maanantai 21. joulukuuta 2009

Naamioidut huvit

Elämisen taito Jaakko Haavio Ikikevät

Etana

On entuudesta tuttu
tämä pieni tyhmä juttu.

On suven aika herkin.
Ja ruusut, ruusut kukki.
Ne etanan tien tukki.
Se pani suunsa suppuun
ja sylki ruusunnuppuun.
Näin painetuksi merkin
se sai kuin saikin oman.
Se oli tyytyväinen,
se pikku nilviäinen.
On tapa etanoiden
myös viisastelijoiden.

Ohjelmointikirjan viimeinen kuvallinen runo 26.3.2004 on tänään ajankohtainen. Runon kirjoittaja otti etanan merkinpainajaksi. Viisastelijoita on ollut silloin ja on edelleen. Olen kantanut kipua, jonka oiretta lääkärit ovat hoitaneet omista lähtökohdistaan. Diagnoosi on kohdistunut syntyperään, sukupuoleen, ikään, koulutuksen puutteeseen, uskontoon ja ammattiin. 
Halventaminen on kielletty, mutta sillä selitetään kaikki oksalta ylimmältä. Miksi tuntisin kipua rasistisista loukkauksista? Viisastelijat jäävät viisastelijoiksi, kivun aiheuttaja on punkki ja borrelia. Sen saatuani en tiedä itse eikä lääkäri käyttämäänsä lääkettä määrätessään, mitä vaivaa sillä poistetaan. 
Sen olen tiennyt, että minun polvet eivät ole kukonhelttaa vailla. Se ei ole hullunlehmäntautia, ei lintuinfluenssaa eikä sika-H1N1. Se on borrelia, tuo naamioitumisen mestari. Suurempi kipu peittää pienemmän. Omaishoidon tuottaman uupumuksen ja perinnönjaon jätän viisastelijoiden viisasteltavaksi. Ehkä he pääsevät johonkin loppuratkaisuun omakohtaisena kokemuksena sitten aikanaan. 

Rikas mies rukoili, että Herra lähettäisi Lasaruksen hoitamaan hänen vaivojaan. Aleksis Kivi sairasti samaa tautia. Minulla on lukkarinrakkaus Kiven tuotantoon. Sydämeni laulu, Seitsemän veljeksen kasvutarina ja isänmaan ylistys. Pyydän jatkoaikaa lainaamalleni kirjalle "Die sieben Brüder". 
- No, jos sinulla ei ole muita miehiä, huikkaa kirjanomistaja.
Borreliasta on tehty väitöskirja, omaishoidon tulevaisuudesta se on työn alla. Talvipäivän seisaus 21.12. on kirjottu punaiseen pöytäliinaan. Se kertoo ilosta sinulle, sinä tyttöni pellavapää. Surusta kertoo se tänä päivänä, mutta lieventävänä tekijänä on lääkärin tapaaminen kipupiikin merkeissä. Sen jälkeen joululounas ystävien kesken pienessä piirissä. On kaikki hyvin taas vuoden 52. viikolla, jouluviikolla. 
Kesä alkaa joulusta, syksy juhannuksesta.

Ei kommentteja: