tiistai 1. heinäkuuta 2008

Vaikea potilas

"En mittaa sinun verenpainettasi", sanoi nuori sairaanhoitaja tuuratessaan kesällä vakinaista diabeteshoitajaa. Verenpaineenmittaus kuuluu kotisairaanhoitoon. Vaikea potilas oli tullut yllätetyksi itse teosta. Hän oli kotikäynnillä kotisairaanhoidonpiiriin kuuluvan vanhan rouvan luona. Ei häntä kutsuttu joka kotiin, jos kävijöitä oli runsaasti, mutta kun vanheneminen jatkui ja avuntarve lisääntyi, vaikeaa potilasta vaadittiin tulemaan lääkärinmääräykseen vedoten. 

Vanhat naiset olivat kaikki toistensa kaltaisia: kenellä oli ollut virka, kenen miehellä titteli, kuka asui osakkeessa, jossa oli parkettilattiat, kenen lapset olivat edistyneet maailmassa ja kaiken huippuna Hitu-Iita, joka piti pystyssä rahoillaan maailmanpankkia. Olihan hänen tyttärellään musta mies. Kotisairaanhoitaja tulla tupsahti mittaamaan verenpainetta. Siinä samalla vaikea potilas sai tietää sairastavansa verenpainetautia. Sillä kotikäynnillä löytyi garderobista silkkipusero, jota rouva ei ollut etsimisestä huolimatta löytänyt. Luetteli kävijöiden nimiä, kuka olisi hänen silkkipuseronsa varastanut. Siellähän se oli rouvan vaatekaapissa. 

Vaikean potilaan tuli aloittaa verenpaineen seurantakäynnit kotisairaanhoidossa. Siellä oli oppilas kesätyössä. Kyseli nimet ja täytti potilaskortin. Hänellä oli oikea ote kyselyineen ja ohjeineen uuden potilassuhteen alkaessa. Johtavan hoitajan mielestä oppilas oli käyttänyt liikaa aikaa. Potilaan selän taakse siirtyen hän läksytti oppilasta kohdistaen tarpeettoman viivytyksen asiakkaan tilille: 
- Tämä hoitaa itse verenpaineensa. Vaikean potilaan sydän reagoi. Muljahti muutaman kerran kiinnityspiuhojen ympäri eikä ole palautunut paikalleen, vaan johdot ovat solmussa. Sinne huoneeseen en enää mene. Vaikea potilas sai toisen mittauspisteen, mutta sijaisen saama tieto potilasta oli kerrottu ja väritetty etukäteen jokaisen ajatusmaailman mukaan. "Mittaahan ensiksi, kerron sitten, mistä verenpaine johtuu." 

Lukemat eivät olleet hoitotasolla lääkityksestä huolimatta, kun keskeytymätön 3-vuorotyö oli tullut vaativammaksi. Kuusi kertaa yössä nousta nostamaan potilasta olisi pitänyt bilettäjätkin hereillä. Joka hetki vielä huoli syöpälapsen sytostaatti- ja sädehoitojen vaikutuksesta. 2-vuotiaalle rakennettiin muotti sädetyksen aikana paikallaan pysymistä varten. Tyttö oli väsynyt. Hän pyysi päästä muottiin nukkumaan. Sairauksien kanssa edettiin vaihtelevalla menestyksellä. Voitiin paremmin, oltiin kotona. Voitiin huonommin, piti turvautua lääkärin apuun. Kun hoidot lopetettiin, tilasin kuolintodistuksen hautaamista varten. Sen jälkeen vaikea potilas ei ollut välj'vouhkana isän ja lääkärin välillä. 
- Vie kotiin, sairaala on täynnä.
- Nyt en enää vie, järjestelen muuttoa pois.
- Pitää kysyä lääkäriltä.  Huomenna: 
- Mitä lääkäri vastasi? 
 - Vie sitten kun vie. 

Ja niin hän poistui mahtava peräsin käytävän seinästä seinään lieputtaen pullein purjein kansliaan. "Kuinka hevosesi pärjäsi raveissa", nuori mies esitti kysymyksen. Yhtä iloinen vastaus: "Laukkaan sortui", mutta vaikean potilaan nähdessään ammatti-imago on hetkessä hartioilla. 10 kirjaa lapsuudesta kertoo Nalle Puhin juuttuneen kiinni. Hän ei ollut hyödytön. Voisinko käyttää jalkaasi pyyhetelineenä, kysyi kaveri kohteliaasti. 

mainos.jarkko lähettää kuvia sähköpostiin ennen hoitoa ja hoidon jälkeen. Joku lähettää kuvia, missä ilmapallo pitää hoidon kohteen jatkuvasti koholla. Tekninen kehitys lähti etenemään nuppineulan pään kokoisesta valosta kellotaulussa. Mutta mitä virkaa on kellolla, jos ei muista kotiintuloaikoja. Kolme viikkoa teillä tietymättömillä. Pitäisikö tehdä katoamisilmoitus. Sama koskee digi-tv:tä. Analoginen loppui, yhteys pätkii, mutta pätkiköön. Laajakaistaan lisätään nopeutta, jota vaikea potilas ei tarvitse. Mutta hidastaako se nykyisen nopeuden, kun matelukaista pientareella palautetaan. 

Vaikea potilas tietää, missä haluaa olla mukana, eikä hänelle tarvitse ilmoittaa, mitä vailla on, kuponkiuutisilla, puhelinmyynnillä eikä käyttämällä rekisteritietoja omien tarkoitusten mukaan. Vaikea potilas on tehnyt ilvekset poistuessaan sukulaissieluttomien kokouksista, kun on provosoitunut. Siinä on provosoijallekin näytönpaikka, kuinka naapuri vaikuttaa rajan takana asuvien kansalaistensa oikeuksien puolesta valtioiden väliseen vuorovaikutukseen. Kansallinen herääminen on sukua Virossa saatuun herätykseen. Kun idästä tuulee, on se samaa tuulta onko valtio nimeltään entinen NL vai nykyinen Venäjä. Se on aina itätuulta Siperiasta.

Ei kommentteja: