tiistai 13. tammikuuta 2009

Katujätkäpartiointia orpopoikien ohdakkeisella tiellä

Aloitellessani omaa yritystoimintaa v 1979 toiset kävivät jo kauppaa yrityksillään ja asiakkaillaan. Minulle löytyi oma asiakaspiiri. Lehti-ilmoituksilla tein itseäni tunnetuksi. Sain palautetta useamman viikon peräkkäisistä ilmoituksista. Lääkärit epäilivät potilailleen, minkälaisesta hierojasta ja hieronnasta oli kyse. Mielellään asiakkaat näitä kertailivat, mitä mieltä oikeat lääkärit olivat vähä-älyisinä pitämistään hierojista. 
Työnteko loppui, kun työhuone meni alta. Milloin kateudesta, milloin johtajan seksuaalisesta vinoutumasta, milloin välimiesoikeudella uhaten kiristämällä. Omasta työhuoneesta tuli lähtö kadulle. Tämä oli käänteentekevä työhuonehistoriaa ajatellen. 

Nuori hieroja /sairaanhoitaja lähti Ruotsiin ja minä vuokrasin itselleni työhuoneen sen päivän varalle, kun isä olisi kuollut. Meni yli vuosi saattohoidossa, työvoimatoimisto ilmoitti hierojien työttömyydestä: 
- Ei kannata jatkaa enää 6-kymppisenä työntekoa. Kielloista huolimatta sain kuitenkin mahdollisuuden selvällä pässinlihapäätöksellä. Kohta eläkeuudistus lupasi vähän eläkettä, joten olin luopumassa työhuoneesta. Katujätkäpartio etsi syrjäytyneille nuorille työpaikkoja työelämään tutustumista varten. Minäkin menin halpaan ottamalla koulutetun hierojan jakamaan työhuonetta. Se oli virhe. Jos ei pysty itseään pitämään kurissa, että olisi työpaikalla asiakkaalleen lupaamana aikana, ei yritys menesty. Suojatyöpaikassakin on kova kuri ja holhooja pitää siitä huolen, että vammainen menee suorittamaan yhdyskuntapalveluakin kovempaa pestiä. Näin ei tullut minulle jatkajaa.
 

Sukupolvenvaihdos meni ketuille vai jälleen uusille katujätkille. Sen estivät kunnan suojatyöpaikkoja ikänsä hoitavat kuolleiden sielujen metsästäjät. Haudankaivaja oli antanut esimerkin lupaamalla vanhalle pariskunnalle hoidon viimeisinä aikoina, jos luopuvat keskellä kirkonkylää omistamistaan maista. Tarjous oli houkutteleva ja omaisuus siirtyi hauturille. Vanhukset hoidettiin laitoksessa omilla eläkkeillään saamatta mitään vastinetta omaisuudensiirrosta. 
Vanhempani olisivat olleet seuraavat uhrit, mutta minä ehdin väliin. Kunta puree suitsijaan vielä tänä päivänä tuomalla naapuriin venäläiset ja rahoitusyhtiön. Siitä ei hyvä seuraa, kun ei seurannut hyvää haudankaivajallekaan. Joka toiselle kuoppaa kaivaa, hän itse siihen lankeaa elämän pelissä. Jaksan odottaa kädet kyynärpäitä myöten ristissä.

PS. 13012011 Suomi antaa nootin Venäjälle, kun kieltää ulkolaisten maaostot ja omistukset raja-alueelta. Joutuuko Ahtisaaren häpeä häpeään Venäjän muuttumisesta Suomen Natoon liittymisasiassa. Pitäisi olla savolainen koira syöttämään apinoita ja marakatteja suurimpaan nälkään hallita puolta maailmaa.

Ei kommentteja: