tiistai 8. kesäkuuta 2010

Jordanvirta, Kuollutmeri ja Hojo Hojo

"Kehittyneekö Tuusniemestä Suomen Florida? Aika näyttää", kirjoittaa vuonna 1997 Palvelukeskuksen vastaava hoitaja. Sain palautteenantamisesta "Tuusniemen joulu 2007". Tuusniemi on velaton kunta. Mitä se kuntana on minulle antanut, on perusta päästä veloistaan.

Tuusniemeläiset itse ovat maksaneet työllänsä oman elämänsä. Ulkokuntalaiset ovat tulleet saaliinjaolle. En häpeä käymistäni syntymäkunnassani hoitamassa vanhempani hautaan. Kotihoidontuella oli mahdollista keskeyttää ansiotyö ja hoitaa halvaantunutta äitiä kotona. Isän ei katsottu vielä kuuluvan apuatarvitsevien piiriin, vaikka sairaudet ja ikä olivat hidastaneet hänen kulkuaan. Vastaavalle hoitajalle oli tehty tilaa lääkärin kolmantena vaimona.

Kotisairaanhoitajan kenttätyöstä vastaavaksi palvelukeskukseen oli vaatinut edellisen johtajan irtisanomisen. Pitäähän kunnassa olla virkareservi johtajien puolisoille, jos heillä ei ollut mitään virkaa ennestään. Itse en vienyt keneltäkään työpaikkaa, olivathan vanhempani minun vanhempia. "Kunnioita isääsi ja äitiäsi." Tämä on henkilökohtainen kehoitus omia vanhempia kohtaan.

Kunnan strategia työllistäjänä oli pitää huoli omista eduista sosiaalijohtajanakin. Ensiksi omien vanhempien hoito ulkokuntalaisina, sitten tuusniemeläiset vanhemmat ja vanhukset, jos joku uskalsi toimia omiensa puolesta. Minulle riitti kokemukset 1991 -2000 omaishoitajana ja nyt saadaan seurata ulkolaisten isoäitien maassaolo-oikeutta kaukana kotoa omiensa luona.


Projektikoulutuksilla kuittaan nämä vuodet.

"Kokemus on ankara opettaja: se pitää kokeet ennen ensimmäistä oppituntia." 
(Vernon Law)
"Oikea kokemusten hyödyntäminen on työtä tulevaisuuden hyväksi." 
(Ernest -Peter Weldin)
Nämä ovat minun mottoni alussa ja lopussa. Lainsäädännöllä tehdään tyhjäksi työ, josta kokemus on ankaralla kädellä opettanut. Siksi kokemusten hyödyntämisellä ei ole merkitystä tulevaisuuden hyväksi tehtävälle työlle.

Amerikan ihailijat odottavat Tuusniemen muuttuvan Floridaksi. Öljylautta on saavuttanut Floridan rannikon. Osataanko sitä odottaa, mitä aavan meren tuolla puolen sijaitseville Satumaille tapahtuu? Vihtaniemellä ei elämä jatku. On vain kauttakulkijoita sijoittajina. Minulle jäi hautausmaan varaaminen muukalaisille lapsuuskodin uimarannassa.

Halla-aho loukkasi muslimien pyhinä pitämiä asioita. Tuusniemellä ei nähdä, kuinka siellä on loukattu alkuperäisten asukkaiden kotia, uskontoa ja isänmaata. Olen päässyt kuvana aikakausilehden, The Book, sivulle. Tekstinä on Uusi Testamentti kokonaisuudessaan. Puna-ahven ruokkimisihmeestä. Syntisen naisen jalat stay-up -sukkineen, korkokenkineen kohtaamisesta kaivolla. Sukkanauhaliiveistä sukkahousuihin ja stay-up -sukkiin kuvitetussa Uudessa Testamentissä. Olen käynyt läpi saman kehityshistorian.

Aina joku tiesi paremmin köyhänä syntyneen tytön elämäntehtävän. Huoraksi kesätyöhön Tukholmaan 1960 ja katuhuoraksi 2000 -luvulla ammatin perusteella omaishoitotyön jälkeen. Laatutyöskentelyä eduskuntaan ottamalla kalibrointi käyttöön, että kaikkisaavat samanarvoisen kohtelun lain edessä. Eikä olisi pahitteeksi  tehdä ITE -arviointia kaikkessa lähellä ja kaukana tehtävässä työssä. - yhdistykset ja kansalaisjärjestöt mukaan lukien.
 
(Lahden kaupungin edustus puuttui "Hyvinvointipalvelut - laatu- ja tasa-arvo" - koulutuksessa. Lahti lähti omille linjoille palveluseteliyrittäjiä valitessaan.)

1. Meillä on ajan tasalla oleva yksikkömme perustehtävän ja toiminnan tavoitteet ilmaiseva toiminta-ajatus.

Halloo, missä ollaan menossa?

Ei kommentteja: