maanantai 18. tammikuuta 2010

Miljonäärien urakka

Englantilainen miljonäärien ryhmä on lähtenyt Ugandaan auttaakseen ugandalaisia omalla työllään elättämään itsensä. Yksi eroaa joukosta omine parantamiskohteineen. Päivittäiset vedenhakumatkat on korvattava vesijohdolla, on rakennettava tie ja hankittava sähkö.

Vihtaniemelle pysyvän asutuksen jääminen oli veden varassa. Juotavaksi kelpaavaa vettä oli riittävästi, onhan Juojärvi 11. suurin Suomen tuhansista järvistä. 1900 muutti Isoisä perheineen Vihtaniemelle mäkitupalaiseksi kunnan savutupaan. Nyt jäljellä oleva Mummonmökki korvasi savutuvan aikanaan. Ei ollut tarvetta lähteä merta edemmäksi kalaan. Se lainehti ihka pohjattomana kuiluna Venemestarin mitatessa sukelluksellaan syvyyttä. Vettä pitkin aina lähdettiin kouluun, kirkkoon, asioille kirkonkylään ja kauppaan.

Autojen lisääntyessä tuli mukavuudenhalu. Piti saada tie Vihtaniemeen. Kunta oli ovela, vaikka ei vielä silloin tiennyt EU:n suurista ja kunnan pienenevistä rahoista. Kun aikansa istuu kunnan virkamiehenä, tulee ahneus ja hyötymistarkoitus kuntalaisten kustannuksella. Alkaa Tiekartta Länsirannalla. Länsiranta nimenä on enne pitkään käytävälle sodalle omistussuhteista ja reviireistä. Jatketaan sotimista asemesotana.

Kirkonkylän ohittaa Sininen Tie idästä länteen. Itä on valmis luopumaan nimenvaalimisyhdistyksestä. On ollut aika perustaa yhdistys ja on aika purkaa yhdistys. Vihtaniemelle on vedetty sähkölinja. Metsänhoitoyhdistys hoiti puukaupan maanomistajien puolesta ja otti puurahat vaivanpalkaksi. Näin olen nähnyt asioista vastaavana tapahtuvan. Kukaan ei tullut Vihtaniemelle siellä asuakseen ja tehdäkseen työtä elääkseen. Kunta avasi tien auki taivasta myöten sijoittajille, uusrikkaille kunnanmökkiläisille. He eivät ole viljelleet eikä varjelleet ympäristöä vai olisiko kateus vienyt kalatkin Juojärvestä.

Kehitys on kulkenut rataa Juojärvestä jätevesiviemäri, kun jätevesilaitos sijaitsee Pahkasalonsaaressa. Veljet, vesitilkka tuokaa! Vedenhakija kaatuu ammuttuna kaivolle päästyään. Verta valunut on kaivoon eikä kukaan sodassa siitä kaivosta ottanut vettä juodakseen janoonsa. Sijoittajien miljoonat eivät kohenna pahoinvointivaltion oloja (tai niitä ei nähdä) vaan pahoinvoiviltakin kerätyt rahat viedään veroparatiiseihin. Tuhontietä kuljen enkä ole yksin.

Ei kommentteja: