tiistai 10. elokuuta 2010

Halpalennot

Varaa lento kohteesta YXJ kohteeseen YYE.
Keski-Karjalan Nelosten mukana olen joutunut pyöritykseen, jota en hallitse lyhenteinä. Kun Päätoimittajan viiden vuoden urakka on allekirjoitusta vailla, voin huokaista helpotuksesta. Olen ollut nuo viisi vuotta opissa kuin variksenpoika tuulessa.

Minua on lennätetty kuin leppäkeihästä tai heitetty herjaa vesilintuna. Nämä viisi vuotta olen harjoitellut verkkokirjoitustaitoja erilaisten opettajien johdolla. On annettu diplomeja, joihin tärkeimpänä on ollut mainita niistä puutteista, jotka estivät osallistumisen luovan kirjoittamisen kurssille verkossa. Siitä tuli vähennys opintoviikkoihin. Sillä ei ollut merkitystä niin kuin ei ollut suorittamillani tutkinnoilla tai omaishoitajana tekemälläni työllä. Sen vahvistaa Tasavallan Presidentti kumileimasimella ymmärtämättä lain sisältöä ikään ja ammattiin kohdistuvana halventamisena.

Pankkimaailma on syöksykierteessä meillä ja muualla. Olen maksanut oppirahat saamatta mitään vastinetta. Kansainväliset tilinumerot otetaan käyttöön. Jostakin rahan pitää siirtyä sähköisesti tilille, että sieltä voi netissä maksaa toistuvat maksut. Kehoitetaan tekemään paperilaskusta lennokki ja siirtymään e-laskuun.

Muutos on ollut nopea. Tiliotteen voit tulostaa netissä ja arkistoida kansioon sen päivän varalle, kun tarkastajat haluavat nähdä tulot ja menot. He ihmettelevät, kuinka alle köyhyysrajan jäävällä eläkkeellä on voinut tulla toimeen. Tulot ja menot on sovitettu yks'yhteen. Jos jotakin on jäänyt säästöön, se pitää kyniä pois maksuja korottamalla. Meistä tehdään hölmöläisen hevosia halkojen hakua varten. Ei ole synti olla hevonen, tuo uljas eläin, mutta on häpeä olla tyhmän hölmöläisen nälkiintynyt kaakki, joka ei jaksa vetää halko halon perään lisättyä kuormaa.

"Kun sinä jaksat tuon, jaksat sinä tuonkin", puhelee laiskan sutjakka hölmöläisukko. Tasa-arvokiintiön nimissä on hölmäläisakkojakin. Ollaan sukupuolineutraaleja vallan ja seksin ahneudessa. On pantu seisomaan molemmissa päissä. Jopa herätetty kuolleista viagralla tai kohdetta testaamalla. Värähtääkö viisari?

On julkaistu perhepotretti vaalirahapoliisitutkinnassa. Siitä puuttuu kokonaan SAK:n rahoilla maksettujen vaalirahavelallisten profiilit. Roskapankista kaivoin tositteet ja siinä samalla oli myös lentoliput kaikkine lisineen työhön kuuluvaa joulumatkaa varten. Kukaan ei lennä enää omillaan. Se on samaa tilastointia kuin alkoholin kulutuksen laskeminen suomalaista kohti. Joku juo meidän juomattomienkin edestä. Eihän kaikkia vastasyntyneitäkään viinalla kasvateta. Heitä pitää hoitaa vierotusoireista äidin raskaudenaikaisen huumeiden ja viinankäytön seurauksena.

Asiat toistuvat elämässäni. Vastaväittäjäksi osoittautui kansakouluntarkastaja, joka oli hyvin selvillä eläkelaista. "Nyt eläke alkaa karttua." Oli syksy 1962. Sain opettajanpestin Soisalonsaaressa opettaa lapsia lukemaan. Edellinen vuosi oli mennyt punaiselle ristille paikkaamaan pohjatonta valtionsäkkiä jäädessäni eläkkeelle varhennettuna vanhuksena. Koulu oli purettava pikku-mökki keskellä kylää. Varsinainen koulurakennus oli tupaten täynnä lapsia kahta opettajaa varten. Siinä vuosi vierähti ja päättyi humalaisen opettajan ja suutari-Jussin pojan päähänpistoon. Ottivat minut kiinni, raahasivat metsäpolkua lammelle ja heittivät vauhdilla veteen. Kerjäsinkö minä tätä kiinniottoa? En tehnyt rikosilmoitusta. Äiti kysyi: Mistä mustelmat olivat tulleet?

Kaikki nämä kipeät muistot estävät minua palaamasta rikospaikoille. Viisi vuotta sitten omaishoitajan heitto keskustelupalstalta rekisteröitymisineen antoi minulle Lumiukon. Hän otti vastuun ammatillisesti, kun kysyin: Saanko kirjoittaa todenmukaisesti vai pitääkö pitää pienempää suuta? En ollut käynyt kokemuskertomuskoulutusta. Omaishoitotilanne perustui lupaukseen: Minä tulen. Mitä kaikkea se on tuonut tullessaan luovana hulluutena selvitä täysjärkisten, vanhojen vanhempien hoitamisesta. Se-ko-si-ko ko-ko su-ku ja lisäksi kaikki viran puolesta omaneduntavoittelijat?

Kirjeenvaihto tuolta ajalta 1991-2000 ja siitä tähän päivään on vielä vaiheessa. Kaikki on tallessa kuvina ja kirjeinä, maksettuina tietoimituksina. Kenelläkään asianomaisella ei ole ollut rohkeutta pyytää anteeksi. Itse en tiedä keneltä ja mitä pyytäisin anteeksi.

Google antaa Videot haulle YYE, Danny - Pieni sana. En pyydä anteeksi olemassaoloani. Keski-Karjalassa YYE tarkoittaa jotakin muuta. OTO:n olen jo ottanut käyttöön kokemuksesta, kun on mistä ottaa. Ei tarvitse lainata eikä syödä kuormasta.

Ei kommentteja: