torstai 25. lokakuuta 2012

Kaukana

"Somewhere Far Away" Dmitri Hvorostovsky (4.2003)
Pastori Kai Sadinmaa, Helsinki. Pietarin kamarikuoro esittää kappaleen "Blazhen Muzh".
Hartausohjelmat: Aamuhartaus 25.10 25.10.2012 06.15
Hyvästi toverit -sarjan loppukeskustelusta.
"Vuonna 1991 ihmiset hylkäsivät sosialismimme, tosin osa heistä katui sitä myöhemmin. He käänsivät selkänsä sille, mihin heidät oli kasvatettu, elämänarvoilleen, tunnesiteilleen ja muistoilleen.

 
He olivat yhä neuvostoihmisiä ja sosialismin kasvatteja, mutta he kyllästyivät petkutukseen ja valheisiin. Olemme tehneet matkan, joka alkoi uskosta veljeyteen ja oikeudenmukaisuuteen. Matka oli sinulle ehkä opettavainen, minulle ainakin. Tärkeintä, vaikkakin vaikeaa, on ollut myöntää, että olipa ihanne kuinka kaunis tahansa, emme voi pakottaa ihmisiä omaksumaan sitä.
Miksi?
Koska vapaus on asia, jonka kanssa mikään ihanne ei voi kilpailla."

Kissa istuu pöydän päässä tuolilla, seuraa jadenvihreillä silmillään näpyttelyä. Mosse hoitaa kavereita viereensä nukkumaan. Olen heille tärkeä syyslomaviikon ajan.
Olinko tärkeä syntymäkunnassani jouluna 1990 tullessani katsomaan läheltä, kuinka vanhempani olivat vanhoja, sairaita ja parhaansa tehneitä suuren perheen elättäneitä, sodan kokeneita nuoruudesssaan? 


Tuloni Tuusniemelle ei ollut kenenkään mieleen. Neuvostoliitto hajosi, ehkä siitä uutisoitiin. Minulla ei ollut aikaa seurata naapurien tapahtumia. Meistä tuli syntipukkeja kaikkeen yhteiskunnan pahaan oloon. 


- Voi teitä, jotka vammoillanne rakastitte itseänne. Meidän piti aina puolustautua ja valituksista huolimatta maksaa tekaistut maksut. Sen tein kaikkien puolesta, olisihan pienestäkin maksun laiminlyönnista ulosoton uhka. Kun perinnöt on jaettu, jäi minun päänvaivaksi vielä ajatella, kuinka maa makaa. Suomi-neito makaa niin kuin hallitukset petaavat. Meni sitten syteen tai saveen, ojasta allikkoon tai alkutekijöihinsä kuntauudistuksella ja vanhuspalvelulailla. 


Isälle kuoltua havuseppele haudalle -lupaus ei minua sytyttänyt palkitsemisesta. Adresseista luin "muistoa kunnioittaen". Fraasi antoi mittayksikön samalla mitalla, millä minulle on mitattu, minäkin saan mitata.
"Muistoa kunnioittaen" yksi ei niin merkittävistä omaishoitajista. Zu Hause Pflegen närståendevårdare kuitenkin.

Ei kommentteja: