perjantai 15. kesäkuuta 2012

Kotiaresti


myöhässä...

Suurten uutisten lomassa kuulen Aung  San Suu Kyi'n kotiarestin päättymisestä. Katson tarkkaan, onko se uutinen vai viihdeuutinen. Uutisotsikon alta sen luen. Pidän sitä ihmisoikeusuutisena, kun oma kotiarestini alkoi omaishoitajana 1991 velattomassa kunnassa vanhempien hankkimassa rivitalo-osakkeessa läheltä palveluja. Oli mukavuudet, vesijohto ja lämmin vesi, wc ja sähkö. Alkoi viihde- ja vapaa-aika niin maalla kuin asutuskeskuksissa, jossa lääkäri nimitti vanhoja maaltamuuttajia lakovariksiksi.

*************

Aamuhartaus 15.6. Teologian tohtori Kari Kuula, Kuopio. Virsi 194: 3,6. Virsi alkaa sanoin "Jumala on läsnä". Psallamus-kuoro, joht. Ilmo Riihimäki, urut Juhani Haapasalo.

http://areena.yle.fi/radio/1577578 

************* 

 Kuvavalintana burmalaisen rauhannobelistin rinnalle en valitse Ahtisaarta rauhanruhtinaana. Kotiarestiaika on meillä naisilla yhteinen. Häntä vartioi sotilasjuntta, minua sijoittajat viihde- ja vapaa-aikana. Heille on tie auki taivasta myöten aikansa ja eilen se putosi nokialaisten niskaan. Paljon puhuva oli Tarjan lausunto päättyneestä kahdesta kaudesta presidenttinä. Vertasi sitä elinkautisen päättymiseen vapauden kaipuun voittaessa. Hänen oli luovuttava pakolla, ettei enää kolmatta kautta tulisi. 

Ranskalainen nunna siirrettiin eläkkeelle 75-vuotiaana opettajan tehtävästä. Hän rukoili että joutuisi maailman pahimpaan paikkaan. Löysi itsensä Kairon monimiljoonaiselta kaatopaikalta. Opetti lapsia lukemaan ja antoi perheneuvontaa. Toteutti sitä vaatimalla mieheltä lupauksen viikoksi kerrallaan, ettei lyö vaimoaan. 

- Miksi et itse opeta lapsia lukemaan, kysyi Tansaniasta tullut mies tavatessamme. Silloin en ottanut puheeksi menneitä aikoja. Muistan aina kevään 1963, jolloin lukuvuosi päättyi juoppojen viihdejuhliin; hupina heittää minut lampeen. Kesätyö Ruotsissa käännettiin huorausreissuksi. Eikä naiseen kohdistuva asenne miksikään ole muuttunut. Onhan lakiin kirjattu ehdoton ikä ja työhistoria. 

Kuvavalinta on Ressu koirankoppinsa katolla. "Työni on niin salaista, etten itsekään tiedä mitä teen." Nimilapun toisella puolella on ryhmäkuva meistä yhdestätoista omaishoitajasta vuodelta 2002. Kotiarestista johtuu, että Ressu pitää kiinni koirankopistaan yksin. Kertoo kaiken minun tämän päivän tilanteesta Hyvinvointivaltion kaatopaikalla. Käräjä- ja hallinto-oikeus tekevät päätöksensä, jatkuuko minun arestiaika. Johan tuota on kestänyt yli 70 vuotta.  

 Sydänsaari on palapelin osa. Tuijotan järveltä kuvattua saunarantaa. Musta aukko on sydämenmuotoinen. Sydänsaari on joutunut ajelehtimaan kauaksi järvelle. Mitkään toimenpiteet tähän asti eivät ole tuottaneet tulosta pitää lapsuuskoti kokonaisena. Kaikki on käsiteltävä lomakiinteistönä sijoittajien antaman esimerkin mukaan. Kukaan ei tee enää työtä elääkseen. Ollaan viihteellä työaikanakin. Ei riitä, että nautittaisi mökkielämästä viikonloppuina ja kesälomilla. On jouduttu asunto- ja kiinteistökuplaan. Maapallokin hikoilee kasvihuonekaasuissa. On tuotettava lisäarvoa sijoittamalleen pääomalle. Se tapahtuu meidän alkuperäisten asukkaiden kustannuksella.

Jo on aikoihin eletty. Juntta on juntta joka määrää tahdin junttilandiassa sijoittajina tai sotilaina. Kuka teki työt, kuka oppi pelamaan?

Ei kommentteja: