keskiviikko 3. lokakuuta 2012

Ajannaksuttaja ja kuolemansepät

Vuonna 1975 Euroopan kommunistiblokki, Neuvostoliitto ja sen liittolaismaat, oli laajimmillaan.
Kylmä sota oli täydessä käynnissä, mutta kilpakumppani Yhdysvallat oli kärsinyt tappion Vietnamin sodassa, ja Watergate tahrasi maan johdon mainetta.
Kun Yhdysvaltain presidentti Richard Nixon oli ryvettynyt Watergate-skandaalissa ja joutunut eroamaan vuonna 1974, nousi Neuvostoliiton kommunistisen puolueen pääsihteeri Leonid Brežnev maailman vaikutusvaltaisimman miehen asemaan.
Kuusiosaisessa sarjassa Hyvästi toverit! (Farewell Comrades) tarkastellaan niitä ilmiöitä ja tapahtumia, jotka kommunistivallan hajoamista jouduttivat. Miksi romahdusta ei voitu nähdä edeltä käsin?

Elämän ruuhkavuodet osuivat Kylmän sodan aikaan. Farewell Comrades -keskustelu käydään tänä päivänä eduskunnassa välikysymyskeskusteluna kuntavaalien edellä. Samaa poliittista kädenvääntöä sisäpolitiikassa, onhan euro kriisissä. 
Löysin yhtäläisyyksiä isän kanssa käytyihin keskusteluihin, vaikka niitä keskusteluja ei tulla kokoamaan esitettäväksi. Antaahan tämä sarja "Hyvästi toverit" viitekehystä omaan henkilöhistoriaan. Miksi minä olen pelännyt? Miksi minua on kielletty puhumasta ja tulemasta sisäpiireihin?
Terveiset ovat tulleet perille. Naapurissa oli totuttu vanhoihin zompie-johtajiin. Olisivathan he kuolleita lyhyen hallitusajan jälkeen. Hautajaiset olivat viihteellisiä, kuin suuret sotilaalliset tapahtumat. Soitettiin taukoamatta Bachia tai esitettiin ruudussa Joutsenlampea.

Mitä meillä esitetään peitetarinaksi vaikeille taloudellisille ratkaisuille? Huudetaan niin kovaa, etten kuule, mitä he huutavat. Asiantuntijat ja jokainen omalla kokemuksellaan tietää, mitä he jättävät sanomatta ja mitkä ovat seuraukset veronmaksajille. Meille luodaan pelko joutua maksumieheksi. Syntymättömät sukupolvet ovat vielä tietämättömiä heille lankeavasta perinnöstä.

Miksi mietin näitä ongelmia? Siksi, että odotan hallinto-oikeuden päätöstä tekemääni valitukseen jätemaksusta. Tiemaksun perusteella liitettiin meidät JäteKukon maksurekisteriin, vaikka, vaikka, vaikka siellä ei kukaan tuota jätettä ja jätteen vieminen 7 km:n päähän olisi autottomalle päivän (tyhjä)työ. Onhan meidän mökki Vihtaniemessä 7 km:n järvimatkan päässä kirkonkylästä. On ollut vuodesta 1900 lähtien. Oltiin omatoimisia Tuusniemen kunnassa ja toteutin vanhempieni omaishoitamisen heidän kirkonkylän osakkeessa.

Riverside Medical Clinic'alla tohtori löytää Amerikan matkalla saadun punkinpureman. Aiheutti polviniveltulehduksen. Voin yhtyä samaan. Minäkö isä? mustavalkoinen elokuva on yhtä kuin musta Mannerheim syiltään ja seurauksiltaan. Radioateljeen Juhannusta en jaksa roolittaa tämän päivän välikysymyskeskustelijoilla. Hyvästi toverit pitää kirjoitta käsin paperille lyijykynällä. 

Kenelle kellot soivat?

Ei kommentteja: