keskiviikko 8. heinäkuuta 2009

Vihtaniemen umpipussi

Viimeaikaisten poliittisten rahasotkujen valossa palaan Vihtaniemelle aikana, jolloin siellä oli seitsemän talvisavua. Onko se ollut kuin seitsenjalkaisena syntynyt vasikka. Siltä puuttuu osa suolesta. Jokaiseen ihmisasuntoon oli oma sisäänkäynti järveltä. Maalla tiet olivat karjapolkuja ja tieuriksi muodostuneitä reittejä hevosen vetämille ajopeleille tiluksille ja metsään. Ei ollut traktoreita autoista puhumattakaan. 

Ruposen ruskeat ajoivat kaupunkiin ja takaisin nimismiehenkiharoita kurvaillen. Voin aina pahoin näillä matkoilla. Tervaleijonaa purren ja seisoen yritin seurata pudotuksia ja mutkia, mitä tuleman piti. Olin kiitollinen, kun matka päättyi ja sain poistua autosta. Kotiin oli vielä kävelymatkaa Kantturamäen karjapolkuja laidunten läpi. Sitten rantaan, jossa noutaja odotti. Enoni paluu Vihtaniemelle pika-asutustilalle ratkaisi tieongelman sillä kertaa. Eno valitsi vesireitin vaihtoehdoksi rakennettavalle maantielle. Aika matelee eteenpäin. 12 vuotta ei minulla ollut ongelmia käydä koulua, soutaa veneellä verkkoja veteen ja lähteä jäätä pitkin aina umpihankeen kirkolle tai kyläreissuille. 

Olin ollut poissa jo kauan, kun nämä seitsemän epämuodostuneen vasikan jalkaa ryhtyi puuhaamaan maantietä Vihtaniemelle, kunta suurimpana maanomistajana. Niemenkärki oli rekisteröity Pahkasaloksi. Kunta voisi olla vaikka pahkasika, mutta se on osoittautunut epämuodostuneeksi vasikaksi, jolta puuttuu osa suolesta. Seitsemän jalkaa edustaa vakituisia asumuksia. Suolisto on mielenkiintoinen elävällä kuin elävällä. Vihtaniemi sairastui umpipussitautiin. Kunta ei silloin tarvinnut tietä Pahkasalon puolelle, vaan tie päättyi meidän lapsuuskodin uimarantaan. Täältä alkaa la stradan tarina. "Tie mittaamaton, edessäin on. Tie elämän halki vie." 

- Maaoikeushan sen viimekädessä päättää, on tämän tarinan nykyaikainen versio, kun käräjöiminen on tullut kalliiksi. Kaikki päätökset huitaistaan läpihuutojuttuina. Annetaan valitusosoitus ja maksatetaan laillisesta ryöstöstä toimituspalkkiot. Toistaiseksi järjestetyt F1-venekisat meidän rannassa saavat odottaa. Sekin on mahdollista opintomatkalla kiinalaisessa helvetissä viihde- ja vapaa-aikana.

Ei kommentteja: