maanantai 1. lokakuuta 2012

Onko ydinvoima turvallista?


JIM AL-KHALILI

Jim Al-Khalili Jim Al-Khalili OBE is an Iraqi-born British theoretical physicist, author and science communicator. He is Professor of Theoretical Physics and Chair in the Public Engagement in Science at the University of Surrey. Wikipedia
Born: September 20, 1962 (age 50), Baghdad
TV shows: Science And Islam, Atom
en.wikipedia.org

"Toiveeni on, että teemmepä minkä tahansa päätöksen, sen on perustuttava huolelliseen tieteellisten tutkimustulosten arviointiin."
 Professor Jim Al- Khalili
Mielenkiintoni herää katsoa Prisma -dokumentti uudelleen professorin esiteltyä itsensä.

"Olen ydinfysiikan professori, mutta minulla ei ole oma lehmä ojassa. En ole ydinvoimateollisuuden enkä ympäristöliikkeen palveluksessa. Jätän politiikan ja talouden syrjään ja keskityn vain tieteeseen.
Vaikka olenkin tiedemies, olen myös perheenisä, ja haluan tietää, mikä on perheeni tulevaisuuden kannalta turvallisin vaihtoehto."

Aivan kuten jokainen meistä elämässämme, etsimme turvallisia vaihtoehtoja "vauvasta vaariin". En matkusta professorin kanssa paikkaan (Fukushimaan), joka on romahduttanut monien ihmisten uskon. Kierrän kaukaa ja kauan syntymäkuntani, Tuusniemen, joka on tullut tutuksi velattomana kuntana. 

Minun uskoni on horjunut, selvitä kunnialla vanhempieni omaishoitamisesta 1991-2000. Ja isän kuoltua tämän päivän vanhuspalvelulakiin. Alkuräjähdyksen tuloksena voitin uintikilpailun ja minusta tuli minä. 
- Älä tule meitä opettamaan, oli tervetulotoivotus syntymäkuntaani 5 -kymppisenä. Kuolleitten sielujen metsästäjät olivat jakamassa lapsuuskotia, kuntaa ja Suomi-neitoa  sijoittajien eduksi. Hautaustoimistot ja hautausmaat ovat tulleet tutuksi.

Minua on kielletty puhumasta, mutta Munkkiklubilla saan kirjoittaa, mitä kirjoitan. Kokemus on ollut ankara opettaja, kokeet on pidetty ennen ensimmäistä oppituntia. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
Oppikoulussa silmälapulla toisen silmänsä peittänyt opettaja sanoi:
- Ei tyttö voi saada 10 todistukseen. Sen sai Juhani, vaikka kokeista olimme saaneet täydet pisteet ja minulle kemia oli helppoa ja mielenkiintoista. Olenhan tuota saanut kokeilla tekstiilikemian sanastolla tasa-arvoisena työpaikalla johtajan kanssa keskustellessa. Henkilökemiat ovat harvoin kohdanneet. Joskus kuitenkin kiinnostuksen kohteena "taide ja taudit". Puistonpatsaiden kanssa ei ole synkannut.

Ei kommentteja: