tiistai 29. huhtikuuta 2014

Sodan vangit


Hatufim
Gideon Raffin käsikirjoittama ja ohjaama israelilainen draamasarja kolmesta sotavangista, joista vain kaksi palaa elävinä takaisin. Miesten läheisten elämä on ehtinyt muuttua 17 vuoden aikana ja jälleennäkeminen on hämmentävää. Sarja keskittyy entisten vankien sopeutumiseen ja traumojen käsittelemiseen.

Draama

 Sodan vangit (16)

1/10
(Hatufim) Kotiinpaluu. Kolmen israelilaissotilaan pitkä panttivankeus on vihdoin päättymässä. Mediasirkus piirittää palaajia, ja sitten koittaa jälleennäkeminen omaisten kanssa. Edessä on vaikea totuttelu uuteen tilanteeseen. (U)

2/10
Kuulustelu. Vapautumisen jälkeisenä päivänä Nimrod ja Uri viedään terveystarkastukseen. Miesten vammat kuvataan tarkoin. Sitten alkavat miesten haastattelut yhdessä ja erikseen. Yael vaatii nähdä veljensä ruumiin. (U) 

3/10 
Salattu viesti. Nimrodia ja Uria on kuulusteltu jo päiväkausia, ja tutkinta jatkuu yhä. Miehistä tämä on tuskallista. Miksi heitä kohdellaan kuin rikollisia? Urin kotona asiat ovat kääntymässä päälaelleen. (U)

4/10
Viesti äidiltä. Nimrod käy läpi menetettyjä vuosia videoarkistojen kautta. Tämän kaikenko hän on menettänyt? Isä ojentaa Urille nipun kirjeitä, jotka äiti jätti pojalleen. Uri menee äidin haudalle niitä lukemaan. (U) 


5/10
Jäähyväiset. Amielin hautajaispäivä herkistää surevia ja kiinnittää myös sivullisten huomion. Yaelin tuska on suurin, sillä hän ymmärtää viimein, että hänen veljensä on kuollut, eikä voi häntä en��ä auttaa. (U) 

6/10
Päiväkirja. Yael herää sairaalassa: hän on elossa. Nimrodin ja Talyan tv-haastattelu kiristää parin välejä. Uri auttaa isäänsä tämän kaupassa, ja hän saa sinne nuoren vieraan. Danan terapia on tahtojen taistelua. (U)

 7/10
Kuvia helvetistä. Dana seuraa terapeuttiaan, mutta miksi? Nimrodin työnteko ei oikein ota tulta. Uri tapailee Irisia, joka huomaa viihtyvänsä miehen seurassa. Nimrod pyytää pojaltaan opastusta internetin saloihin. (U)


8/10
Valokuva. Minne Nimrod ja Uri lähtivät salaa ja miksi? Ilan pohtii myydäkö talo, johon liittyy niin paljon kipeitä muistoja. Asafin tärkeästä päivästä sukeutuu levoton tilaisuus. Perheen keittiössä koetaan herkkä hetki. (U)

9/10 
Terapiassa. Talya hakea apua perheen pattitilanteeseen, mutta Nimrodille ajatus on vieras. Yael tekee yllätysvierailun Ilanin luo vastauksia etsien. Nimrod saa hämmentävän puhelun ja poistuu taas kotoaan yön selkään. (U) 

10/10
Ääni menneisyydestä. Irisin valhe valkenee Urille. Yael ymmärtää viimein, että *hänen veljensä on kuollut. Nimrod etsii yhä vihjettä, joka voisi viedä miehet lähemmäs totuutta. Paljastus tuottaa jälleen uuden järkytyksen. (U)

Takaisin kotiin
- *Amiel
- Amiel on...
- Elossa
- Missä hän sitten on? Missä? (Kolme kuvaa ja nimeä seinällä)
Takaisin kotiin
- Isä
- Isä
- Riittää jo
- Pysy lujana
- Älä itke
- Isäsi on Jumalan luona (Amiel, missä?) 

Pieneen kauppaan,
vanhaan asuntoon
Luo varastetun avaimen,
miehen joka ei palaa

Luo suloisten salojen,
perimmäisten syiden
Luo valuvien kyynelten
hämmennykseen ja arvoituksiin

Olen palannut kotiin.
Olen palannut kotiin.

Läheisyyteen ja kamppailuihin,
luo paiskottujen ovien
Pidäteltyyn onneen
Kysymyksiin ilman vastauksia,
sen mitä olisi voinut tapahtua,
luo likapyykin

Silmäni avautuivat totuuteen
jokin sisälläni ei huuhtoudu vedellä
Naurun ja kivun  sävelmä, jota en
ehkä huomannut soi vielä sisälläni

Olen palannut kotiin.
Olen palannut kotiin.  

Ei kommentteja: