tiistai 2. maaliskuuta 2010

Sitra ja Äimänkäki

Alkaa valjeta kuin silmät sokeana syntyneelle kissanpojalle. Eläinten elämässä selviytyminen on kovan puolustautumisen tulosta. Jälkeläisiä syntyy paljon, että joku säilyisi jatkamaan sukua. Siksi naaraat valitsevat tietyt kriteerit täyttävät koiraansa paritteluun. Mitä tekee suomalainen yhteiskunta voidakseen hyvin? Hävittyään taistelun korkeimmasta johtajuudesta lähtee nuolemaan haavojaan Amerikan yliopistoon ja tukiaisena sieltä on uusi malli rahastukselle. Itsenäisen Suomen juhlarahasto, Sitra, vastaa lottovoittajien terveydestä ja sairaudesta. Kokemuksesta sen tiedän, kuinka vaikeata on toimia selkäytimessä olevan ohjesäännön mukaan. 

Tiettömän taipaleen takana isäni oli naapuriavunantaja sairauskohtauksissa. Milloin piti viedä töhmettynyt venemestari kunnalliskodille elvyttävään vesipesuun. "Sinun takiasi tuli tämä rahanmeno", oli palaute annetusta avusta. Kunta laskutti Tålikan pesusta 800 mummonmarkkaa, yöllisestä kyydistä ei tarvinnut maksaa. 
Eno oli mennyt naimisiin ja sai sairauskohtauksen yöllä. Kotiin jäi Kerttu ja vastasyntynyt tytär. Matkalla sairaalaan eno kuoli. Sitä isäni muisteli usein, kun ei voinut auttaa millään tavalla. 
Äiti sairasti aivoverenvuodon kotona. Lääkäri ei katsonut tarpeelliseksi lähteä siirtämään mihinkään. Äiti selvisi ja lypsämällä käden halvaus kuntoutui. Kotihoidontuella hoidin äitini viimeiset 1½ elinvuotta vanhempieni osakkeessa kirkonkylässä. Mediheli kävi hakemassa tappelussa kuhmun päähänsä saaneen mustalaisen tarkkailtavaksi. Samoin Annaa etsitiin lämpökameroilla koko yön, kun Anna ei ollut muistanut ilmoittaa kotoa poistuessaan menevänsä naapuriin yökylään. 

Muutos todellisesta avusta hätävarjelunliioitteluun on käyty läpi, kun Sitra huolehtii meidän terveyspalveluista, vanhusten, vammaisten ja pitkäaikaissairaiden hoidosta. Hätävarjelu on rahalla mitattuna rahakasta puuhaa. Kiitos Amerikan käytössä olevan mallin tuomisesta meidän oloihin. Se tarkoittaa meidän ymmärryksellä globaalisti samaa kuin idän ideologiasta luopumista. Ollaan kommunisteja enemmän kuin Neuvostoliitossa aikanaan. Nyt halutaan meille Amerikan malli terveydenhuollossa ja sotimisessa. Jos koplauksista jotakin kautta tieto tulee julki, on Annelin erottava pääministerin paikalta. Saatiin viisas Matti vastaamaan pääministerinä lautakasoista ja vaalirahoista. Kokemukseni on ollut lääkärinvalan noudattajista ja sen laiminlyöjistä. Aina on kuitenkin löytynyt lääkäri, joka on tiennyt tehtävänsä. He ovat parantajia. 

Viimeisin kipukohtaus on vaatinut 12 käyntiä saadakseni hoitoa vaivaan, jota en tunnistanut punkinpuremaksi. Kuinka järjestän kyydin keskussairaalaan, kun saivat aikaan kuljetusalan lakon? Tilaanko taksin etukäteen aamuksi, että varmasti ehdin minulle varattuna aikana poliklinikalle? Kun tulee aika, tulee neuvo. Aina on tullut, vaikka Päijätneuvo on antanut odottaa ja omin päin neuvoa etsiessä olen ollut hakoteillä. Ehkäpä juuri siksi, että vihdoinkin olen tutkimuksissa. Neuvot pitää testata, ovatko ne toteuttamiskelpoisia. 
Katriina-myrsky aiheutti taksisuman Helsingissä. Myöhästyin lähipäivästä ja lisäksi taksin yllättävä jarrutus heilautti minut eteenpäin. Niska vinossa, mustelma poskessa, pää pyörryksissä en voinut nousta seisomaan esittäytessäni uudelle konsultille. Oliko sillä edes väliä, olinhan Erikoisten Yrittäjien joukossa ehdottoman yli-ikäinen ja elämänikäisestä yrittämisestä ei kertynyt työhistoriaa. Johtamisesta tiedän sen verran, että johtaja toimii johtajana ulkoisen minän alueella. Ei paljasta sisäistä minäänsä menestyäkseen johtajana. 

Pääministerin morsian paljasti valitustaan hylkäämisen jälkeen yksityisiä asioita. Valitustie on auki. Johtaja luopuu tehtävästää polvivaivojen viedessä työkyvyn. Eipä huolta onhan onnellisella kihlatulla edustuskelpoiset polvet. Varaosiksi niitä ei voi siirtää, riittäähän kuitenkin perheeseen yhdet mallipolvet, vaikka niillä ei varmistettu pystyssä pysymistä. Ressukoiden menetys on suuri, kun 2-metrinen vaihtuu asunnottomaan 1½-metriseen ressukkaan ensi kesänä. Tapausta en tunne kuin murumaitona ja leipäressuna perinneruokien listalla.

Ei kommentteja: