maanantai 6. huhtikuuta 2009

Aikamme ikonit minimanista markantaloon

Tulet hämmästymään, ketkä minun tielleni risuja asetelleet ovat saaneet ihmeitä tekevät ikonit. Sitten ovat lähteneet näytille ympäri maailmaa. He saavat kuvansa postimerkkeihin, kultarahoihin ja mitaleihin. 

Taloyhtiössä tilintarkastajat erosivat, kun kysyin hallituksen puuhista. Kannuksensa itse ansaitsivat. Minä roolitin heitä päivittäin omissa touhuissaan. Puheenjohtaja sai oopperadiivan ruutumekon. Rimspsulla jatkettua sanottiin kivijalkamekoksi. Sitä käytti isännöitsijä toteuttaessaan hallituksen päätöksiä. 

Ruohonleikkuu rajattiin torstaista sunnuntaihin. Kun kirkonkellot kutsuivat sunnuntaiaamun jumalanpalvelukseen, isännöitsijä vetäisi ruohonleikkurin käyntiin. Koko tunnin hän lykki sitä takapihan tuijaa kohti poskilihakset nykien. Rytmi näytti makuukamaritouhulta, mutta se aiheutti melun, että isän kotona kirkon kuuntelu oli mahdotonta.

Pankki myi kirvesmiehen asunnon. Ennen sitä perhe lähti ja mies jäi asustelemaan tyhjään kotiin. Auto oli kuitenkin rapun edessä yötäpäivää. Siitä tiesin illan tulleen, kun auto käynnistyi ajastettuna aamuyölle asti isän ikkunan alla. Pakokaasu oli jättänyt mustan vanan lumeen. Sitä sanotaan tyhjäkäynniksi, oli kiellettyä jo silloin. 

Tästä jatkoi toinen naapuri aamuneljältä. Käynnisti auton, kiersi kierroksen ikkunan alta ja palasi rappunsa eteen pitkät valot suunnattuna kohti isän makuuhuoneen ikkunaa. Päivänvalossa mies pistäytyi autossaan pelkkä pyyhe ympärillä. Valahti sopivasti alas. Meillä oli ilmainen viuhahdusesitys. Mies olisi tarvinnut hoitoa, mutta kukaan ei ymmärtänyt. 
Kun kaikki oli mennyt, mies otti viinaa ja lääkettä. Joku ehti hätiin elvyttämään. Meille järjestettiin näytöksiä, joista olisin jo näyttelijät hommannut hoitoon, mutta kunnassa oli puoltajia ylintä johtoa myöten. Eihän sitä Idiootille eikä Mielipuolelle tarvinnut sijaisia. 

Minäkö kirjoitan Mielipuolen päiväkirjaa Munkkiklubilla elävästä elämästä? Minusta tehtiin diagnoosi lähtiessäni omaishoitajaksi; joutui lataamoon, lähti syöpään kuolemaan. Sama sävel jatkui tullessani takaisin. Nyt olivat vain kovemmat tuomiot. Sama kaiku kuitenkin marssijärjestyksessä. Minulla on ollut omituinen uupuminen unen puutteesta. Enkä ole onnistunut sitä vielä karistamaan nahoistani. Se ei lähde ravistamalla kuin vesi koiran turkista. Elävältä kynimis- ja säteilyvammat ovat syvemmällä ja kaiken kauheuden kokeminen uudestaan tuo samat tuntemukset pintaan. 

Olisi pitänyt ottaa Tukinaisen tarjoama apu vastaan. Silloin helpotti, kun Tukinainen vastasi kirjeeseeni Martta-kirjaa varten. Kylläpä tämä tästä, kun rikkoutuneen termostaatin vuoksi en kärventynyt kotikoloon viime yönä. Pakotti palaamaan päiväjärjestykseen. Sen ikonin lisään kuitenkin. Palvelusetelin huivipäinen tarra sai naamiaisissa oikean huivin edunvalvojan päähän. Se liehuu maailmalla kuin lihapulla lautasella tullakseen geishansa keihästämäksi. Mudeya ja Polobi ovat minun aikani heimopäälliköitä. Vierailunsa päätteeksi he antoivat raporttinsa. 
Valkoisella on omituisia tapoja. Papualla on kultaa ja kaasua. Valkoinen ottaa sen rakentaakseen kullasta taloja ja kehittää maatansa. Papualaiselle on elämän kunnioittaminen tärkeintä. Mooseksen laintaulut on sutattu ja muunnettu, joten: Perlkele, ova sekoittaneet kirljaimet, tule Liekko lukemaan.

Ei kommentteja: