tiistai 24. marraskuuta 2009

Kenraaliharjoitukset

Isä ei kutsunut mukaansa poistuessaan kolmena viimeisenä kotijouluna jonnekin. Ei kuullut, ei nähnyt, tuijotti eteensä. Mikä on vialla. Vaatimattomat jouluvalmistelut veivät aikani eikä ollut halua kysellä syntyjä syviä. Meni joulu, vaihtui vuosi. Isä tuli takaisin sanoen: Sellainen oli sotajoulu. 
Blogisti kysyy: Eletäänkö vielä kolmekymmentälukua? Eletään koko Suomi-neidon itsenäisyysaikaa. Hyvinvointihyrrän luennoitsija sanoi aloitusseminaarissa: Elämme avoimessa yhteiskunnassa, mutta suljetun yhteiskunnan säännöillä. Ei hän puhunut Siperian opetuksesta eikä vapaussodasta talvisodan hengessä. Hän tuli korkealta johtajan paikalta ja sanottuaan sanottavansa oli huojentunut. 

Kataista kyrsii, muitten tunnetiloja en tiedä hallituksessa. Se on selvää, että kaikki on hyvin. Heitä vaivaa vain kauhea kankkunen, kun on mennyt maat ja mannut ja kädet eksyvät veronmaksajien taskuihin. Myymälävarkaaksi sanottiin toisten taskuilla kävijöitä. Täällä Pohjantähden alla on todentuntuista draamaa. 
Kahden kerroksen väki elää Lontoon pommitusten keskellä. Kesken kenraaliharjoituksen osuu pommi Bellamyn taloon. Ruby on palannut keittiöpiiaksi ammustehtaalla sattuneen räjähdyksen säikäyttämänä. Hänen pitäisi näytellä pelottavaa tilannetta, mutta hän nauraa vain. Kun pommi pamahtaa, silloin tulee huuto. Samoin Edward ei kestä kovia ääniä palattuaan rintamalta. Siellä hän istuu rappusten alla sylikkäin Daisynsä kanssa. 

Kaksi kuukautta olen ollut sumussa ja humussa. Lääkäri sanoo sitä ja tätä, itse kärsin A-viiruksesta. En puhu H1N1 -kohusta. Siihen on varauduttu jo vuosia sitten tilaamalla lääkettä koko kansan kaatavaan epidemiaan. Olen ollut sairas menneistä painajaisista. Rehtorin musta hattu ui vedessä kuin hain evä. Aamun kiuru kirkkaudessa soittaa. Kun tarkemmin kuuntelen, tunnistan korkean värisevän äänen rehtorskan vibraksi. Se oli ongelma kuorossa, kun ei ollut soolosta kyse. Jukka Itkonen näki matikanmaikan painajaisessa. Vien roskat kellariin, se on ollut minun draaman kenraaliharjoituksen paikka koko ajan omaishoitoajan jälkeen. Siellä ne asioivat edunvalvojat, kuntaliiton lakimies, kähmijät ja tuhkimot.

Ei kommentteja: