perjantai 13. elokuuta 2010

13. päivä ja perjantai

YYA, YÄE ja YYE -tavaamisharjoitukset tuottavat tuloksen "vähemmistövaltuutettu". EVVK on huuli pyöreänä, kätkeehän kaikki Y -alkuiset lyhenteet voimaa, valtaa ja populistista politiikkaa. Mitä sitten populismi tarkoittanee, otin selvää. Populismi on helppoja nakkeja, vippaskonsteja ratkaista ongelmia.

Kenenkä puolta pitämään tarvitaan vähemmistövaltuutettu, onhan hän vain populistinen tulkki, joka ei tavoita meitä mummoja. Kanavauudistuksessa tulin yllätetyksi. Olin vielä sängyssä, kun pääministeri änkesi kotiini. En ollut sopinut hänen kanssaan tulosta. Annoin palautteen YLE:lle. "Tunnen itseni poliittiseksi huoraksi pääministerin tunkeutuessa kuuntelemani radiokanavan kautta yllättäen sänkyyni." Tämä, jos mikä, on uskoteltua populismia.

Sota-aikana hiljennyttiin kuuntelemaan rahisevien radioitten äärellä rintamalle annettavia niukkoja tiedotteita. Kun rauhan solmimisesta tuli tieto, tuli hiljaisuus. Uutistulva ja poliitikkojen kiireet eivät minua kiinnosta, ei mene jakeluun.

On tullut valikoiva kuulo ja näkö. Siihen on vaikuttanut ylhäältä johdettu uskottelu, ettei minulla ole oikeutta viedä loppuun sukupolvenvaihdosta vanhempieni hoitamisesta huolimatta. Siitä minua rangaistaan manaamalla. Tietämättään heidän nenäsä jäivät jo muukalaisten hautausmaalle, kun nenänmitta oli välimatka rannasta mummonmökkiin. Siinä on sinulle kylliksi omistusoikeutta yli 100 vuotta suvun hallussa olleeseen lapsuuskotiin.

Me olemme vähemmistö, joka jaksaa olla omaa mieltänsä piäsnuatikoiden asioidenhoidosta. Kivet on kupissa, mutta tyydymme ääneen ihmettelemään vääryyksiä. Pahantekoon edes ritsojen kanssa emme tule mukaan. Kierrän kaukaa torikokoukset. Minulla on kateellisia vihamiehiä, vaikka perustin epävirallisen organisaation ratkomaan arvaamattomia ongelmia. Merkittävin on omaishoitaminen merkittävän poliitikon istuessa eduskunnassa oman isän nauttiessa järjestetystä päivähoidosta. Me vähemmän merkittävät läheistemme hoitajat olemme saaneet uuden kielen; zu Hause Pflegen.

Mistä ne tulivat kotonahoidettavat? Sehän on rakennemuutosta kunnissa lakkauttaa laitospaikat ja palvelut. Samaa sovelletaan lapsiin. Lähikoulut pois kyläläisten käytöstä. Lapset busseihin köröttelemään aamuin illoin moneksi tunniksi päivässä. Onhan meillä kyyditty ennenkin tuntemattomiin paikkoihin.

On mennyt ohi, selvisikö Kataisen mailta löytyneen luurangon kohtalo. Ei se ollut Katainen, hänhän pistäytyy syöttämässä laitoksessa isoisoisoäitiänsä. Tai käyttää lakisääteisen isyysloman afterski- kutsuihin Tahkolla. Suurellista pienen ihmisen syntymän ympärillä. Melkein kuin vastasyntyneen tähti loisti Beetlehemin yllä ja johdatti Itämaan tietäjät kumartamaan uutta kuningasta. Kataisen velkavaltakunta on syntynyt. Siitä saamme kaikki vanhat ja uudet maksaa kitukuolemalla. Elvytys on juuri sitä ja sillä on tarkoituksensa.

Lääketieteelle Englannissa on ilmaantunut bakteeri, joka kestää nykyiset antibiootit. Se on tullut Pakistanista kauneusleikkauksissa käyneiden mukana. Minulla on kokemusta idän taigapunkista, joka puraisi veriaterian minusta jatkaakseen sukua ja jätti naamioitumiskykyisen bakteerin tilalle. Siihenkään ei ole hoitoa eikä polvien tekonivelet poista minusta borreliaa. Pidän vanhat polvet ja Burgdorferi'n hyvänäni.

Oireiden kautta olen löytänyt hoitavat lääkärit, vertaistuen ja oikean verenpainelääkityksen. Verenpaineenhoito on tehnyt minusta vaikean potilaan tokaisuineen.
"Tämä hoitaa itse verenpaineensa. On mennyt liian kauan aikaa oppilaalta täyttää potilaskortti", loppuunpalanut uskovainen sairaanhoitaja.
"En mittaa sinun verenpainettasi", vastavalmistunut sairaanhoitaja varsinaisen diabeteshoitajan sijaisena.
"Potilastietoja ei löydy", arkistoitu ulkokuntalaisena 10 vuotta muuttoilmoituksen jälkeen.
"On hoidettu", suuttunut sairaanhoitaja, kun en suostunut viemään sängynpohjalle jäänyttä isää enää kotiin.
"Et ole tyytyväinen hoitoon", apulaisosastonhoitajan kommentti omaiskeskustelussa hoitajan kanssa.

"Isäsi on kuollut aamulla noin viiden aikoihin", ystävällinen puhelinääni 7.2.2000.

Sinnepä jäitte jatkamaan jokainen määräajaksi sote-palvelujen tuottamista. Kaikki olisi pitänyt hoitua kunnanlääkärin, sosiaalijohtajan ja sos.terveyslautakunnan yhteistyöllä.
"Sinun isän/äidin hoitamisella ei ollut mitään yhteistä minun isän/äidin hoitamisen kanssa", vastaukseni kunnanlääkärille ja sosiaalijohtajalle erikoisesti.
"Minunkaan isä ei tarvitse hoitajaa" ja vähän myöhemmin:
"Nyt isä tarvitsee hoitajan ja me lapset maksamme sen hänelle."
Niin meni Tuusniemen omaishoitorahat virkamiesten ulkokuntalaisten vanhempien hoitoon.


Nyt on vielä puhdistus käynnissä kunnan ottaessa "omansa" vanhempien jättämästä perinnöstä oman käden oikeudella. Kuka katsoo Floridaan, kuka uskoo Moskovaan. Siinäpähän tähyilette taivaalle!

Ei kommentteja: