keskiviikko 12. syyskuuta 2007

Ilmalaivalla leirille

Mummo on kova jätkä! Onnistuisiko muuten syöpälasten ja isovanhempien leirille osallistuminen, jos ei olisi valmiutta hyväksyä lasten odotuksia muutamasta yhteisestä kesäpäivästä. Tänä kesänä harjoittelimme etukäteen, kuinka olemme ryhmäkuvassa.

Tietokoneella oli se mahdollista tallentaa. Paikan päällä oli Suomi-neito merkitty köydellä nurmikolle. Otimme maantieteelliset paikat kartalla. Valtaosa isovanhemmista asuu lapsien lähellä. Meitä kahta kaukomummo(pappa)-paria yhdisti Mäntsälä. Sinne on ollut onni joutua. Mäntsälässä on moderni asema kuin Riitan-Ruotsissa ja yhteydet Helsinkiin ja Lahteen kerran tunnissa.

Kaukomummona matkustin joululomalle 1994 ja se muutti kaiken elämässäni. Palasin takaisin pimeässä tunnelissa, josta on muistikuva Kuopiossa junasta poistuessa. Pyysin ojentamaan joululahjapaketin (pölyimuri), kun olen laskeutunut asemalle. Ja totisesti sain imurin alas, mutta auttaja heitti sillä minua päin.

Savossa kaikki jää kuulijan vastuulle, avunantaminenkin. Siitä on karvaita kokemuksia. Nyt voin seilata vapaasti mielenmaisemissä, ei ole ovia eikä ikkunoita, joten voin olla samaan aikaan nuori ja vanha, vanha ja nuori. Savolaisuus on syntymävamma, joten voi nauraa myös itselleen tosikkojen joukossa siellä, mistä on lähtöisin.

JK. 11.9.2010 Kallasvuo eropuheista "no komment" savolaisittain "suattaapi olla niin tai suattaapa olla olematta". Ja tänään tiedämme erottaminen on totta ja erorahat yhtä totta. Ei ole jossittelua, ollako vai eikö olla kuuluisimman jossittelijan kysellessä "Hamletissa".

Ei kommentteja: