sunnuntai 20. joulukuuta 2009

Kuka on potilas enemmän kuin toinen?

Olemme sairauskertomuksia kaikki. Priorisoimalla yritetään pistää asioita tärkeysjärjestykseen; potilaita jonoon, työttömiä kilometritehtaalle, kirjaviisaita älyttömyysjärjestykseen. Toisin sanoen. Meidän lapset ja naapurin kakarat. 
Grigorijef tunsi olevansa kuitenkin ykkönen. Hän oli leskirouva. Tuli tyytyväisenä terveyskeskuksen käytävää pitkin lääkärin luota. Hän oli käynyt näyttäytymässä lääkärille, että on elossa. Sama toistui aamu aamun jälkeen. Ehkä lääkärillä oli uuvutuskampanja käynnissä, että rouva tekisi testamentin lääkärin hyväksi. 

Kaupunginviskaali ryhtyi tositoimiin ja haki pitkälle dementoituneen Vihtalahden isännän vuodeosastolta muka paremmalle lääkärille. Sai puumerkin testamenttiin, jolla siirtyi rahaa ja talo viljelysmaineen viskaalin alaikäiselle tyttärelle. Käräjillä viskaalin aikeet kuitenkin mitätöitiin ja säätiö sai ainakin maat hallintaansa. 
Viimeaikaiset tiedot säätiöiden rahankäytöstä ovat epäilyttäviä, mutta eihän se ole minulta pois. Käyttäköön kukin rahansa mihin katsoo niitä eniten tarvitsevansa. Poliitikolla on huoli, mistä keksisi uusia rahastuksen kohteita. Laiha lohtu on myöntää eläkkeen kustannuksella arvonimi osamaksulla "Varhennettu Vanhus". Ikä ehdoton 64 v, mutta minkä ikäisenä jatketaan työuria, kun työhistoriakin on ehdoton niiden ainoitten alasajettavien ammattien joukossa, jotka eivät kerrytä työhistoriaa. 
Kuulun näiden joukkoon; yrittäjät, maatalousyrittäjät, omaishoitajat ja perhehoitajat. Tästä kertoo omaishoitostatus omalla kotimaisella kielellä. Omaishoidontuen saaminen tekee läheistään hoitavasta omaishoitajan. Toisella kotimaisella närståendevårdare kuvaa paremmin omaishoitajaa. Potilasjärjestöt kertovat hoidettavasta, mutta ei hoitajasta. Sekin on yhdenlainen ajatushirviö terveelle hoitajalle. "Mitäpä huono huokaat, kun turva on kelkassas?" 
Tiedän monta tapausta, kun lapset sopivat yhdessä vanhempiensa hoitovuoroista. Viranomaishoitona kunta ottaa takaisin omaishoidontuen palvelumaksuna. Kunta purkaa laitospaikat pois eikä huolehdi avopalvelujen järjestämisestä. Virkamiesten mielenkiinto on suuntautunut tilanteisiin, joissa heillä olisi henkilökohtaista hyötyä itselleen. 
Lahden kadulla seilaa mies, joka esittelee kolikoita ja pyytää vaihtamaan ne seteliksi. Samaa logiikka pätee valtion rahastukseen, kun EU määrää sikojen alennustilasta. Hyvin hoitaminen maksaa enemmän kuin huonosti hoitaminen tai heitteillejättö. On ruokahalua kiihottava teeveerudun välittämä kuva sairaista elukoista. Biafran nälkiintyneet lapset aikanaan saivat aikaan saman kylläisyyden tunteen. Kolmas nappiin osunut mainos on alapään hyvinvoinnin lisäämisestä. Teevee yllättää aina. 

Olenkin siirtynyt muistelemaan Kulttuuripaketti kotiseudulta DVD:n myötä Aleksis Kiven aikaista isänmaata. Siitä kertovat laulut ja kuvat. Niihin liittyviä muistoja ei kukaan voi riistää mielestäin. On olemassa elämänmatkan halki kantavia rakkauslauluja. Ovat kannustavia eikä mitään nyyhkytarinoita iltapäivälehtien lööpeissä. "Taas kaikki kauniit muistot mun tulee mielehen, lumivalkeat pellot puistot ja juhla Jeesuksen" lauletaan joulurauhan julistamisen jälkeen, jos Jumala suo.

Ei kommentteja: