torstai 30. huhtikuuta 2020

Oppirahat maksettavaksi

Perherauhan julistus

Naapurin kanssa oli solmittu rauha ja isät palasivat elävinä kotiin sodan kauhut silmissään. Sopeutumisvaiheen jälkeen jännitteet hävisivät ja perherauha jatkui ilman erillistä rauhanjulistusta. Vanhempia opittiin kunnioittamaan ja tottelemaan. Ajan kanssa perherauha rikkoutui jokaisen kohdalla omista lähtökohdista johtuvista syistä. Siksi tämä maailma on niin rikki.


Pentuna kova suuttumaan mielikuva oli jäänyt sukulaistytön hampaankoloon niin voimallisesti, että sitä piti toistaa 50 vuoden kuluttua nähdessämme uudelleen lapsuusmaisemissa. Tarkistin kuulemani ainoasta alakoulun valokuvasta, kumpi oli suuttunut ja miksi. Koko ajan hän käytti valtaa työvoimatoimiston hoitajana työllistäessään minua vammaisten toimintakeskukseen matonkutojaksi tai pesulatyöntekijäksi.

Omaishoitajan arvostus laitospaikkaa tarvitsevien vanhempien kotona hoitajana ei näy työhistoriassa. Olen ollut vertaisteni joukossa, johon kuuluvat yrittäjät, maatalousyrittäjät ja perhehoitajat. Tarvitaan järeämmät opetukset  ja 30 vuotta aikaa näyttämään, että on tosi kysymyksessä. 

Välillä on kuulunut joukkoon riemuylioppilaat ja kutsu niiden kunniakäynnille hautausmaalla, jotka laskivat ansiokseen oppikoulun käymisen. Kevyet oli eväät, millä meitä kasvatettiin. Pojille sallittiin kiusaaminen vetää tyttöjä tukasta ja tökkiä oikein porukalla tyttölapsia. Rehtori talutti tytön korvasta kansliaan tappelijana. 
Onni onnettomuudessa että saman koulun kasvatti ei onnistunut hukuttamaan kevätlukukauden päätteeksi järjestäessään yhteistä tekemistä juoppojuhliensa kunniaksi.  Kaikki nämä teemat on tunnustettu poiskitkettäviksi ilmiöiksi; koulukiusaaminen, metoo, perheväkivalta, maalittaminen, vihapuheet. Luetteloa voisi jatkaa loputtomiin, mutta nyt ollaan tilanteessa, jossa on pakko ottaa fyysistä etäisyyttä oman turvallisuutensa vuoksi. Se on nyt virus, hyvä ettei käres, oli vuoropuhelu vanhan pariskunnan välillä sanomalehtisilmäyksen jälkeen.

Ei kommentteja: