maanantai 3. joulukuuta 2012

3. luukku entisen lapsen elämään

Sininen hetki laskeutuu huoneeseen. Sama luonnonilmiö alkaa kaamoksena Lemmenpuiston keskiosissa. Ollaan luonnon väri- ja valomaailmassa. Katson kaikki mahdolliset paikat, missä luulen jotakin tapahtuvan. Mitään, ei missään. Aamusoitossa kuitenkin valinnat "Muunnelmia joululaulusta Jeesus syntyi jouluna", "Talviset tilhet" ja "Varpunen jouluaamuna" muistuttavat joulusta, joka lisää kiirettä. Turhuuden turhuus ajattelin kuullessani uutisista kotihierontayritttäjästä.

Luomakuntaan kuuluva Suomi-neito yhteiskuntana pyörii pienessä piirissä. Olin työtön jouluna 1978, vanha firma oli ajettu konkurssiin, muuta kunniallista tapaa ei ollut siirtyä eläkepäiviksi Floridaan. Odotin uuden hierojakurssin alkamista helmikuussa. Toiveeni toteutui ehdolla, että en jäisi Lahteen hierojaksi. Syksyllä 1979 aloitin naapurikunnassa työt. 

Siirrän tähän päivään hankkia ammattitaito hyvin järjestetyllä oppisopimuksella. Isä Juntunen on oppi-isäni. Hän oli kouluttanut näkeviä hierojia ainoana Suomessa kauan. Siinä on samaa johdonmukaisuutta kuin elämässä käskyjä noudattaen. Kuvaan astuivat koulutetummat lääkärit ja fysioterapeutit lopettamaan vanhan hoitoperinteen kansanparannuksena. Kummatko lienee enemmän hätää kärsimässä tänä jouluna? 

Tuotteesta en ole luopunut tähän päivään mennessä eikä koulutusrahastoa koskeva laki aseta rajoja kuin elinikäiselle oppimiselle ja työhistorialle. Säästyihän tutkinnon suorittamisesta x2 stipendirahat. Omalta puoleltani en voi kieltäytyä maksamasta lomakiinteistöstä koituvia maksuja. Intrum Justitialle on annettu oikeus periää kaikki maksut, mitä kunta vaatii maksettavaksi välikäsien kautta. 

Bisnesenkelinä olen käynyt koko tien alusta loppuun. Viimeisenä vanhempien "zu Hause Pflegen" ja sukupolvenvaihdoksen yrittäjänä. Zu Hause Pflegen on kohdaltani onnistuneesti ohi. Yrityksen lopettaminen ja siirtäminen nuorelle koulutetulle ei toteutunut.
- Ei kiinnosta pätkääkään. Ei riitä resurssit.  

Tanssii tähtien kanssa on jatkoa viime presidentinvaalille. Tanssituomari Haapalainen löysi Krissen ja Matin freestylestä sen perimän, jota kannamme syntymälahjana martta kengät mukaanlukien. Luen Siperian antaman opetuksen uudelleen  ja unohdan, mitä rautaesiripun taakse halutaan vaieta.

Ei kommentteja: