perjantai 9. huhtikuuta 2010

Suomen kielen päivä

- Pelrlkele, ovat sekoittaneet kilrljaimet. Tule, Liekko, lukemaan. 
Naapurin sorakieli Vilikko yritti selvitä äitinsä haudalla viimeisen tervehdyksen lukemisesta. Hautaustoimistossa oli teksti tekstattu vanhalla tyylillä muistovärssyyn luettavaksi kukkalaitteen jättämisen sanalliseksi hyvästijätöksi. Vilikko ei ollut ihan selvinpäin. Meitä selväpäisiä, luku- ja laskutaitoisia huudetaan hätiin, kun ohjesäännöt on vieraalla kielellä. Tarvitaan tulkkeja ja kirjureita, joilla aina ei ole ollut puhtaat jauhot pussissa. Tähän kadotettuun perimään kuuluvat tänä päivänä äidinkieli ja isänmaa. Mietipä sitä laatiessasi laki viisumin hankkimisesta vaihtaaksesi paikkaa. Kyllä Siperia on opettanut. 

On katsottu mallia Amerikasta Kannuksen Kennedyn silmin. Pitäähän näille kehäraakeille löytyä hautausmaa oppien soveltamiseksi. Aikansa sitä yrittää ja vaihtaa toiseen yritykseen, kun tarvitaan lukutaitoisia lukemaan, mitä sote-palveluissa voidaan muuttaa rahaksi saamatta mitään palvelua. Tämä on valtiopetos meitä kansalaisia kohtaan. Thaimaan tsunamissa hukkuneet tuotiin kotiin kunnianosoituksin. Täällä ukot käyvät syvällä ja uusien tuulien aallot peittävät tavikset umpisukkeluksiin. Pitäisikö meidän kehitellä kiduksia selvitäksemme elossa siellä, mistä meidän on sanottu nouseen ajansaatossa kuivalle maalle kädellisiksi ihmisiksi. Kielet ovat kehittyneet alueiden sisällä. 

Peter Owen Jones, englantilainen pappi, kävi Suomessa tutustumassa uskonrituaalina pidettyyn joulupukkiin. Samalla myös saamelaisuuteen kirkon näkökulmasta. Jatkoi matkaa pohjoiseen, jossa kuunteli jokea. Sillä oli paljon kerrottavaa. Meille kaikessa puhuu raha, rahan voimalla ja äänellä huijareiden kautta. Kenellä ei ole rahaa, ei ole ääntäkään. Kuka tulisi puhdistamaan uskoa? 
Minulla on puoleni valinnan jälkeen oikeus osallistua papinvaaliin oman seurakuntani kielellä ja postin välityksellä. Kuuteenkymmeneen ikävuoteen ei lapsuuskirkko ollut lähestynyt minua kuin kasteella, avioliittoonvihkimisellä, vanhempienhautaamisella. Muuten heitettiin kuin hernepussia osoitteenmuutoksen mukaan. Entinen ei jäänyt rituaaliksi, johon olisin ollut tervetullut. Vasta erottuani kirkosta maistraatin avustuksella minut huomattiin. Sain pahoittelut, että kirkollisvero jää saamatta. Veroja maksan edelleen ilomielin ja saan seurakunnaltani nimelläni lehden, kutsukirjeen jumalanpalvelukseen ja puhutellaan nimeltä: 
- Liebe Maire. 
Voin sanoa, sinä olet minut nimeltä kutsunut jo yli 50 vuotta. Kansanedustaja, edunvalvoja, rauhanruhtinas käyttää lakikieltä annetulla valtuutuksella ja kysyy, kun ei minua tunne: 
- Mikä sinä luulet olevasi? 
Sinäpä sen sanot, miksi sinä minua luulet. Sitä sanotaan luulotaudiksi. Kalle Päätalo kertoo isä-Herkon sitä sairastaneen. Näki merkityksiä kaikissa ja kaikessa. Meillä merkitykset on kirjattu perustuslakiin. Olen sen vaihtanut Rudolf Steinerin sosiaaliseen peruslakiin ja muuntanut projektisuunnitelmaa. Se on kestävän kehityksen tie.

Ei kommentteja: