tiistai 4. joulukuuta 2007

Kauas pois

Sain pankilta ilmoituksen kulutusluoton viimeisestä maksuerästä. Koskaan en ottanut kuluttamistarkoituksessa luottoa. Tarvitsin rahaa maksaakseni miljonääri-isän perinnöstä osuuden osakkaalle, joka arvotti apureineen isäni miljonääriksi kuoltuaan. Valkoinen talo, Mummonmökki, on maksettu. On syytä ottaa etäisyyttä pankkiireihin jo toisen kerran ja lähteä matkalle. 

Ensimmäisen kerran istuin aikaisin aamulla sängynlaidalla. Minua ahdisti. Pankki oli ilmoittanut, että olen turvallisuusriski, kun tuon käteisenä keräämäni rahan tililleni laskujen maksamista varten. Ota avain, vie tallelokeroon. Siellä toinen securitarefirma siirtää rahat tilille. Minäkö tässä iässä ottaisin pankin avaimen? Mitä teen, lähdenkö rahoineni ilmoittamatta kenellekään määränpäätä?
Soitan kuitenkin vakuutuksia myöntäneeseen pankkin ja kysyn. Otetaanko teille käteistä rahaa?
- Ei, kaikki siirtyy sähköisesti tilille. 
- Kiitoksia tiedosta, mutta oli se hyvä, kun huijarit ehtivät siirtää tekaistuilla kiinteistökaupoilla miljoonia teiltäkin omille tileilleen. 
Pankki- ja vakuutusmaailma ovat minua kylvetelleet laillisuuden nimissä. 

Matkavakuutuksen korvausta ei makseta, jos vamman on aiheuttanut:
- voimailulaji, kuten painonnosto, voimanosto tai kehonrakennus
- kamppailu- tai kontaktilajit, kuten nyrkkeily, paini, judo tai karate
- kilpailu tai harjoittelu moottorikäyttöisellä kulkuvälineellä tai laitteella
- ilmailulajit, kuten laskuvarjohyppy, riippuliito, purjelento, ultrakevyellä tai harrasterakenteisella koneella lentäminen
- benjihyppy
- kiipeilylajit, kuten vuoristovaellus, vuori-, kallio-, jää- tai seinäkiipeily
- laitesukellus
- nopeus- syöksy- tai off-pistelasku
- valtameriveneily
- pohjoismaiden ulkopuolella aavikolle, erämaahan, viidakkoon, vuoristoon tai asumattomille seuduille tehtävät vaellukset tai tutkimusretket.
Näihin vakuutuksen voi saada voimaan vain lisäsopimuksesta ja -maksusta.

 Mopo on karannut bisnesmaailmassa käsistä. En ymmärtänyt mitään matkavakuutusehdoista ja niinpä ilmoitin kadonneeni Saharaan kamelin karatessa omille teilleen. Enkä vielä ole palannut. Olen ollut omalla vastuulla omaishoitajana vanhempieni kanssa tehdyllä sopimuksella. Se ei taannut kuitenkaan työrauhaa. Kirjasin YEAT:n näyttökansioon kaikki lakipykälät, mitä minuun sovellettiin isäni kuoltua. Onko tämä ennakkotapaus muuttuneessa maailmassa: yrittää sukupolvenvaihdosta omaishoitoajan jälkeen. Kela antoi arvonimen "Varhennettu Vanhus" osamaksulla. Aikuisopiskelijana kumosin elinikäisen oppimisen toiveajattelun. Se on juhlapuheiden puppua. 

Sanoihan Moskovan komission vappupuhuja omenamehua siemailleen kuulijan palautteen: 
- Tuon puheen sinä pidit jo viime vappuna. 
Kaikki olivat selvin päin. Laki mitätöi työvuodet, jos olet ollut yrittäjä, maatalousyrittäjä, omaishoitaja tai perhehoitaja. Sitä aikaa ei voi lisätä työhistoriaan. Kaikki on muuttunut. Postissa katselin, onko vielä taidepakettia omalle ketjukirjenipulle. Olihan siellä. Huomautin pahvin murtumisesta. Siinä on jälki koneellisesti niputetusta narusta. Ja minä maksan täyden hinnan. Samasta asiasta olen valittanut aikaisemmin, kun repaleiset kirjeet ja lehdet työnnetään ylimmän kerroksen postiluukusta. Siitä on tullut sääntö, eikä poikkeus. Mitä tuossa urputan. 
Robotit ovat kovakouraisia, eivät laatutietoisia olioita. Samanlaisiksi ovat tulleet myös ihmiset automaation osana. Siinä maailmassa vingutetaan visaa ja hangataan naista. Varmuuden vuoksi kysyn puhelimessa. Onko siellä automaatti vai ihminen? Ramadan jatkuu, kun kulutusluotto loppuu, vaikka on tulossa joulu.

Ei kommentteja: