perjantai 4. kesäkuuta 2010

Naamakirja

Äitienpäivän aikaan saamani jääkaappimagnetti enteili uuden ryhmän syntyä. Tein muutamia tiedusteluja halukkuudesta liittyä perheyhteisöön pienessä piirissä, ja kohta oli "jääkaapin ovi" internetissä. Fambit on valittu nimeksi sille digitodayn mukaan.

On eroamisia facebookista vai liekö vain uhoa vallitseviin päätöksiin. Olen onnekas syntyessäni suureen sisarusparveen. Vanhemmilleni oli sydämen asia kantaa huolta kaikista lapsistaan, lapsenlapsistaan ja ukille vielä puhua lapsenlapsenlapsen kanssa puhelimessa. Pieni tyttö ilmoitti haluavansa puhua ukin kanssa. Ukki on hämmentynyt ja tyttö yhtä ihmeissään. "Minä en ymmärrä, mitä ukki puhuu." Ukki käytti omaa murrettaan, jota tyttö ei kuullut omassa ympäristössä.

Minulle tuottaa vaikeuksia lukea kirjoitettua tekstiä savoksi. Ymmärrystä lisää, kun luen ääneen. Jos en pääse sisälle tekstiin lukemalla silmillä, nousen seisomaan ja luen ääneen. Kaikki vivahteet muodostavat laajan skaalan tunnetta, tunnetta lämpötilan vaihteluun asti. Se on sitä dialogiaa, joka saattaa joskus tehdä meidät hulluksi draamoineen. Se lisätään uuteen opetussuunnitelmaan ilmaisutaitona.

1950-luvun pakkokeino tehostaa oppimista oli antaa laiskanläksyä kotitehtäväksi. 100 kertaa kirjoitettuna "hauki on kala, hauki on kala" saa aikaan vieläkin omaishoidon lakitekstin uudistuksen jälkeenkin saman tunnereaktion. Voiko hauki olla kala lakimiehen lakipykäliä luetellessaan. Toinen numeroin ilmoitettu saarnateksti "sejaseluku, siitäjasiihenjakeeseen" muistuttaa savant-ihmistä, joka osaa puhelinluettelonkin ulkoa.

Viime yönä houkuttelin vanhaa konetta toimittamaan perille sähköpostilastin. Käytettynä hankkimani kone piti olla ominaisuuksiltaan riittävä harjoituskone 64 -vuotiaalle pankkiasioiden hoitamista varten. Muuhun sitä ei mukamas vanha nainen tarvitse. ATK -luokan koneet vaihdettiin uusiin. Niiden uskoteltiin päättyvän romulavalle purettavaksi. Aavistan kuitenkin jonkun myyneen ne omaan lukuunsa. Kytkykaupan osapuolet saivat provikkansa toinen eläkeellä ja toinen jo kuollut. Niin lyhyt on suurin onni.

Kiertokoulua käyneiden vanhempien lapset aloittivat kansakoulunsa alkeellisissa oloissa. Kyläkoulut ehtivät juuri siihen tarpeeseen, että sai käydä koulua kotoa käsin. Koulujen lakkauttamiset ja myymiset ovat tätä päivää. Opettajia lomautetaan, lapsia kuskataan kouluun pitkiä matkoja. Pitää päättää jo ennen lapsen syntymää, mihin kouluun lapsensa laittaa. Sen mukaan valitaan asuinpaikka. Kaikki joukolla opiskelemaan kansakoulunopettajiksi.

Siitä ura urkenee poliitikoksi, rauhanneuvottelijaksi, ja nobelistiksi. Meillä on ylhäältä johdettu koulusota. Siitä on omat muistot keväältä 1964, jolloin koulunloppupäivän päätteeksi johtajaopettaja ja suutari-Jussin poika raahasivat minua metsäpolkua ja heittivät lampeen. Ei ollut iltapäivälehden lööpeissä. Opettaja teki elämäntyönsä lasten parissa.

Toisen vastavalmistuneen opettajan tarina tuli julki. Hänen tyttöystävänsä oli kuollut juhlamelskeessä. Opettaja joutuu vankilaan, käyttää aikansa opiskeluun ja väittelee tohtoriksi. Tulee ulos kaapista teeveeohjelmassa. Ei kuitenkaan tule valituksi virkaan menneisyytensä perusteella. Jos kertoo lapsilleen nuoruuden hairahduksesta, saa pitkän hiljaisuuden jälkeen ihailevan palautteen. "Kuule, faija, ihan tuota en olisi uskonut." Me olemme sankareita kaikki omilla saavutuksillamme, mutta mummoilla ei ole itseisarvoa omine saavutuksineen.

Tänään liputetaan puolustusvoimille. Miksi en saanut unta viime yönä? Aamulla sen muistin, 1992 äitini kuoli saaden liputuspäivän kuolinpäivänsä kunniaksi. Solveig oli jumppaope oppikoulussa. Pyöritteli sukkanauhaliivejäni sormessaan ja pauhasi niiden epäterveellisyydestä. Olin ymmällä, mikä niissä niin herätti pahennusta?

Äitini eli kuitenkin 10 vuotta kauemmin huolimatta sairastetusta aivoverenvuodosta 39 -vuotiaana, suuresta lapsilaumasta ja maalla tehdystä työstä ilman mukavuuksia. On yhtä kaukana toisistaan kuin Äiti Theresan ja Ahtisaaren ansiot nobelpalkintoon. 
1 -lapsisessa perheessä on prinssillä ja prinsessalla etuoikeutensa, jota kukaan ei ota pois. Kilpailu pitää käydä prinssi- ja prinsessakoulussa koulukiusaamisena mitaten, kuka on todellinen king.

Ei kommentteja: