sunnuntai 9. syyskuuta 2007

Naisten metsäpäivä

Kutsu kuului osallistua naisten metsäpäivään. Tervetuloa-toivotus vahvisti osallistumisen. Metsä-lehdestä näkemäni ministerin esimerkki sai minut varustautumaan kävelysauvoilla metsäretkelle. Kukaan toinen ei kyseenalaistanut pystyssä pysymistä maastossa. Lainasin toisen sauvan vieressäistujalle. Vetäjät olivat nuoria koulutuksensa ja työnsä kautta ammattilaisia. Meidät, muutamia vuosikymmeniä vanhemmat naiset, otettiin vakavasti ja todesta.

Samaa en voi sanoa itse vihreänä hierojana osallistuessani koulutuspäiville. Matkalle lähdettiin Kuopioon bussilla. Oli jotenkin painostava, hämäräperäinen tunnelma. Mikä oli itsekunkin ongelma? Kaikki kamat oli otettu mukaan. Minulle iski migreeni enkä voinut osallistua luennoille. Tulomatkalla se selvisi. Ryhmänjohtajat olivat varautuneet matkaeväin. Jo saapumisiltana olivat pojat käyneet ajelulla. Katsoneet pornofilmit ja tulomatkalla ne pistettiin pyörimään meidän naistenkin iloksi. Tämä oli vapaudenriisto.

Jätkät nauraa hohottivat kuin Meksikon pikajunan ryöstössä. Yksikään vanhapiikaa ei jäänyt huokailemaan: Huh-huijaa, onni taas on mennyt ohi suun. Minulle koulutuspäivät tässä joukossa riittivät. Hieronta on ollut perinteisesti naistentyötä. Nyt miehet tunkevat alalle ja saavat kiksejä naisia kopeloidessaan. Ne miehet, jotka puhuvat hieronnan puolesta, ovat ammattilaisia ja oikealla alalla hoitaessaan kaikkia ihmisiä.

Nyt kuulutetaan perään ongelma-aloiksi osoittautuneiden työvoiman motiiveja. Pitäisikö se aloittaa huipulta tutkimaan, kuinka on omat asiat hoidossa, kun professoritkin pimenevät. Kuka on liannut oman pesänsä, kuinka hänen annetaan sotkea koko ammattikunnan maine. On menty metsään eikä osata tulla sieltä pois. Ollaan ihan ryteikössä, josta ei muuten selvitä kuin apuharvennuksella. On ollut häärijät ympärillä.

Siitä pelastaa minut verkossa toteutettu metsänhoitosuunnitelma. Kukaan ei sieltä ota ulos sellaista tietoa, jota minä en tietäisi. Onhan meillä rekisterit ja lait, joihin toiminta perustuu. Vai pitääkö asioidessaan virastoissa todistaa kaikki kahdella paperiversiolla kuin Spede, kenen kanssa on laillisessa suhteessa ja keiden kanssa ei ole mitään tekoa. Mihinkä on vaihdettu tieto, taito ja tunne ammattityössä. Minulla on vielä pää, kädet ja sydän tallella, joita voin käyttää, kun tuotteesta en ole luopunut.

Ei kommentteja: