maanantai 3. elokuuta 2020

Tapio -laivan kiviarkkulaituri meidän rannassa

Hirsiarkkulaituri - Katariina Sewón - sidottu(9789522541611 ...Aamuhartaus 3.8.2020 Seurakuntapastori Saara Palmunen, Turku
Seurakuntapastori Saara Palmunen, Turku. Virsi 255:1, 4. Virsi alkaa sanoin: "Taivasten taivaisiin et mahdu", Radion kamarikuoro, joht. Tarja Viitanen, ja Pertti Eerola, urut. 

Ranta on niin syvä, että laiva pääsi laituriin ottaen mukaansa kirkkoon lähtijät. Toinenkin asia tulee mieleen kesästä Vihtaniemellä. Rantakaavan tarpeellisuutta tarkastellessa tuli esille suojeltavat kasvit, linnut ja muut eläimet. Keräsin kasvistoon 120 kasvia, mutta kasvistoa käytti hyväkseen taajamassa asuvat serkut, jotka eivät olleet innostuneita kasvien keruusta. Sain kasvistoni takaisin kaatopaikkakuormasta ja siinä paljastui, kuinka työni oli mennyt hukkaan. 

Koen kaikessa Vanhan Tirkkolan paikan häviämisen maailman kartalta. Samalla jaettiin 440 hehtaaria Tirkkolan maita niille, jotka katsoivat sen heille kuuluvan. Tirkkoset jatkoivat elämää torppareina, loisina ja kylänloppulaisina. Ja sama painostus jatkuu tänä päivänä isovanhempien ahkeruudella hankkimaan 13 ha maapalaan. Vanhemmat ostivat lisämaaksi naapurin tilan, joten pinta-ala kaksinkertaistui. 

Kokapensaan hävittämisestä vastaava henkilö ajatteli toisin kuin suomalainen EU-tarkastaja peltojen paketoimisen jälkeen. Kokapensaista saatava tulo oli perheen ainoa tulonlähde eikä tarkastaja ottanut sitä perheeltä pois. EU -tarkstaja käynnillään totesi. Perunamaa on liian suuri pienelle perheelle. Sitä on pienennettävä sanktion uhalla. Näin kunnanmökkiläiset jäivät ilman perunoita peltojen paketoimisen jälkeen ja muuttivat mantereen puolelle tyhjiksi jääneisiin opettajien asuntoihin, kun koulutkin lakkautettiin.

Ei kommentteja: