sunnuntai 18. marraskuuta 2018

Sibeliuksen 6. sinfonia



Shanghai... Sofia... Pariisi... Budapest... "Ja Kuopio!" huikkaa väliin kapellimestari Jorma Panula käydessämme läpi hänen syyskuista aikatauluaan. Reissut eivät 88-vuotiasta maestroa rasita, ja viikot täyttyvät ulkomaisista ja kotimaisista mestarikursseista, kapellimestarikilpailujen tuomarin tehtävistä ja yksityisoppilaista - sekä tietysti kapukeikoista.
Seitsemäs kansainvälinen Jorma Panula -kapellimestarikilpailu on juuri käynnissä Vaasassa, ja sitä varten on maestro itse ahkeroinut sekä esiraadissa että tuomaristossa. Tänä vuonna osanotto on erityisen suurta Espanjasta, josta toiselle kierrokselle pääsi kolmisenkymmentä kilpailijaa. Huippuja on kuitenkin harvassa, ja ohjelmassa Panula kertoo mitä kaikkea orkesteria johtavilta kiintotähdiltä vaaditaan. Suomen tällä hetkellä maailmalla menestyvä kapellimestaripolvi on hänen kouluttamansa. Erityisen mullistava on ollut Panulan käyttöön ottama oppituntien ja harjoitusten videointi, joka viimeistään paljastaa opiskelijan heikot kohdat.
Vapaahetkinään Panula isännöi Piiparilassa, pohjalaiseksi konstruoidussa hirsitalossa, joka on aikanaan siirretty Lopelta kilometrin päähän Panulan nykyisestä kodista. Siellä harjoitetaan taidetta konserttien, taidenäyttelyjen ja kurssien muodossa, ja sinne kokoontuvat kapuluokan nykyiset ammattilaiset kesäisin eri puolilta maailmaa nauttimaan oman henkisen kotinsa perinnöstä. Toimittajana Anu Jaantila.

Jorma Panulan musiikkivalinnat:
Toivo Kuula, san. Eino Leino, sov. Kalevi Olli: Syystunnelma; yksinlaulu op. 2/1
Jorma Hynninen, baritoni, ja Tampere Filharmonia, joht. Ulf Söderblom

Modest Musorgski, orkestrointi Leo Funtek: Näyttelykuvia, osat "Kananpoikien tanssi munankuorissa" ja "Limozh - Limogesin tori, eukkojen riita markkinoilla"
Helsingin kaupunginorkesteri, joht. Leo Funtek

Uuno Klami: Kalevala-sarja, osa Sammon taonta
Helsingin kaupunginorkesteri, joht. Jorma Panula

Jean Sibelius: Sinfonia nro 6 d-molli op. 104, 2. osa Allegretto moderato
Helsingin Kaupunginorkesteri, joht. Dean Dixon

Gustav Mahler: Sinfonia nro 1 D-duuri, "Titaani", 2. osa "Kräftig bewegt, doch nicht zu schnell" Chicagon sinfoniaorkesteri, joht. Claudio Abbado
Igor Stravinsky: Kevään pyhitys (baletti), katkelma viimeisestä kohtauksesta
Columbia Symphony Orchestra, joht. Igor Stravinsky

Jorma Panula, sanat Valtteri Virmajoki: Porlammin iltalaulu
Tapiolan Kuoro, joht. Erkki Pohjola

Ei kommentteja: