perjantai 6. huhtikuuta 2012

Pitkää perjantaita aamusta iltaan seilaten

Jerusalemissa muistellaan luut kupissa Egyptin orjuudesta vapautumista. Olihan se eräänlainen erämaavaellus aikanaan. Pienen tytön toive niin pitkästä perjantaista, että äidillä olisi aikaa tehdä tytön nukelle vaatteita. Tähän päivään kuuluu lumihiutaleiden tanssi ja harmaus, teevee-jumalanpalvelus ja sen jälkeen Hurtigrutenin matkaa Bergenistä niin pitkälle kuin kuudessa tunnissa ehtii. Maanantaina tehdään loppumatka Kirkkoniemeen. 

Minulle tämä on omaa aikaa neuloa kaulaliinaa kotona. Edellistä neuloin junamatkalla ja valmista tuli lähes 2 metriä kädenjälkeä. Vaihdevuosi-ikäiset naiset neuloivat punaista kaulaliinaa hormoonien vähentyessä ja valitsivat naispresidentin. Minun neulomiset eivät ole presidentin valintaan yhteydessä. Siihen vaikutti kiitoskirje osallistumisesta nettikeskusteluun mieheltä, joka sanoi olevansa mies hävinneenäkin. Tänään hän on puolisonsa kanssa meidän ylivoimaisesti valittu presidenttipari. 

Politiikassa eletään Rooman sotilasvallan alla. Heillä ei ole kirkkopyhiä puheissaan. Sitä minä häpeän, ettei kulttuuriimme kuuluva uskonto merkitse mitään. Minua se on puhutellut merimatkan aikana. Isäni ajoi kesäsin Kipinällä pienoishurtigrutenin. Lähti piharannasta niemen suuntaan poiketen ottamaan maitotonkat laitureilta. Käänsi suuntaa toiselle salmelle ja sieltä tuli mukaan nuoria naisia, joilla ei ollut muuta mahdollisuutta mennä vesitietä Meijerinrantaan. Maitotonkat tyhjennettiin meijerissä, asioitiin kaupoissa ja samaa reittiä takaisin. Meijeri maksoi vähän maidonkuljettamisesta. 

Heti sodan jälkeen kulkuvälineet olivat puutteelliset eikä kaikilla ollut edes venettä. Piharantaan tehtiin kivistä laituri. Tukipuut pitivät kivet kasassa. Tapio-laiva rantautui sunnuntaisin noutamaan järven takana asuvat kirkkoon. Eikä Topin tarvinnut muuttaa vuorosanoja papin nähdessään eukon kuritamisen keskeytyessä. 
- Sen minä sanon, että pyhänä männään kirkkoon.

Nyt aika on toinen. Kunta naapurina, tiekunta isäntänä ja kunnan uusrikkaat mökkiläiset edunsaajana. Alkuperäiset pitävät kiinni omistuksistaan ja maksavat tekaistuja maksuja Intrum Justitian huolehtiessa maksut ulosotossa. Vuoden 2012 pitkän perjantain tilastoa. Ei pääty pitkä, pimeä yö. Järjenvalo on sammunut.

Minä olen vain satama pieni, joka laivoja rakastaa. Yrittäjyyden uudet tuulet puhalsivat kauan sitten. Suomi-neidon yrittäminen on kärsinyt inflaation. On seilattava Norjan rannikkoa maailman kauneimmalla reitillä toistaiseksi. 
Juojärven saaret ovat vieläkin laskematta. Mahdollisuuksille pistetään kapuloita rattaisiin. Kiitos piäsnuatsikoitten, joilla on vain neljännen ukkaasin selitysosan suoja. Heidän tekojaan on lupa ääneen arvostella. He uhkailevat jo järeillä aseilla, jos uskottelevat meillä olevan kiviä käsissä. Kehoitusta noudatetaan, kivet on kupissa. Näin pääsiäisaikaan sorvattuja puumunia minulla, juutalaisilla ne kaksi luuta ristissä lautasella muistuttamassa vaikeista vaelluksista.

2 kommenttia:

isopeikko kirjoitti...

Peikko ei tiennyt mitään tuollaisista luujutuista, eikä se edes tiennyt, että juutalaiset viettävät pääsiäistä, eivätkä ne taida viettääkään vaan jotain muuta.

mammamia kirjoitti...

Juutalaisten muistoateria Egyptin orjuudesta kaksi luuta ristissä lautasella. Meillä viimeinen ehtoollinen, syödään uhrattu pääsiäislammas.

Näin arvelen maallikkona.