Sodan vangit (16)
Sodan vangit Teemalla joka päivä illan viimeisenä ohjelmana
Teema esittää palkitun ja kotimaassaan Israelissa valtavan
suosion saaneen draamasarjan ensimmäisen ja toisen tuotantokauden.
Amerikkalainen Homeland perustuu tähän sotavankien kotiinpaluuta
käsittelevään, psykologista jännitystä tihkuvaan sarjaan.Vuosikausia vihollismaassa sotavankeina viruneiden kolmen israelilaissotilaan ja heidän omaistensa suuri päivä koittaa, kun neuvottelut panttivankien vapauttamisesta kantavat vihdoin hedelmää. Omaiset ottavat uutisen vastaan riemulla mutta ristiriitaisin tuntein. Kaksi miehistä palaa elävinä, kolmas saapuu kotiin sinkkiarkussa.
Vaitonaisten miesten paluu aiheuttaa suuren mediamylläkän Ben Gurionin lentokentällä, minkä jälkeen koittaa hämmentävä jälleennäkeminen omaisten kanssa. Hartaasti odotettu hetki vetää kaikki hiljaiseksi. Sotavankeuden kurjistamat miehet ovat kuin varjo entisestä.
17 vuoden aikana myös miesten omaisten asiat ovat muuttuneet: lapset ovat kasvaneet, osa vanhemmista on kuollut, rakastetut ovat jääneet kaipaamaan tai jatkaneet matkaa. Uri Zakhin entisellä tyttöystävällä on salaisuus, Nimrod Kleinin vaimo on jaksanut säilyä uskollisena ja kasvattaa lapset yksinään, Amiel Ben-Horinin henkisesti järkkynyt sisko näkee kuolleen veljensä elossa.
Voivatko kovia kokeneet sotavangit päästä koskaan eroon kidutuksen jättämistä traumoista? ### Paluu kotiin merkitsee miehille vaikeaa sopeutumista, mutta valtio tukee heitä antamalla heille psykologista apua. Vai piileekö tässä syvempi tarkoitusperä?
Tv-sarjasta on tehty Amerikassa versio nimellä Homeland (Isänmaan puolesta), ja sarjan formaatti on myyty myös Venäjälle.
### Paluu omaishoitajaksi merkitsi profeetan kohtaloa omalla maalla 54 työaikalakia noudattavan miestyövuotta. Onko valtion, kunnan, kirkon antama apu ollut vain psykoloogista. Sosiaalinen ja fyysinen apu on rahasta kiinni. Tämän pidemmälle en tutki syvempiä tarkoitusperiä.
Anonyymi. Kommentti
"Helppo se on kaukaa huudella. Suomalaiset ovat kauan sitten unohtaneet omankin historiansa ja myyvät maansa halvalla. Suomella ei ole varaa urputtaa minkään toisen maan tekemisistä. Pian myös Suomi saa nauttia siitä mitä vastaan Israel joutuu taistelemaan. Valitettavasti nykysuomalaiset myyvät maansa, naisensa ja lapsensa. Se myynti on jo käynnissä."
Yli heräävän kaupungin vappuna 2014
Kyläkalenteri kainalossa istuin "voimauttava valokuva -perusteet" kurssilla Otavassa. Kyläkanterista esittelin kuvan, joka puhutteli sillä hetkellä eniten. 5 -kymppisenä edellisen kerran se sai minut juoksemaan tarkistaakseni kodin valokuvista tuon hetken tunnelman.
- Sinä olit pentuna kova suuttumaan. Näillä sanoilla tervehti paikalleen jäänyt, työvoimatoimiston pöydän takana istuva koulukaveri. Minulle se oli ollut vain koulukuva muiden kuvien joukossa. Nyt se heräsi eloon 1991 jatkuen vuoteen 2000 voimauttaen edelleen jo 14 vuotta.
Olin jo 6 -kymppinen, kun palasin takaisin työhöni eikä ilmapiiri ympärilläni miksikään muuttunut. Sodan vankien kohtalo on kaikkialla sama. Meillä ymmärrettävistä syistä onhan naapurusten välillä yli 1 000 km pitkä raja, avoin yhteiskunta, jossa on käytössä suljetun yhteiskunnan säännöt.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti