tiistai 18. helmikuuta 2020

Uutisesta uudistukseen

Lukion oppimateriaalit muuttuvat maksuttomiksi – uudistus ... 
Lukion oppimateriaalit muuttuvat maksuttomiksi – uudistus näkyy kirjakaupoissa murheellisella tavalla: "On pelko, että etenkin pienten paikkakuntien kirjakauppoja kuolee"

50 -luvulla kouluolosuhteet olivat alkutekijöissään. Oppikirjat piti kustantaa itse. Inssillä oli sisäistä yrittäjyyttä oppikirjahankinnoissa, olihan rouvalla kioski kirjamyyntiä varten. Geometriantunnilla hän otti kirjatilaukset vastaan. Minulla oli tili kirjakaupassa, joten minusta ei tullut kioskiasiakasta.

Tähän muistoon palautti todistukseen päättynyt geometrian numero. Se oli suoraan verrannollinen puuttuvaan kirjatilaukseen. Minulla ei ollut vaikeuksia käydä talulla esittämässä mot. Numero todistuksessa yllätti kuutosellaan (6). Sen ajan perusteet annetuille numeroille vedettiin hatusta, kun provikka kirjasta jäi saamatta.

Saman sain kokea kemian kokeen palautuksesta.
- Tyttö ei voi saada kemiasta 10. Sen sai Jukka, jolle oli enemmän hyötyä jatko-opintoja ajatellen.

Sain loistaa tunnilla, kun rehtori istui seuraamassa opetusta. Opettaja tiesi, että olin tehnyt aina kotiläksyt ja oli varma oikeasta vastauksesta kysyessään minulta. Rehtorin ainoaksi tehtäväksi jäi keskeyttää hässäkkä tunnin alussa, kun yritin puolustaa koskemattomuuttani poikien hyökätessä kimppuuni. Määrätietoisesti rehtori tulee kohti, ottaa korvasta kiinni ja taluttaa kansliaan tappelijana. 
Tämän päivän naiset tulevat ulos kaapista "me too" kokemuksillaan.

Sitten kun tuli tämä me too, todettiin, että tämä ei riitä” – Image

Pitää palata alkutekijöihin hävityn sodan jälkeen. Valkoisten itselleen ottama voitto pitää jakaa tasapuolisesti kaikkien kesken. Sodan aikana syntyneet syyllistetään tämän päivän ongelmiin. Haaveilin lähteväni oppikouluun. Sen tulkitsi epäpätevä opettaja sanoilla.
- Kelpaa sitä piiaksi koulua käymättäkin.
Loppu onkin me too -puhetta ja -tekoja koko elämä.

Ei kommentteja: