keskiviikko 30. syyskuuta 2015

Elä ota paineita

Pakolaisten suurin ihmetys Suomessa: "Miksi naapurit eivät tervehdi?"

Viime vuosituhannen loppukymmenellä alkoi Bosnian sota. Kansa, jonka maailma petti.
Pari vuotta olin kuunnellut uutisia  maailmalta Tuuspellossa. Ne kertoivat Jugoslavian tilanteesta. Heitä sanottiin Bosnian pakolaisiksi, jotka ilmestyivät kirkonkylän raitille. Nuori nainen pääsi kauppa-apulaiseksi. Siitäkin tuli sanomista, kun kylällä oli työttömiä.
Tämän naisen appivanhemmat opin tuntemaan kadulla. Tervehdin aina, kun he tulivat vastaan. Samalla ajattelin itseäni vieraassa ympäristössä kaukana kotimaasta, kuinka orvoksi tuntisin itseni, jos kukaan ei tervehtisi.

Tämä pakolaisperhe ei jäänyt tuusniemeläisten silmätikuksi. Oli toisten vuoro tuntea nahoissaan olevansa ei-toivottuja henkilöitä paikkakunnalla. Nuoriso ryhtyi sabotoimaan italialais-suomalaista pariskuntaa, joka oli saanut työtilaisuuksia kylällä. Auton kaataminen riitti näille ihmisille. He tekivät äkkilähdön kotoutumishaaveista huolimatta.

Kunta valitsi tarkasti, kuka oli tervetullut ja kenellä ei ollut elämisen mahdollisuutta Tuusniemellä. Rannat piti muuttaa rahaksi ja siinä sivussa oli alkuperäisten asukkaidenkin omistukset valloituksen kohteena. 
- Älä tule meitä opettamaan! Otin yhteyttä lakimieheen kysyäkseni, kuinka pitkälle on kuunneltava suunsoittoa. Halventaminen on kielletty, sain vastauksen kirjeessä. Isän omaishoitajana pidin meidän puolta ja vastasin haasteisiin. Isän kuoleman jälkeen muutin kiireesti pois, mutta kaikista osakkeeseen ja asumiseen liittyvistä asioista vastasin.

Viisas hallitus lähetti kaikki kirjeet kirjattuna tilisiirtoineen. Jopa ruohonleikkuuvuorolista tuli kirjattuna. Sen jätin noutamatta ja alkoi puhdistus-toimenpiteet. Lakimiehen kirjeestä "halventaminen kielletty" saatesanoiksi ja tilisiirron summa rahana kirjeisiin lähestyin kolmea pahinta suunsoittajaa. Pyysin heitä viemään rahat as oy:n tilille omin pikku kätösin. Yksi palautti kirjeen rahoineen, joten käytin tilintarkastajaa seuraavana välikätenä.

Rahastus loppui, yhtiökokousten pitopaikka vaihtui varastotalon lautakuntien kokoushuoneeseen. Siitä lähtien olen saanut kokouskutsut kirjeenä, kun isännöinti vaihtui ammattilaisille. Nuoriso aikuistui ja oli palveluammateissa harjoittelijoina. Annoin työllistäjälle palautteen.
- Jos pihapiirissä saa kuulla haistattelua vanhempien toiveesta, en käytä yritysten palveluja. Sekin tehosi. Juurille ei palattu metsäinsinöörinä vaan vanha manu sai autokyydin omille juurilleen vaimonsa ja poikansa kanssa.
Laskeskelin kuinka paljon uhrasin rahaa omassa osakkeessa asumisen rauhoittamiseen. Laskuista kertyi n. 15 000 mummonmarkka + työ ja harmi lisäksi.

Viime kevään ilmoitus nimettömälle tiekunnan puheenjohtajalle, jonka tunnistin osoitteen perusteella yleisönpalvelijaksi, sai hepulin. Myi osakkeensa, varastoi irtaimiston ja muutti mökille Vihtaniemeen. Tervemenoa! Ehkä tiekunnan hoitokuntaan saadaan nimeltä tunnettuja henkilöitä.

Sodan kokenut sukupolvi maksoi sotakorvaukset naapurille. Kuuntelen raikkaita ääniä eduskunnasta, kuinka velkaantuneiden sukupolvien edustajat varoittelevat, ettei velkaantuminen voi enää jatkua. Se olisi perintö tuleville sukupolville. Olen nähnyt, kuinka työtä on ruvettu säännöstelemään pätkätöillä. Kenellä on ollut koulutus, ei ole tarvinnut ihmetellä ja odottaa parempia aikoja. Ruotsi on tarjonnut koulutusta vastaavaa työtä ja työstä elämiseen riittävää palkkaa. Näin yksinkertaista se on. 

Jos odottelee valtaapitävän sukupolven velanmaksukykyä ja -halua, ihmeitä pitää  tapahtua. Ainakin tapautua tuntoonsa, kuinka tähän tilanteeseen on jouduttu. Tämä eniten paasaava sukupolvi maksaa velkansa eikä siirrä niitä syntymättömien maksettavaksi. Syitä on sysissä ja sepissä, siksi juuri seppä käyttää pihtejä.

Nuori nainen kehui tilannetta Lahden torilla vuosituhannen alkupuolella.
- Kun me pidämme huolta lapsista ja vanhuksista, ei meillä työssä käyvillä ole mitään hätää. Otin ruusukarkin ja samalla kysyin.
- Olen kasvattanut lapset yksinhuoltajana ja hoitanut vanhempani hautaan omaishoitajana. Aloittanut vielä työt 6-kymppisenä. Mitä minun pitäisi vielä tehdä?
Pieniä varpaita alkoi palelemaan ja hän pujahti asuntoauton lämpimään. Jatkoin matkaa mietteissäni saamatta vastausta kysymykseeni. Puolue käyttää parviälyä vallassa ollessaan ja puhuu vastoin parempaa tietoa, kun kannatus on hiipunut eikä mikään riitä.

PS 
Aamun ajatus 1.10.2015 
Oletpa kuinka oikeassa tahansa
ja olivatpa toiset kuinka väärässä tahansa,
et koskaan saa heitä puolellesi
väittämällä heidän olevan väärässä.


Tähänkin keksin ulospääsyn. Vaihdoin kadun toiselle puolelle, kun Musta Ukkonen tuli vastaan. En tervehtinyt enkä ollut näkevinäni. Palautteen sain tädin kautta niin kuin kaikki panettelupuheet.
- Nyt se ei enää tervehdi, kun tulee vastaan.
- Minulla on muuta tekemistä ja ajattelemista. Se pätee tänä päivänäkin keisarin purjehtiessa ohi uusissa vaatteissa. Aleksis Salusjärvi: Kun sivistys lakkaa, lopputuloksena on kaaos
Se kaaos on alkanut ruohonjuuritasolta ja nousee ylöspäin kuin maannousemasieni tuhoten puun käyttökelvottomaksi. Annetut asetukset eivät tule eduskunnasta. Kun ongelmia tulee siirrytään eduskuntakäsittelyyn. Omaishoitoakin on säädelty asetuksella vuodesta 1993. Valtio rahoittaa kuntia ja pitää asetuksella  huolen, mihin omaishoitoon tarkoitetut rahat käytetään. Tuusniemellä on maamerkkejä lukematon määrä; kevyenliikenteen väylistä satamaan ankuroituun laivaan asti juoda kaljansa järvinäköalaa ihaillen.
Katujätkä-projekti jatkuu niin kauan kuin rahaa riittää omaan käyttöön. 

lauantai 26. syyskuuta 2015

Vertailukelpoiset

Dokumenttiprojekti: Hyvästi Afrikka, yle tv1
Suomalaista Riittaa ja ugandalaista Catherinea yhdistävät työ, yhteinen koti ja huumorintaju.

Dokumenttiprojekti: Hyvästi AfrikkaTarina ystävyydestä ja naisten voimaantumisesta.



Kuva: Lempi Gröndahl oli Risto Bergin vanhempien talossa huutolaisena 1930-luvulla.


Huutolaiset Suomessa huutokaupattiin ihmisiä vielä 1930-luvulla. Halvin tarjous voitti. Monet huutolaisista joutuivat orjan asemaan.  

Muisti: Huutolaiset, yle tv1 
”Tiesin, että hevosia myydään huutokaupalla, mutta että minutkin”, muistelee Arvo Kuukasjärvi.

Historiaa ei saa(isi) unohtaa
Jouko Halmekoski on tutkinut huutolaisuutta ja kirjoittanut aiheesta kirjan. Hänen mukaansa huutolaisuus on painunut Suomessa unohduksiin, sillä useat sen kokeneet ovat hävenneet puhua huutolaisuudesta.
"On korkea aika,että huutolaisuudesta puhutaan, jotta entisiä virheitä ei enää toisteta", toteaa Halmekoski.

Joka ei vanhaa tunne, ei uuttakaan ymmärrä. Kaikki entinen oli unohtunut, kun palasin syntymäkuntaani 5-kymppisenä. Siihen asti olin vaiennut kaikista syytöksistä, jotka koskivat syntyperää punaisen pentuna. 
Viikko sitten vietetiin torpparihulinoita Sälinkään kartanossa Mäntsälässä. Tallennan lehtileikkeen tuosta tapahtumasta ja kartanon torppareista.

Isovanhempani saivat kunnan torpan asuttavakseen 1900. Kansalaissota vaati isän veljen vangittavaksi. Kysyin vangitsemisen syitä isältäni. Hän vastasi.
- Oli vaatturinopin käynyt, osallistui nuorten rientoihin työväentalolla ja oli torpparin poika. Vapautettuna vankilasta sairaana ja nälkiintyneenä hän kuoli 29 v. Tämä oli suvussamme vaiettu asia kaikki vuodet aina takaisinpaluuseen asti.

Torppareita oli mestattu Juojärven jäällä. Heidät haudattiin siunaamattomaan maahan. Sotasurmaprojekti selvitti kansalaissodassa kuolleitten kohtaloita ja se herätti kirkon siunaamaan torpparit uudelleen siunattuun maahan. Lahdessa tutustuin sukulaisnaiseen, joka oli saanut kutsun osallistua isoisänsä siunaustilaisuuteen. Mutta häpeä ja vaikeneminen estivät lähtemästä.

Kuvahaun tulos haulle Hennalan turvapaikanhakijatHistoria toistaa itseään. Jos oltaisi yhtä herkkiä voittajien ja häviäjien välillä, joukkoliikehdintä saisi Hennalassa samanlaisen kohtalon kun turvapaikanhakijat saapuessaan yöllä tyhjän kasarmin alueelle.
Onneksi en enää ole häpeämässä lahtelaisena enkä tunne edes sääliä näitä Hyvän Suomen äänitorvia kohtaan.

Mitä opimme tästä. Naisten epätasa-arvo niin Ugandassa kuin Suomessakin on tätä päivää.
 

Kuusi kuvaa

Kuusi kuvaa: Kuusi kuvaa professori Kalle Michelsenin elämästä

Pysähdyin kuuntelemaan aamun radio-ohjelmaa kuusi kuvaa professorin elämästä. Hän otti ensimmäiseksi poikakoulun Joensuussa. Olen valinnut omat vastaavat kuvat.

Kuvahaun tulos haulle verkkokirjoittajan talo minäkö Sodan jälkeen ei ollut paljon mahdollisuuksia käydä koulua. Sotakorvausten maksaminen oli vielä kesken, kun aloitin Koivuharjun kamarissa alakoulun 7-vuotiaana. Luokkakuvassa en ollut vapaaehtoisesti nurkassa, vaan vierustoveri järjesteli, kuka saa istua hänen vieressään.

Oppikouluun siirryin vieraalle paikkakunnalle 12-vuotiaana toisten nurkkiin asumaan. Muistot kuvina ovat Swot-analyysin neljä kuvaa.

Kuvahaun tulos haulle verkkokirjoittajan talo uhat
2006 < = >2015
  
Vahvuuteni 

 
Heikkouteni 

Kuvahaun tulos haulle verkkokirjoittajan talo mahdollisuudet 
Mahdollisuudet

Kuvahaun tulos haulle verkkokirjoittajan talo uhat 
Uhat 

Kuvahaun tulos haulle verkkokirjoittajan talo 

Lukulehti 


Oma kuudes kuva ei toteudu sukupolvenvaihdoksen kautta. Yrittäjäosaaminen YEAT- näyttökansiossa sain hyväksytyn puoltoäänen. Sen tekee kuitenkin tyhjäksi koulutusrahastoa koskeva laki. Rasismi kohdistuu ikään 61/64 vuotta ja työhistoriaan, jota ei ole kertynyt yrittämisen lisäksi maatalousyrittäjyydestä. Perhehoitajat ja omaishoitajat tekevät työtä kuin kotiäidit. Heille kuuluu vain pienimmät edut, kun varhaiskasvatus on nostettu kärkihankkeeksi. Turvapaikanhakijoiden tungos antaa lisää työtä vapaaehtoisille ilman mitään korvausta. 
MAAILMA TAHTOO VIELÄ VIISI MINUUTTIA!
EVVK

torstai 24. syyskuuta 2015

Munkkiklubilla 24. päivä lokakuuta 2015, klo10.20

Kaavio maista, joissa blogia luetaan eniten 
Sivun katselujen koko historia
95 999

Virtuaalimaailmassa on ollut kävijöitä Munkkiklubilla nyt jo yli 96 000. Verkkokirjoittajan talon laskuri menetti kävijänsä, kun dna ryhtyi puhdistamaan sivujaan kotisivupalvelun osalta. Hitaasti mutta varmasti kävijä kerrallaan rekisteröityy laskuriin nettihotellissa.

Avustuspyyntöjä tulee puhelinsoitoilla. Rikastumistarjouksia sähköpostiin. Omalta osalta en anna enää pikkusormea kenellekään ja pelastan sillä koko käden. Kielipolliisi kielsi minua kirjoittamasta blogia. Sain kuitenkin puolustajan, etten odottanut kommentteja enkä tykkäyksiä. Odotan kaikille kanaville peukutusta, ettei tykkääkään. Ihan sama, en pyydä edes lukemaan. Sillä kirjoitan, mitä kirjoitan.

Kauan sitten sain kutsun kirjoittaa blogia verkkolehteen.  Verkkolehden suosio mitattiin kävijöiden määrällä. Rinnalle ilmestyi toinen verkkolehti. Siitä alkoi kilpalaulanta, kumpi saa enemmän kävijöitä. KKN luovutti ja Värtsi jatkaa muutaman kirjoittajan voimin. Kirja-arvostelut ovat pääasiallista antia niin verkkolehdessä kuin blogilistoilla. Lukijoiden lisäämiseksi järjestetään arpajaisia, joissa on tarkat osallistumisehdot.

Katson maailman kartan värejä, mistä maasta on ollut katselijoita. Itse olen kiinnostunut maailman tilanteesta 24 h Jerusalem tunneittain ja Palestiina - valtiota ei tule. Olisiko tämä meidänkin tulevaisuuden kuva isänmaasta, joka kaikille ei ole arvovalinta hyvinvointivaltiona.

Olin palannut takaisin Lahteen 10 poissaolovuoden jälkeen. Osoitteenmuutos viskasi minut vasta perustettuun omaishoitajayhdistykseen. Päivi Räsänen toi valtiovallan tervehdyksen omaishoitajapäivään. Hän ei puhunut vallitsevasta omaishoitajatilanteesta, vaan globaalista tulevaisuudesta. Se tulevaisuus on meillä nyt elettävänä. Tilanteen kärjistää turvapaikanhakijoiden suuri määrä. Vanhusten hoidon taso on pudonnut häntäpäähän kansainvälisessä vertailussa eikä se enää ole poliittisesti tärkeätä.

Puhutaan varhaiskasvatuksesta varsinkin ministerin lapsen kohdalla. Tämä on toinen kerta, kun puhe saa näkemään punaista. Omaishoitajille oli pyydetty puhujaksi kuntaliiton lakimies eduskunnan auditoriossa. Hän sanoi olevansa sosiaalihuollon asiakas, kun pieni tytär saa kunnallisen päivähoidon. 
Kotiin tultua ajattelin polttaa kaikki omaishoitoon liittyvät kirjeet, mutta olin väsynyt ja vihainen. Vein vain roskat maanalaisen parkkihallin perällä olevaan roskalaatikkoon. 

PS päivitys PHNetin sivulta 3.7.2016
Brittilehti: Suomen terveydenhuoltojärjestelmä on Euroopan huonoin - Ajavatko hallitukset terveydenhuollon alas tahallaan? (24.2.2016 14:18)

keskiviikko 23. syyskuuta 2015

Täsmätieto vuodelta -490

2505 vuotta sitten (Lähde: Wikipedia)
-490: Marathonin taistelu. Tarinan mukaan ateenalainen sanansaattaja juoksi ensimmäisen tunnetun maratonmatkan (42 km) Marathonista Ateenaan.

Aamun ajatus
Kun opimme huomaamaan mahdollisuudet
yhtä nopeasti kuin toistemme virheet,
olemme hetkessä kaikki onnistujia.


Aamun ajatus ei ole toteutunut kohdallani toisten virheiden kautta. Nelikentän mahdollisuudet ovat aina olleet kuin saaret Juojärvellä. Mitkä mahdollisuudet siitä avautuvat minulle?

Kuvahaun tulos haulle verkkokirjoittajan talo mahdollisuudet 
Mahdollisuudet
71 vuotta sitten (Lähde: Wikipedia)

Kansalais-/veljes-/sisällissodan voittajat jakavat oikeuksia elää kuin valkoiset torppariajalla. Sille on pystytetty patsas kaupungintalon puistoon Lahdessa. Hävinneet ovat vankileirillä Fellmannin pellolla. Koko pienen ikäni olen saanut kuulla köyhästä syntyperästäni punaisen pentuna. Sitä en tullut ajatelleeksi 5-kymppiseksi. Vasta palaaminen vanhempien hoitajaksi sytytti roihun ympärilläni. Olinko tehnyt haaksirikon karahtamalla kiville, vai mikä oli tuloni syy?

Koko silloin tunnettu maanpiiri ei tuntenut sodan kokeneiden vanhempien vanhenemista. Kunta oli avainasemassa purkaessaan laitospaikat kehittämättä avopalveluja tilalle. Tänään tehdään aloiteretkiä eduskuntaan arvokkaan vanhuuden puolesta. Kekkosen hoito Tamminiemessä on esikuvana. Hoitajat työskentelevät työrupeamansa 24/7 noudattaen työaikalakia. Tärkeässä työssä olevien vanhemmille on tätä oikeutta kaavaltu. Siitä Urpon velvoitus, että lapset maksavat vanhempiensa hoidon laitoksissa.

Isälläni ei ollut sitä mahdollisuutta äidin halvaannuttua. Heidän kummankin olisi pitänyt siirtyä laitoshoitoon, mikä tarkoitti pakkohoitoa, kun isä ei antanut suostumustaan. Hän huomasi yhteiskunnan kaavaileman virhearvion ja soitti minulle. Sillä yhteydenotolla tein päätökseni.
- Minä tulen.

Kunta näki mahdollisuuksiensa valuvan hukkaan, kun viimeiseen asti puolustin lahjakirjaosuuttamme lapsuuskotiin. Isän kuoleman jälkeen oli jako edessä. Kaikkien puolesta tein ratkaisuja, että jokainen saisi osuutensa maasta. Kulutusluotolla ostin riitelevän sisaren osuuden. Vielä sijoittajat kokeilivat onneaan kunnan pienellä ja EU:n suurella rahalla rakentaa lapsuuskodin uimarantaan mökkiläisille kokoontumispaikka viihteellä ja vapaalla.

Tarvitsin nuorten apua tiekunnan kokoukseen, että hanke ei toteutuisi. 
- Tiekunta ei omista rantaa eikä toisen maalle saa rakentaa. 
Siitä huolimatta tiekunta jatkaa sotatilaa meidän maalla. He tarvitsevat jo muukalaisille hautausmaata, onhan sijoittajian haalittu pienellä rahalla Moskovasta asti. 

Katson 24 h Jerusalem tunneittain. Siellä Tiekartta Länsirannalla on jatkunut sodasta lähtien. Kaikki ovat ulkomaalaisia. Meidän suku on ollut Vihtaniemellä vuodesta 1900 lähtien. Seitsemän talvisavua sinnitteli tiettömän taipaleen takana. Kun metsäautotie saatiin yksityisten toimesta, kunta houkutteli sijoittajat halvoilla mökkiplänteillä rannoilleen. He eivät tulleet tekemään työtä eikä lisääntymään, vaan hankkimaan lisäarvoa sijoittamalleen rahalle. Se on tämän päivä trendi.

Ylpeänä voin sanoa olevani Vihtaniemen ensimmäinen ja viimeinen ylioppilas, jonka mahdollisuudet halutaan kääntää virheiksi, joista näkijät kehittelevät omat mahdollisuutensa onnistujina.

tiistai 22. syyskuuta 2015

Positiivinen kosto

"Maailman paras kosto on saavuttaa jotain, josta muut sanoivat, että et siihen pysty."

35 vuotta sitten (Lähde: Wikipedia)
1980: Ensimmäinen Persianlahden sota alkoi Irakin hyökkäyksellä Iraniin.

Kaavio maista, joissa blogia luetaan eniten
Siellä, siellä se Suomi on.

Yritän löytää PHNetin nurkkauutisista syitä ja seurauksia tämän päivän turvapaikanhakijoiden lähtöön.
Sipilän viesti turvapaikanhakijoille lähtömaissa — Tomi ...
Sipilän viesti palauttaa minut lähtötilanteeseen omassa elämässä. Elettiin vuotta 1989, jolloin äiti halvaantui ja joutui laitokseen. Syntymäpäivän aikoihin kävin katsomassa, mitä tästä eteenpäin. Laitoksella on oma toimintaperiaatteensa, maata liikkumattomana paikallaan. Luulin sen edistävän toipumista, mutta kukkua kanssa, sehän nopeuttaisi kuolemaa.

Jumppasin vähän jalkoja ja käsiä ja ihme tapahtui, elo palautui jäseniin. Kävin kysymässä hoitajalta, voisinko nostaa äidin sängystä ja viedä vessaan.
- Odotetaan fysioterapeutin käyntiä ja nilkkatukea liikkumista helpottamaan.
Jos odottaminen on ainoa syy pysyä paikallaan, se ei estä liikkeelle lähtöä. Niin äiti nostettiin ylös rollaattorin varaan ja käytiin vessassa. 

Vapuksi tulin uudelleen vanhempieni luokse. Äiti noudettiin kotiin, mutta hänen piti palata laitokseen, kun ei ollut voimaa ryhtyä laittamaan ruokaa perheelleen. Kesällä viivyin 2 kk vanhempieni luona, äiti sai olla kotona. Ennen lähtöä isällä todettiin syöpä. Omalla ajalla, omalla tavalla ja omalla kustannuksella tämä oli mahdollista. Tili oli miinuksella 20 000 mummonmarkkaa. 

Kuvahaun tulos haulle verkkokirjoittajan talo 
Äidin viimeinen käynti Vihtaniemellä kesällä 1991

Eno oli rakentanut suuren omakotitalon ja hän oli sitä myymässä.
- Siitähän tuon saat, tarkoitti ostamista. Pieni toivonkipinä mielessä palasin työhön, että muuttaisinkin takaisin syntymäkuntaani. Enon soitto muutti suunnitelmat.
- Talo menee rouvan pojan perheelle, poikapuolen poika tarvitsee oman huoneen. En koskaan palaisi vanhempieni hoitajaksi nukkuakseni yöt lattialle levitetyllä patjalla.
- Minä tulen, lupasin isälle, kun äiti teki lopullista laitokseen lähtöä.

Kovin tutulta näyttää turvapaikanhakijoiden tilapäismajoituksen patjat lattioilla. Omakohtaisena kokemuksena joulusta 1990 pääsiäiseen 2000. Täti kertasi enon rouvan toteamuksen, kuinka ahtaasti asuttiin.
- Eivät ole valittaneet, oli tädin vastaus kultakampelan lupauksista nauttivalle veljensä eukolle.

Lopetin työt ja muutin syntymäkuntaani. Kollegat ja ystävät levittivät huhua lähdön syistä.
- Sehän lähti syöpään kuolemaan kertomatta edes tyttärilleen lähdön syistä.
- Sehän joutui lataamoon tai verovelkakierteeseen.
Kohdallani toteutui: Maailman paras kosto on saavuttaa jotain, josta muut sanoivat, että et siihen pysty.

Tätä on suomalaisuus poliitikoiden ja päättäjien mielestä. Se tapahtuu ruohonjuuritasolla, yhdistyksissä, joihin siirretään osoitteen muuttuessa jäsenmaksun maksajaksi. Suomen kirkko on hajoamassa eikä kenttäpiispa sitä pahoittelemalla pysty pitäämään kasassa.

Kela vahtii maksamiaan rahoja. Tekee kielteisiä päätöksiä hakemuksista, joita en ole edes hakemuksena jättänyt. Tämä ei ole mitään uutta. Olin vaikea työllistettävä, kun en suostunut menemään vammaisten toimintakeskukseen työhön, olinhan kunnan kanssa tehnyt omaishoitosopimuksen, tosin vähän ennen poislähtöä.
Katujätkä-projekti on voimissaan nuorten ja syrjäytyneiden työllistämisessä.