maanantai 25. maaliskuuta 2019

Koulutusrahasto

Laki Koulutusrahastosta (kumottu)

30.12.2002/1306 

Laki Koulutusrahastosta (kumottu) 

Katso tekijänoikeudellinen huomautus käyttöehdoissa.
"Dokumenteista saa hyvän tavan mukaisesti ottaa lainauksia tarkoituksen edellyttämässä laajuudessa."


Tämä laki on kumottu L:lla 27.6.2018/520, joka on voimassa 1.1.2019 alkaen.

Kulutusrahastoa koskevaa lakia sovellettiin YAT - YrittäjänAmmattiTutkinto  -koulutuksen porkkanana tutkinnon suorittamisesta. 

4 §
Ammattitutkintostipendi

Rahasto tukee työelämän tutkintojärjestelmän kehittämistä myöntämällä ammattitutkintostipendejä.

5 §
Ammattitutkintostipendin myöntämisen edellytykset

Ammattitutkintostipendi voidaan myöntää Suomessa asuvalle henkilölle, joka on suorittanut ammatillisesta koulutuksesta annetussa laissa (531/2017) tarkoitetun ammatillisen perustutkinnon, ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon. (1.12.2017/798)
Ammattitutkintostipendin myöntämisen edellytyksenä on, että henkilö ei ole täyttänyt 68 vuotta ja että hän on ollut työ- tai virkasuhteessa viisi vuotta ennen tutkinnon suorittamista. (1.12.2017/798)

Lehti-ilmoituksella haettiin yrittäjän ammattitutkinnon suorittajia 2000 -luvun alussa. Tartuin tilaisuuteen, houkuttelin kollegan mukaan. Osanottajia oli luokallinen ja siitä se alkoi. Tuotteeni oli hieronta, selvisi heti alussa. Tarvittiin tietokonetaitoja loppuraportin laadintaan. Samaan aikaan järjestettiin seniorien tietokonekursseja Palmeniassa. Opin käynnistämään tietokoneen, mutta en päässyt niin pitkälle, että loppuraportin teko onnistuisi.

Projektin vetäjä lupasi auttaa asiassa ja niin tuli YAT suoritetuksi. Rivit olivat harvenneet, mutta tutkinnon suorittamisesta luvattua stipendiä loppuun asti kestäneet hakivat. Jostakin syystä valmistumispäivä siirtyi ja ehdin täyttää 61 vuotta.
Siitä tuli este saada stipendiä. Tutustuin tarkemmin Koulutusrahastoa koskevaan lakiin.
Ikä ehdoton 61 vuotta, uusi laki 64 vuotta. Työsuhteen rajaaminen palkkatyöhön oli toinen ehdoton vaatimus. "Yrittäjyys, maatalousyrittäjyys, perhehoito eikä omaishoito kerryttäneet työhistoriaa." Takana oli palkkatyötä tarvittava aika, mutta 10 vuoden omaishoitoaika ei ollut työtä ollutkaan. Tämä kaikki ajoittuu muutokseen, kun Suomen työpaikat vähenivät. Työt siirrettiin halvan työvoiman maihin.
Kollega tarvitsi stipendihakemukseensa nimen todistamaan suoritetusta tutkinnosta. Hän soitti summeria, allekirjoitin ja sain halveksuvan kommentin.
- Sinä et saa stipendiä, kun olet niin vanha.

Verkkokirjoitustaidon alkeet houkuttivat hakeutumaan Rastorin järjestämälle Yrittäjän ErikoisAmmattiTutkinto -koulutukseen. Verkko-opiskelun lisäksi osallistuin lähipäiville. Internetyhteydet pätkivät, taloyhtiö ei ollut vielä budjetoinutkaan kaapelien rakentamiseen. Pysyin kuitenkin mukana ja kurssin lopettajaisia juhlin neljän muun valmstuneen joukossa. Stipendiä en hakenut, olinhan jo lähellä eläkeikää. 

Oppilastyönä sain aikaan Kotisivut, jonka sisällysluettelo on oppimispäiväkirja. 

Yrittäjän  ammattitutkinto 

Yrittäjän ammattitutkinto

"Tähän asti ei edemmäs
on sinun ylpeitten aaltojesi raja."

IKÄ

LAKI:
Yrittäjänä, maatalousyrittäjänä , omaishoitajana ja perhehoitajana
toimittu aika ei kerrytä työhistoriaa.


Yrittäjän erikois- ammattitutkinto

Yrittäjän erikoisammattitutkinto

Sukupolvenvaihdos

Inhimillisten voimavarojen kehittäminen

2005-2006

projekti:
omaishoitajan vertaistuki verkossa

Kertomukset kirjaksi -verkkokurssi
Potentiaalisten ongelmien ja mahdollisuuksien analyysi

OMAKIRJA-CD-rom


Lukulehti Näytön paikka YEAT

YHDESSÄ ELÄMÄ KANTAA
Omaishoitajat ja Läheiset -Liitto ry 15 vuotta juhlaseminaari:

Juhlapuhe: Elinikäinen oppiminen
Sosiaali- ja terveysministeri Tuula Haatainen

Laki Koulutusrahastosta (kumottu)

Tämä laki on kumottu L:lla 27.6.2018/520, joka on voimassa 1.1.2019 alkaen.
Ammattitutkintostipendin myöntämisen edellytyksenä on, että henkilö ei ole täyttänyt 68 vuotta ja että hän on ollut työ- tai virkasuhteessa viisi vuotta ennen tutkinnon suorittamista. (1.12.2017/798)

Monessa koulutuksessa olen ollut mukana ja jokaisesta olen oppinut jotakin elinikäisenä oppijana. Koulutusrahastoa koskeva lakikin on saatu ajan tasalle
- IKÄ 68 vuotta. Työhistoria ei ole minun murheeni omaishoitajana, vanhusten hoidon taso puhuttaa vaalikeskustelijoita, jotka yrittävät kiemurrella siitä irti Soten ja hallituksen kaaduttua.

Tämä laki on kumottu L:lla 27.6.2018/520, joka on voimassa 1.1.2019 alkaen.
Poliitikkojen puheet työn arvostuksesta ovat saaneet aikaan sen, ettei kaikki työ ole työtä. Puheet kärjistyvät omaneduntavoittelulla saavutettuihin voittoihin ja veronkiertoon. 
 

Ei kommentteja: