tiistai 27. tammikuuta 2009

Sisää - ulos - sisään - ulos - passiivistako?

Lääk.lis. Ritva Kiisken väitöskirja on tarkastettu Kuopion yliopistossa. Englanninkielisen väitöskirjan nimi on "Hengitystarve, kaasunvaihto ja hapentarjonta äkillisessä hengitysvajauksessa". Olen hurahtanut väitöskirjoihin, mutta useimmat eivät vaikuta minun elämääni millään tavalla. On se niin tiedettä vastaväittäjineen ja valvojineen. Väitöskirja hengitysvajauksen hoitamisesta kolahti kohdalleni. 

Suunnittelin syntymäpäiviäni suvulle maalla. Joku heitti kohti ja sanoi liputtavansa puolitangossa sinä päivänä. Otin ja lähdin Frantsilaan hengitysharjoituskurssille kanadalaisen opettajan johdolla. Se kurssi muutti elämäni. Kuinka tärkeätä on täyttää keuhkot koko elämän ajan, kun syntyessä on ne ottanut ensi kerran käyttöön. Olin vielä seuraavana kesänä täydentämässä oppimaani. Kolmas kesäkurssi ei enää toteutunut, kun tuli lama eikä enää uskaltanut maksaa viimeisillä pennosillaan kurssimaksua. Opin oleellisen. 

Hierojana voin puhua hengityksen tärkeydestä loukkaamatta fysioterapeuttien ja lääkärien reviiriä. Miksi sinä saat aina päättää? Kun olen äiti. Ensikerralla minä olen äiti. Näitä roolirajoja etsivät eri ammattikunnat tekemisensä turvaamiseksi. Tiedän toisinajattelijan trauman. Naapurille se oli vammaisen lapsen syntymä ja kuolema, josta sanoja ei selvinnyt. Samasta syystä huutaa lukenut tohtori vaihtoehtohoidot tuomitessaan. Lainlaatija myöntää Kela-korvauksen veronmaksajien varoista jollekin ammattiryhmälle asiakasjonojen varmistamiseksi hoitoihin, joista saa jotakin takaisin. 

On ollut suurta viisautta, kun hierojat eivät kuulu Kela-korvauksen piiriin. Ei ole ollut tarvetta nostaa hintoja pilviin. Sosiaalisena hierojana olen pysynyt ja nyt hieronta on tuote, jolla voin tehdä vapaaehtoistyötä suoraan kohteeseen joutumatta projektikokeilujen uhriksi. Samalla puhun hengityksen tärkeydestä ilman hengitystilavuuden mittauksia. Lätäkköönkin voi hukkua, jos vesi tukkii hengitystiet. 

Jos hierontaa joku sanoo passiviseksi, ei tiedä kokemuksesta. Kokohieronta vastaa 7 km:n kävelyn energiakulutusta diabeetikoilla. Sen on minulle opettanut insuliinia käyttävä asiakas. Kun hieronta kuului verotuksessa sairauskuluihin vähennyksenä, kävi asiakas kymmenen kerran lääkärinlähetteestä neljästä (4) kuuteen (6) kertaa. Asiakas tuli kuntoon käymättä vuodessa kolme kertaa 15 käynninsarjaa (45x/vuosi). Poissa oltiin vain joulu- ja juhannusviikko. 

Jos terva, viina eikä sauna auttanut, tauti oli kuolemaksi. Hieroja ja kuppari kutsuttiin kotiin, jos lihakset tarvitsivat huoltoa raskaan ruumiillisen työn jälkeen. Näin kansa paransi, kun oltiin hiljaisen tiedon varassa. Joka tietoa lisää, se tuskaa lisää ja nyt on tullut tilalle raha ja nälkä. Esittelin itseni projektikoulutuksissa: 
- omaishoitaja ja laillistettu hieroja. Kas kummaa, koko porukka oli fysioterapeutteja. Hieronta tuli ruodituksi ja tuomituksi perinpohjin. Eihän siitä tule kuin hyvä olo. Sinäpä sen sanoit. Eikö meillä saa olla hyvä olo hieronnalla tai ilman. Sitten tuli luennon välissä taukojumppaa. Sanoin olevani kännissä, enkä pysy pystyssä. Toiset noudattivat ohjaajaa ja katsoivat alentuvasti minua istuvaa. Taisi se kuitenkin kolahtaa. Sain jumppaohjekirjan aivan ilmaiseksi. 
Omaishoidon päättymisestä oli vähän aikaa ja tunsin nahoissani, mitä on tehdä kymmenen vuotta keskeytymätöntä kolmivuorotyötä. Siitä kertyi 54 työaikalakia noudattavan hoitajan miestyövuotta. Naisten työstä ei tule naistyövuosia kuin perinteisessä ilotytön työssä. Olemme päässeet Quinnessin ennätystenkirjaan. Hyvä me.

Luuranko on anatomisista kuvista minulle mieluisin. Tunnen hyvin selkärangan (vartalonlihakset) ja raajojen luut. Kokovartalohieronta on pää, selkä, pakarat. Kokohierontaan kuuluu vartalon lisäksi raajat. Tämän opin 30 vuotta sitten Isä Juntusen hierontakurssilla puolen vuoden ajan neljä kertaa kokohieronta päivässä oikeille asiakkaille viitenä päivänä viikossa. Perjantaina yksi tunti anatomiaa ja terveystietoa hierojan tarpeisiin. Siellä näkeviä hierojia koulutettiin ainoana Suomessa. Vanhat hierojat olivat saaneet oppinsa lääkäreiltä. Siitä kertoili Sohvi aikanaan. Nahkiaisten syönti loppui, kun hukkunut oli nahkiaisten peitossa. Aika entinen ei koskaan palaa, kun hengittämisen ylläpitoon blondi tarvitsee korvakuulokkeet; sisään - ulos - sisään - ulos - paniikkihäiriön estämiseksi. Syntymähumalassa on ilo halpaa.

Ei kommentteja: