torstai 26. elokuuta 2010

Alusta loppuun pidemmän kaavan mukaan.

Vuoropuhelu 9-kymppisen isän kanssa käytiin aina samoilla sanoilla. "Kyllä ne ovat viisaita." Vastasin hänelle: "Tyhmiä ne ovat."

Tähän keskusteluun antoi aihetta törkeiden hyväksikäyttötapausten paljastuminen. Isälleni ei ollut tullut mieleenkään saada etuutta vippaskonsteilla. Hän toimi aina oikeudenmukaisesti antaen omastaan, jos hänellä oli yli oman tarpeen. Jaettiin niukkuutta silloin ja tänä päivänä.

Selviytyminen jokapäiväisestä elämästä tiettömän taipaleen takana vaati ponnisteluja äärirajoille asti. Joskus muisti mainita nälästä sotatantereella, kuinka vastenmielistä oli kokonaisista vehnänjyvistä veteenkeitetty puuro. Äiti lähetti rintamalle paketin, josta isä pettymyksekseen löysi puhtaat alusvaatteet. Hän oli odottanut saavansa ruokapaketin.

Eteenpäin oli elävän mieli. Saimme käydä sen ajan koulua. Lapset olivat kilteimmistä kilteimpiä valmiina ottamaan kaiken opin, mitä sen ajan opettajilla oli annettavaa. Taivaastako lie annettu ohje lähteä oppikouluun vieraalle paikkakunnalle. Millaista oli elämä vieraspaikkakuntalaisena vieraissa nurkissa, siitä en kertonut koskaan vanhemmilleni. Kun olin leikkiin ryhtynyt, kestin leikin loppuun asti. Maailman ihanimmalla siskolla on järisyttävämmät kokemukset omasta tipulan ajasta kuin minulla.

Valkolakki ei antanut pätevyyttä mihinkään. Opiskelupaikkaa ei minulle löytynyt. Olen elämänikäinen tilkkutieteen ylioppilas. Lapsia oli vielä perheissä paljon ja sain opettaa heitä lukemaan. Sitten kouluja lakkautettiin ja lapsia kyydittiin pitkiä matkoja aamuin illoin. Minun elämäni sai uuden suunnan "Syntisenlaulunmaassa".

Kaikki vaiheet olen käynyt läpi. Hoitanut vanhempani hautaan aikana, jolloin tuli lama yhteiskuntaan. Se oli väistämätön pakko riiston seurauksena. Minäkään en selvinnyt punapääoman konkurssista kolhuitta. Kuinka uskoisin mihinkään lakisääteiseen velvoitteeseen, kun vakuutusyhtiökin voi tehdä konkurssin?

Olen tehnyt oikeita ratkaisuja ongelmatilanteissa. On turha jäädä tuleen makamaan, kun siitä tilanteesta voi ottaa hatkat. Tällä vuosituhannella on yhteiskunta muokattu vastustamaan elämän jatkumista eläkeikään asti. On omaan pussiinsa puhuvia päitä työvoimatoimistossa, terveyskeskuksissa, yksityisillä aloilla myötäeläjinä, kirkossa, yhdistyksissä ja puolueissa.

Löydä itsesi tervejärkisenä tästä sekametelisopasta. Kannoin lehtikeräykseen metsäkonsernin lehtiä. Sinne hujahti presidentti metsineen, ministeri mielipiteineen ja Lehtomäki kävelysauvoineen. Tähän päättyi konsernin taholta yhteydenpito saadakseen allekirjoituksen ja valtuutuksen hoitaa metsäomaisuuttamme. Vastineeksi olisin saanut verkkopalvelut. Kyllä ne ovat viisata hoitaessaan toisten omaisuutta hyötymistarkoituksessa.

Verkkopalvelujen kautta annetaan tunnistetietomme yleiseen jakoon. Eilen soittaessani päivystysaikaa ajattelin odottaessani, kuinka kestävät kaivoksessa loukussa olevat ihmiset, kun pelastusta on luvattu vasta kuukausien kuluttua. Ollaan syvällä yhteiskunnan kaivamassa kuopassa. Tehdä työtä eläkeikään asti on ollut selkäytimessä elämäntarkoitus. Mitä on poliitikon mielestä ehdoton ikä 64 vuotta ja työhistoria, jota ei ole kertynyt yrittäjänä, maatalousyrittäjänä, omaishoitajana eikä perhehoitajana. Kaikki eivät voi olla onnistuneita huijareita, talousrikollisia eikä velaksieläjiä.

Ei kommentteja: