keskiviikko 19. elokuuta 2020

Rajoja ei siirretä sotimalla, vaan neuvottelemalla

Neuvotteluhalukkuus on hakusessa, kun on päättänyt laajentaa reviiriään toisen tontille. Kuulen totuuden radiosta uudelleen kohteena Israelin tilanne. Korona kieltää matkustamisen, siksi pysyttelen sisätiloissa ja kuulen muistisairaan Ailin kanssa käydyn keskustelun tyttärensä kanssa. Rajoja ei siirretä sotimalla, vaan neuvottelemalla, toteaa muistisairas omalla äänenpainolla.

Huhtikuun jälkeen en ole nähnyt talon asukkaita. Olo on kuin asuisi autiotalossa. Keväällä ei ollut ryhmien lopettajaisia eikä syksyllä tule ryhmien aloittajaisia. Hoivakodeissa on vielä huonommin, kun omaisia syytetään ennen hoivakotiin siirtymistä, 
- sinä estit kotipalvelun järjestämisen veljellesi. 
Mainitsin veljen asumisoikeus- ja hallintatestamentistä kuolemaan asti. 
- Mitä lie vanhemmat höpisseet. 
Kuinka sinä arvostat asumista omassa asunnosssa vs vuokra-asunnossa? 
Siihen minulla oli vastaus, kuinka kunnanlääkäri arvosti vanhojen ihmisten muuttamista tiettömien taipaleiden takaa palvelujen lähelle kirkonkylään. Eläkeläisten juhlan pääpuhujana hän otti muuttamisen pääaiheeksi: 
- Tänne ne tulevat istumaan vanhustentalojen pihamaille kuin lakovarikset. Pysyisivät entisillä elomaillaan.
Sanottuani tämän puhelin kolahtaa korvaan ja yhteys katkeaa. Muistan tämän kuin eilisen päivän, mainitsihan isäni nimityksen lakovarikseksi aina kun kunnanlääkäristä tuli puhe. 

Edellä kuvatun keskustelun voi tarkistaa kirjeestä, jonka muistisairas kirjoitti tyttärelleni. Muistisairas ilmoittautui ainoaksi asioiden hoitajaksi potilaan sisäänkirjautumistilaisuudessa. Hän mitätöi potilaan tekemät Kela- ja pankkivaltakirjat, joilla olimme potilaan asioita hoitaneet. Hoivakoti ryhtyi potilaan asioita hoitamaan. Ja millähän oikeudella, kysyn vielä monta kertaa? 

"Asumisoikeus- ja hallintatestamentti kuolemaan asti" ei ollut viranhaltijoille eikä sisaruksille tuttu asia. Sitä selvittämään on määrätty yleinen edunvalvoja. Osakkeen maksut ovat potilaan maksuja, olipahan hän sairaalassa tai hoivakodissa. Eikä se maksuvelvollisuus muuksi muutu. Edunvalvojan valta päättyy potilaan kuolemaan, samoin osakkeen maksujen maksu kuolemaan asti.

      Aamun Ajatus
 Pois mielestä vaivat ja murheet! 
Pysyköön, mitä muuttaa ei saata! 
Nyt iloitkoon ken tahtoo, 
sillä huomista ei voi taata.  
-Lorenzo de Medici

Ei kommentteja: