maanantai 3. elokuuta 2020

Onko meillä kaikki kotona?

Huh, huh! johtuuko se raudanpuutteesta vai bloggerin uudistuksesta. Vehtasin monta päivää palauttaakseni vanhan käyttöliittymän. Vihdoinkin se onnistui, kun seurasin ohjeita oikealta vasemmalle. Olin sekaisin kuin Ailin puhelin, katseli päivän muistiinpanoja kalenteristaan ja luki niitä tyttärelleen ääneen. Ei tiennyt, oliko Aili vai puhelin sekaisin. Hän tarkensi kirjoittamaansa. "Aili selvisi jo."

Olen jossain enkä ole yksin. Meitä on satojatuhansia ikäihmisiä, jotka tarvitsemme muutoksessa apua. Ei auta Sademiestäkään puhelinluettelon numeroiden muistaminen alusta loppuun, vaan tarvitsee käytännön asioissa apua. Meidän perheen Järkijätkä tarvitsi apua raha-asioiden hoidossa. Vanhemmat antoivat hänelle testamentin asua heidän hankkimassaan osakkeessa heidän kuolemansa jälkeen. Hallintaoikeus kestää testamentin saajan kuolemaan asti. Tämä aiheutti sisaruksissa ja holhoustoimessa saman reaktion kuin Sademiehen isän kuolema ja 3 miljoonan perintö. Toinen veli sai vanhan auton ja ruusupensaita.

Vanhemmat hoitivat asiansa niin, että kaikki kahdeksan perillistä sai yhtä paljon lapsuuskodista. Isä kutsui vain minut omaishoitajaksi, kun Järkijätkä ei enää pärjännyt heidän kanssaan. Nyt on hänen vuoronsa saada apua muistisairaana palvelukeskuksessa. Osakkeen vastikkeet ja muut maksut ovat hänen maksujaan kuolemaansa asti. 

Tästä muutoksesta alkaa viimeinen villitys, kun kukaan virkansa puolesta sosiaalipalveluja hoitava ei tiennyt, mitä hallintaoikeustestamentti tarkoittaa. Sitä ei sanota irti kuin vuokrasopimusta. Juristin viimeinen neuvo oli, että testamentin haltijan on itse vuokrattava osaketta, kun hän asuu palvelukeskuksessa. Häntä eivät raha-asiat eikä testamentit enää liikuta, vaikka terveinä päivinään hän huolehti, että laskut on maksettava.

Katsoin elokuvan Sademiehestä tarkkaan ja sovellan sen tapahtumat hyvinvointivaltion tapaan toimia auttajaa ja autettavaa kohtaan. He eivät tunne asiakkaitaan ja koronaeristys lisäsi vielä yksinäisyyttä pienessä huoneessa. Samalta varmasti tuntuu kuolemantuomiota odottavasta sellissään varsinkaan, kun ei ole syyllinen sairastumiseensa.

Ei kommentteja: