lauantai 10. lokakuuta 2020

Haluatko tietää kaiken

Kirjoitus otsikolla Haluatko tietää kaiken? Risto Ahdin kokoelmasta Itse

Päivän mietelause on kuunneltavissa yleensä 30 pv. Harvoinpa muistaa aikojen kuluessa mitä minkäkin päivän mietelause pitää sisällään. Haluan tietää ja muistaa kaiken, mitä 30 vuotta omaishoitajana tietoani on lisännyt ja mitä Risto Ahti siitä tiesi seuraavan.

Heikki Puskala: Päivän mietelauseeksi luen Risto Ahdin kirjoituksen Haluatko tietää kaiken kokoelmasta Itse.

Haluatko tietää kaiken, saat tietää kaiken, jos haluat. Ota hattu päästä ja ota kaikki vastaan. Mutta muista, että sinusta tulee tyhmä eikä vain tyhmä, menetät oikeutesi ajatella. Vasten mitätöntä itseäsi sinun on noudatettava kaiken tietoa eikä sinusta tule vain tietämisen orja vaan myös köyhä. Sinusta tulee myös köyhä aineellisesti, koska omistaminen perustuu tietämättömyyteen. Eikä vain köyhä vaan myös yksinäinen. Menetät oikeutesi huomioonottamiseen ja suhteellisiin ihmissuhteisiin. Jäljelle jää vain lähimmäisen tolkuton rakastaminen. 

Ihminen ei voi omistaa kaiken tietoa. Kaiken tietäminen omistaa ihmisen. Jokainen ihminen tietää kaiken heti, kun uskaltaa ja haluaa antautua tietämiselle. On vain puhuttava totta ja totta on vain se, minkä jokainen meistä tietää yksin.

Jos haluat tietää kaiken, sinun täytyy paljastaa pääsi. Oman paljaan pään on vastaanotettava ilmasta satavia ajatuksia. Tämä oli kirjoitus Haluatko tietää kaiken Risto Ahdin kokoelmasta Itse.

Risto Ahdin muistan vierailijana Sanataiteen luennolla esittämästään piirroksesta. Tämän pohdinnan perusteella hän osuu oikeaan, mitä minusta on tullut sen jälkeen.

- tyhmä

- menetetty oikeus ajatella

- tietämisen orja

- köyhä aineellisesti

- yksinäinen

- menetetty oikeus huomioonottamiseen ja suhteellisiin ihmissuhteisiin.

Mottoni on ollut ympäröivään maailmaan. Minulla on, mistä saataisi sullekin. Omistaminen perustuu tietämättömyyteen.

Ote Aleksis Kiven romaanista Seitsemän veljestä

kuunneltavissa toistaiseksi Aleksis Kiven pävän kunniaksi.

Ei kommentteja: