tiistai 21. lokakuuta 2008

Mikä laulaen tulee, se viheltäen menee

Suomalaisen työn liiton pronssisen avainlippun sai Mr Lordi presidentiltä, kun tavattiin torilla. Olihan toritapahtuman juhlanaihe euroviisuvoitto. Kaksi vuotta maineen kukkuloilla tuotti tappiota ja rajun masennuksen. "Etusormi ja lilliputti pystyyn, keskisormi ja nimetön alas" - sormiharjoitus ei tuottanut miljonääriksi asti. Toisin kävi omaishoitotilanteessa. Isästäni tuli kuoltuansa miljonääri ja minusta miljoonaperijätär. Poliittinen huomionosoitus presidentin valitsijalta invalidien käsityötä pesusettinä; kaksi puukampaa, froteinen pesulappu, selänpesuharja ja puukehykseen upotettu peili. Kristitty lähetti lähetystyöhön yhteisvastuukeräysrahojen luovutustilaisuudessa; omaishoitaja saa kaiken tukensa hoidettavan potilasjärjestöltä. Meistä kaikista tehtiin masentuneita, mielenterveysongelmaisia. Minullekin löytyy omani ilcolaisena vai ilkoalastomana omaishoitajana. Sehän on arvostus- ja arvotuskysymys. 

Laki määrittää toisin oikean työn kriteerit. Maatalousyrittäjänä, yrittäjänä, perhehoitajana ja omaishoitajana tehty työ ei työtä eikä yötä ole ollutkaan. Meidän poikamme maailmalla vaikka kokapappina kertoo tosi tarinaa lähetystyöstä Boliviassa. Katulasten ja huumenuorten kanssa tehty työ tuottaa tuloksia, kun se tapahtuu omasta kulttuurista lähtöisin, tanssista, soitosta ja laulusta. Suomikuvan kirkastajien joukkoon sarvet päässä olisi kysyntää, mutta tuli se masennus. Omaishoitajat hiljaisella puurtamisella pääsevät Guinessin ennätystenkirjaan, mutta eivät tule huomatuksi. Hullut eivät heitä huomaa eivätkä viisaat virka mittää, ettei heidän rahastuksenlähteensä ehtyisi. 

Kyllä viihdyttäminen on kovaa bisnestä, kun pitää säilyttää kasvonsa naamion takana. Kasvojen menettämisen pelko on pelkokertoimista pelottavin, kun pelättää jo itseäänkin. Joutuuko ideaparkkiin variksepelättimeksi. Kannustavaa kateuttako, pois se minusta. Saahan jokainen yrittää armolahjoillaan tai ilman. Kaikki eivät paini samassa sarjassa. Miljonääriksi tuloani en voinut millään estää.

Ei kommentteja: