tiistai 3. heinäkuuta 2007

Markkinavoimat ja mannerlaatan liikahdus

Markkinavoimien vaikutusta vertaan maannerlaatan liikahdusta seuraavaan maanjäristykseen ja hyökyaaltoon. Mitä sen jälkeen, kun vesimassa on heittänyt minut viidakkoon kilometrien päähän paratiisirannasta. Olen ainoa elossaselvinnyt iloisesta seurueesta. Pelastukseni ovat kohdalle osuneet paikalliset asukkaat. En ole moneen päivään voinut liikahtaa paikaltani. Matkanteko on ollut niin rajua esteiden läpi. Olen särkynyt fyysisesti, henkiset vammat yritetään kaivaa päivänvaloon ammattiauttajien avulla myöhemmin kotimaassa. 

Näin voisin sanoa samaa omaishoitokokemuksesta. Enkä ole yksin vertaisteni joukossa, vaikka välimatkat, oman ajan puute ja markkinavoimat ovat vuorovaikutuksen esteenä. 
Jumalainen heinäkuu antaa mahdollisuuden kuunnella rienaavalta kuulostavan papin hartauspuhetta. Kiroamisen keskeltä löytyi myös kohtaamisia, joissa minäkin olen ollut. Reilu vuorokausi äidin kuolinkamppailua, viimeinen yövalvominen kuolevan tädin kanssa ja kolme kuukautta isän saattohoitoa laitoksessa rankan elvytyksen jälkeen. Mihinkä hänet elvytettiin? Tekemään kuolemaa, kun hänen olisi voinut antaa kuolla 93. syntymäpäivän jälkeisenä aamuna vakavaan sairauskohtaukseen. 

Oli lääketieteen ihme, jonka nuoret lääkäriharjoittelijat saivat aikaan. Vanha lääkäri olisi vain todennut. 
-  Kuolee kuin kärppä. 
Hoitaja sanoo minulle. 
- Laitos on täynnä ja päivystys tulossa, vie isäsi kotiin. 
- Nyt en vie. En yksin selviä kotona sängynpohjalla makaavan isäni kanssa. Järjestän edessä olevan muuton, kun isäni on kuollut. 
- Kysyn lääkäriltä. Seuraavana päivänä. 
- Mitä lääkäri vastasi? 
- Vie sitten, kun vie. 
Hoitajan määräys ei totetunut. Niskoja nakellen ja perää heiluttaen käytävän seinästä seinään hän purjehti pois. Tämäkin piti vielä minun nähdä. Luurangoksi kuivatetun isäni ilme oli kärsivä, kun hoitaja työnsi nesteenpoistopiikkiä nahkan läpi. On hoidettu, on syötetty - vastauksia saan, kun joudun jotakin kysymään hoitajalta. Syöttämisen jäljet näen mustikkasopalla sotketusta naamasta, kun hoitaja ehti ensiksi. 
- Meillä ei ole avannehoitajaa, kun muovipussi oli katsomatta monta päivää ja mahanahkan mätäneminen alkoi tuntua ja näkyä. Näin ei käynyt kotona koskaan, olinhan närståendevårdare sananmukaisesti. Omaishoitaja olin käydessäni virkamiesten kanssa keskusteluja säädetyn lain puitteissa. Valitin päätöksistä, mutta mikään ei muuttunut. 

Nuori miespotilas kysyi hoitajalta: 
- Kuinka hevosesi pärjäsi raveissa?
- Laukkaan se sortui, oli vastaus samalta tasolta. 
Minut nähdessään kuuloetäisyydellä, hoitaja ottaa taas ylemmyydentuntoisen ilmeen ja asenteesta kertovan asennon. Jos tsunamille voisi löytää inhimillisen aiheuttajan, olisi maalliset valtiaat tuhonneet jo sota-aseillaan yli puolet maapallon asukkaista ja rakennetusta maasta varmuuden vuoksi. Jumalaisen heinäkuun herra on markkinavoimat. Jumalalla ei ole asian kanssa mitään tekoa, onpahan vain kiusauksen otteessa painivien ihmisten helvetti. 
- Toimii sitten, kun toimii.

Ei kommentteja: