keskiviikko 20. toukokuuta 2020

SINI

sinianneli.com

Jaakko Löytty - Sateenkaariunia - Live @ Jyväskylä Paviljonki 12.3.2015

Erään laulun syntytarina:
SATEENKAARIUNET
1. Liian helposti me alistumme
päiviin arkisiin ja harmaisiin.
Ilman taistelua antaudumme,
emme usko enää unelmiin.

Vaikka mustavalkoinen ois maailma,
silti oikeus on meillä kaikilla
nähdä sateenkaaren värisiä unia.


2. Liian usein meidät pelko voittaa,
sitoo kädet meitä ilkkuen,
haaveet salaisimmat raunioittaa
työntää meidät maahan varjojen.
Vaikka mustavalkoinen…


3. Liian suurta surun synkkää viittaa
aina perässä me laahataan.
Hukkuu ilo, emme enää piittaa,
mitä huominen tuo tullessaan.
Vaikka mustavalkoinen…


4. Sisälläni pieni toivo itää,
kyllä tästä vielä selvitään,
kunhan oikeudesta kiinni pitää
lyödä aukko yöhön pimeään.
Vaikka mustavalkoinen…


5. Onhan meidän ainut tehtävämme
jatkaa työtä, nähdä näkyjä,
pistää likoon koko elämämme,
että valon näkis eksyvä.
Vaikka mustavalkoinen…


san. ja säv. J. Löytty 1987
Laulu syntyi Helsingissä ollessamme lähetyskurssilla lähdössä Senegaliin vuosiksi 1988-94. Kurssin aikana joutui käymään läpi omia elämän motiivejaan ja tutustumaan lähetystyön perusteisiin.
Kun silloinen lähetysjohtaja kysyi, millainen on lähetyskutsumukseni, kerroin hänelle, että sellaisen saan aina ehtoollispöydästä noustessani. Kun pappi sanoo, että ”menkää Herran rauhaan”, niin sen jälkeen jatkan itse ajatusta: menkää kaikkeen maailmaan ja laittakaa itsenne likoon, kuten Jeesuskin teki. Olkaa leipänä ja viininä, murrettavina ja jaettavina maailmassa. Muistan lähetysjohtajan hiukan ihmetelleen, ei ollut muka kuullut aiemmin vastaavaa.
Laulu syntyi ennen sateenkaarimessuja, mutta sitä on ilmeisesti sittemmin niissä yhteyksissä paljon laulettu. Homoille ja lesboille saatetaan yhä tarjota jyrkän mustavalkoista maailmaa, vaikka heilläkin on oikeus ”nähdä sateenkaaren värisiä unia”. Laulua saa mielestäni aina laulaa, kun on tarve taistella oikeudenmukaisemman maailman puolesta. Samaa sukupuolta olevien rakkauden oikeutuksesta olen tehnyt myöhemmin laulun ”Siunattuja”.
Tyttäreni Karoliina huomautti, kun laulua oli laulettu hänen pitämällään riparilla, että laulussa ei mainita Jumalaa. Toden totta, silloin sen itsekin vasta huomasin. Laulullani on kuitenkin vahva vanhatestamentillinen pohja. Sateenkaari on Jumalan ja ihmisen välisen liiton merkki. Ja se liittyy rauhan ja oikeudenmukaisuuden vaatimuksiin, jotka minua ovat nuoresta pitäen elähdyttäneet, ja joita olen pitänyt kristinuskon oleellisimpina eettisinä sisältöinä.

Ei kommentteja: