lauantai 19. heinäkuuta 2008

Suitsait, siitäs sait

Komeroiden koluaminen tuo muistot pintaan. Kuka lie käynyt tuomassa kaikkea kamaa säilytettäväksi. On ollut uupumus unenpuutteesta omakohtaisena kokemuksena. Minussa kulkeva hiljainen tieto on ollut hereillä ja estänyt menemästä mukaan muotihullutuksiin, juoppouteen, lääkkeisiin, tekoniveliin, terapioihin, anoreksiaan, suurennuksiin ja pienennyksiin sieltä täältä. 

Lupaus rasvaimusta syntymäpäivälahjaksi odotti Virossa, vaikka olin mummona mukava pulskiainen. Lapselle ei löytynyt kaviaari-shampanja-aamiaispöydästa muuta syötävää kuin punaisia paprikanpaloja. WC:t tulivat tutuiksi. Piti pestä käsiä usein. Sitten löytyi paistettuja leivänpaloja ja mummosta muistuttava jälkiruoka. Kotimuistot korvasivat omat eväät. Muotojen katomisen pelko on ollut tehokas ehkäisy tulla äidiksi. Herääminen uuteen aamuun keskeneräisen siivouksen keskellä antoi värikkään todentuntuisen unen kuin leijonanmetsästysretkellä. 

Katson symbolisanat: (kauppa)kassi, keräkaali, polkupyörä, pankki. Varasta ei löydy, vaikka navigaattori jäljittää kohde kohteelta, missä pankkikortillani nostot tehdään. "Rosvo" kertoo kasvojen, persoonallisuuden ja uskottavuuden menettämisen pelosta. Nyt tiedän kuka olen. Laki sen kertoo pykälä pykälältä lakipykäläviidakosta selvittyäni. 1900- luvulta lähtien tiedän suvun elossaselviämistarinan. 

Sitä tarinaa jatkan käymällä bonusta ja maksutapaetua tuottavassa kaupassa. Kuka nämä hyvitykset maksaa. Välillisesti kauppa, joka on lisännyt joka sentin hintoihin moninkertaisesti asiakkaiden maksettavaksi. Kenellä ei ole varaa olla omistajaosakkaana, hän maksaa sen täysimääräisenä saamastaan rapuperunasta tai beibiporkkanasta. Tässä toteutuu isännän tarkoitus jakaessaan talentteja palvelijoille matkustaessaan ulkomaille. Yhden talentin saanut kätki maahan, tänään vie kauppaan, ja sille tielleen se jää. Näin rahamaailman julma jumala toimii. Alkuperäismerkityksessä on kuitenkin tilinteko siitä, kuinka käytin mä kanteleen.
(Pablo Picasso 1881 - 1973 Woman Playing the Mandolin,1909)

Ei kommentteja: