sunnuntai 17. kesäkuuta 2012

Kontrolloiva ohjaaja

Paljon olen oppinut punaisesta heinäkuusta lähtien etäopetuksena radion välityksellä.

Vysotskin viesti naiselle: Kirjoittakoon hänkin!
 
Hyvinkään yössä
08.20
Kulttuuritunti: Kirja, joka muutti elämäni.

Katsoin myöhään illalla jalkapallo-ottelua. Selvisin nukkumaan vasta puolenyön jälkeen. Aamulla en oikein tiennyt, mihin päivään heräsin. Kuulen "Maailman ihanin tyttö"- kirjan äänen. Se muuttuu uneksi avaraan osaksi tuttuun ja osaksi tuntemattomaan paikkaan. Seinät eivät ahdista ja valo häikäisee. Haluan tervehtiä tuttua kukkamekkonaista. Hän tarttuu olkavarsiini pitäen minut käsivarren mitan etäisyydellä itsestään. Ei halua halata. Toinen nainen mustassa täyspitkässä, väljässä mekossa välttelee minua. Kumpikin on raskaana ja silloin naiset eivät halaile. Istun kukkamekon kanssa vaihtamaan ajatuksia. Salin perälle alkaa ilmaantua kahvittelijoita pöytien ääreen. Niistä pippaloista en halua jäädä osattomaksi.

Haen laukkuni nurkasta, johon olin sen jättänyt lattialle. Pelko laukun katoamisesta oli turha, kaikki oli tallella. Nurkka vain oli kuuma kuin sauna. Salin etuosa oli tupaten täynnä jo kahvinsa saaneista vieraista. Pöydät notkuivat tarjoamisten lajirunsaudesta ja paljoudesta. 

Miinan ääni on todellinen. Hän ei voinut olla työssään lastenkotilasten parissa kontrolloiva ohjaaja. Hänellä on toiset metodit vahvistaa itsetuntoa, poistaa syyllisyyttä tapahtuneista asioista. Tämän otan henkilökohtaisesti muistaen syntymästä lähtien syyllistettynä. 

Kulttuuritunti: Kirja, joka muutti elämäni | Radio | Areena | yle.fi

(Pahoittelemme, mediaa ei ole toistaiseksi saatavilla.) Ilmoitus antaa lisäaikaa tehdä sitä, minkä olen päättänyt juhannusviikolla tehdä. Olen ollut odottavalla kannalla, joko juhannus vietetään Vihtaniemellä kuin silloin ennen. Sukuun tullut määräsi tahdin kesälomallaan 30 vuotta; 15 kesää istui ongella ja toiset 15 vuotta kulutti perintöä. Isän kanssa katsottiin kaihoten kirkonkylän rannasta kauaksi järvelle. Meitä ei siellä kaivattu, sijoittajat viettivät viihde- ja vapaa-ajan keskikesän juhlaa. "Juhannus on meillä herttainen" on muisto vain sinkkuajalta. Kesäkuun loppuun menessä meidät on erotettu tuosta pesästä. Rahojen jakaminen osakkaille jää heinäkuulle. Pankkien välillä rahansiirto tilille kestää monta pankkipäivää.
Eilen ostin multaa parvekeistutuksia varten. Tähän aamuun jäi orkidean kastelukylpy. Neljä valkoista kukkaa auki, yksi nuppu aukeaa, kun on aika juhlistaa lopullisia päätöksiä. Edellisen kerran yksi kukka aukesi presidentin valintapäivänä. Toinen oli jo kuivana syntynyt ja poistui aukeamatta hopealle jääneen perään.

Vähemmistövaltuutettu huomaa kerjäläisnaisten antavan rahansa hyvinpukeutuneille maanmiehille. Meillä tämä sama jatkuu enemmistövaltuutettujen mandaatilla meiltä vähällä toimeentulevien rahojen takaisinperinnällä kunnissa ja valtiossa. Nyt ei enää ehdi osallistua ilmastokokoukseen, kun Salo käy loppukampailua Nokian kolautettua kansallisylpeyttämme.

Ei kommentteja: