tiistai 20. maaliskuuta 2007

Kaheksaas ukkaasi: Elä vöhni toesista.

Mikkäänhän eijjoo niin mukavoo, kun toesten vikkoen tutieraelu. Eto errökset kyllä pannaan merkille vallannii, jos niitä tekköö joku muu kun ite. Ja sitten on niin hupasoo huastoo liehkasta ja vähä livvaattoo lisseekii selän takana jollennii toeselle. Vuan minkä tähen? Ei varmasti tunnu kestään hyvälle, jos tyhjee takana rupatettaan.

Ennemminnii pitäs koettoo oekasta viäryyksiä ja huastoo toisesta hyvvee. Ja jos jottaen moitteen sijjoo on, niin pitäs itelleen männä asia selevittämmään, eikä siitä tuttuin ja nuapuriin kanssa vätystellä. Eikä paranis ruveta tuomihtemmaan ennen kuin on varma tieto asiasta. Monen immeisen maene ja kunnia on männy, kun on toeset tienneet eeltäpäin asia paremmin kun asijanommainen ite taekka oeukeuslaetos. Eikä niitä kunnioeta taho suaha millään lehti-ilimottelulla takasin.

Jos johhii, niin tämä käsky koskoo kielen kurissa pittoo. Lystiä suap pittee ja tyhjeeki hurpattoo, vuan sitä ei pitäs millonkaa tehhä muihen kustannuksella. On sitä mualimassa muutae kuljaelemista ja jos omille toelauksilleesa naaraa, niin aena lystiä piisoo. Ja voep sitä jollonnii pittee leipäläpesä ihan ummessakki. (Savolaesten katkismus)

Ei kommentteja: