoikeus. Tee mulle rakkaaksi ristisi tie.

Ei kommentteja: